RIVERSIDE - "Rapid Eye Movement"

2007, InsideOut Music/Wizard

Riverside са изключителна група! Няма никакво съмнение по този въпрос. Само за 3-4 години те се превърнаха в едни от законодателите на съвременната прогресив сцена. От излизането на зашеметяващия дебютен албум "Out of Myself" всяка тяхна стъпка неминуемо е в правилната посока - право нагоре. Осезаемите Pink Floyd и Porcupine Tree влияния биват постепенно овладяни и примесени с множество други, за да се получи уникалният Riverside-стил - истинско блаженство за умореното от еднообразен нео-прог ухо.
   Признавам си - бях от хората, подходили скептично към новия албум на Дружина Полска. По една или друга причина добих първоначалните си впечатления от "Rapid Eye Movement", слушайки го в офиса или докато се клатушкам в иначе прекрасния софийски градски транспорт. За Бога, братя, не правете като мен, неразумния! Не подхождайте високомерно и без нужното уважение към нeщо, издадено от тази група! Не и от Riverside.
   Преди да започна писането на настоящото рево мислех, че ще се получи по-скоро в умерен стил, с оценка около 6,5 - 7 по десетобалната. Не щеш ли, обаче, реших да мина отново през трите албума на Riverside, като се съсредоточа върху "Rapid Eye Movement", един вид - да му дам още един шанс. И това се оказа едно от най-мъдрите ми решения в последно време. Защото "Rapid Eye Movement" ме разпиля. Разпиля ме със страхотните си мелодии, запечатващи се в съзнанието, каращи те да ги пускаш отново и отново, да си ги подсвиркваш или тананикаш, изобщо - обсебващи! Справка: "Rainbow Box", "Cybernetic Pillow". Разтърси ме с многопластови композиции, които те хващат за гушата, приковават цялото ти внимание и те оставят опулен, с широко отворена уста, неспособен дори да изглеждаш адекватен - "Parasomnia", "Ultimate Trip". Тежки рифове ("Beyond the Eyelids") и изящни акустични бисери ("Through the Other Side" и "Embryonic") съжителстват в пълна хармония. В "Schizophrenic Prayer" ставаме свидетели на вокално майсторство от висша класа, докато сингълът "02 Panic Room" неусетно те изважда от отпуснатата стойка в креслото и неминуемо те понася в ритъма си, без право на обжалване.
   Чуйте "Rapid Eye Movement"! Лично за мен това е едно от бижутата на 2007 г.! Пускам го отново...


111111111x

Yanni




 Други ревюта на RIVERSIDE