REVOLTED MASSES - "Us or Them"

2013, Самиздат

Уверявам ви, че няма как да не почувствате албум като "Us or Them" близък в това размирно време. Ако сте извървели няколко дължини по Цариградско шосе и сте обикаляли в кръг около оградения парламент; ако сте крещели "Оставка!" на концерт на Rammstein, или изобщо сте показали наяве, където и да сте, че ви е писнало да ни управляват престъпници, значи и вие сте част от масата, на която са се кръстили Revolted Masses. Новите ни гръцки приятели възпяват гражданската революция, която окупира централните площади и гони некадърните управляващи - къде с мирни и красиви прояви, къде с огън и кръв. Инструментите на групата са прями - радикални текстове и концептуално съчетание на дет и траш метъл с много груув, украшения от ориенталско звучене и семплирани реплики, взети направо от историята.

   Revolted Masses не са поредните новоизлюпени трашъри, а група, която е надраснала влиянията си и е създала собствен музикален фронт, на който действа увлекателно и уверено. Освен, че е стилово и тематично актуален като прясна глупост от устата на политик, в дебюта им има и пряка българска следа. Не е тук мястото да разказвам как направих така, че да чуете и българска реч в края на убийствената "Tale of a Tortured Soul". Просто го отчетете като още един интересен повод да обърнете внимание на "Us or Them".

   Въпреки че 11-те песни са обединени от обща концепция с ключови думи "война" и "тирания", албумът не следва сюжет. Изключение прави финалната трилогия, посветена на трагичната съдба на пленник в концлагер, който разказва от първо лице за ужаса и погрома. Там, и изобщо във втората половина на албума композиторският талант на гърците заблестява истински. Песните стават още по-концептуални и разгърнати. Не са много групите, които могат убедително да предават толкова силни образи и настроения с музика, която предимно служи за куфеене. Но ако не ви е до вглъбяване, върнете се при първата половина. Тя е отдадена на по-праволинейните и грууви песни - съвременни метъл мелачки с огромна концертна мощ и колекция от химни за всяка маса, опълчила се срещу политика, религия и всякакви форми на умопомрачение.

   Не се решаваме лесно да пишем много високи оценки, но когато един албум е идеален такъв, какъвто е, няма причина да не му отдадем заслужена чест. На някои групи им трябват 3-4 албума, докато се докажат, а Revolted Masses го правят още в дебюта си.


111111111o

Nespithe