SAMAEL - "Above"

2009, Nuclear Blast Records/Wizard

"Чувстваме, че сега е точният момент да напомним на хората откъде тръгнахме. Именно това ще направим с "Above"... Този албум е нещо като липсващото звено между "Ceremony of Opposites" (1994) и "Passage" (1996)," заяви Vorph в интервю, дадено през декември 2008 г. "Завръщаме се към корените си," допълни енигматичният фронтмен часове преди паметния концерт на Samael в София на 31 януари 2009 г. Е, оказа се самата истина. През годините сме чували подобни изказвания от кого ли не и в крайна сметка резултатът не е бил нищо повече от PR-въздух под налягане. В случая обаче... Да, завръщането към корените е налице, при това съвсем буквално. С адска мощ!
   Ако сте болен фен на творчеството на швейцарците, пригответе се за един от най-звучните и силни шамари, които сте изяждали в последно време. Ако сте очаквали логично продължение на "Solar Soul" (2007) - забравете! Ако ви се е искало да чуете нещо бомбастично от сорта на "Eternal" (1999) или "Reign of Light" (2004) - вървете по дяволите! Да, именно по дяволите, сатаните, рогатите и останалите повелители на преизподнята, тъй като в новия албум на Samael не ви очаква нищо повече от един "кървав ритуал" в Негова чест. С други думи - кански брутален, зъл, нечист блек метъл!
   "Above" ни връща нейде в далечното начало на 90-те години на отминалото столетие, доста преди групи като Dimmu Borgir и Cradle of Filth да превърнат т. нар. мелодичен блек метъл в популярно екстремно течение. Точно тогава шайка младежи почерни света с първородните си издания "Worship Him" (1991) и "Blood Ritual" (1992) и предяви претенциите си към аудио-трона на Рогатия. Впоследствие въпросните момчета, окичили се с демоничното име Samael, се наложиха сред световното хедбенгърско фенство, но не като олдскуул главорези, а като индъстриъл метъл новатори... но това вече е друга тема. Вече, тъй като през 2009 г. същите тези швейцарски авангардисти ни запратиха повече от 15 години назад във времето с немилостив шут. Шут с кубинка, ушита от скорострелни набивки, инфернални ревове, пилещи китари и злокобни клавирни подплънки - все съставни части, ушевадно измайсторени от качествени материали, но с отдавна, отдавна изтекъл срок на годност...
   Накратко, "Above" може и да се хареса на любителите на стегнатия, пипнат във всеки един детайл блек метъл, но за заклетите Samael-исти този албум не е нищо повече от огромна, ненужна и напълно безсмислена крачка назад. И надолу.


1111oooooo

Envy




 Други ревюта на SAMAEL