SHE WAS ASKING FOR IT - "The Downfall of Mankind"

2008, Years of Pain

В България модните тенденции винаги са закъснявали с появата си спрямо западния бум. Така стана и с NWOAHM-вълната и въпреки че тя вече не мие световните музикални брегове, нашата мила родина успява да се включи с малка вадичка в общия поток благодарение на She Was Asking For It.
   SWAFI всъщност се явява страничен проект за всеки от музикантите в него и именно заради участието им в други групи концертната програма на бандата е относително рехава. Но пък от друга страна, това би трябвало да ви говори, че случайни хора тук няма и всички са доказали се на родната сцена имена. Любен Христов - Sith (китара/вокали/концепция; eX), Любен Георгиев - Gruby (китари; Melekh), Александър Първанов - Шута (вокали; Brothers in Blood, Doom Day), Борис (вoкали; Melekh), Данаил Ковачев (бас; O.H.), Никифор Никифоров (барабани; eX, O.H.) са се кръстили на парчето на Cannibal Corpse "She Was Asking For It" от албума "The Bleeding" (1994). Както си личи от обложката на дебюта, ТЯ явно си го е получила. За относително елементарния въвеждащ фотос е била правена специална сесия, а опръсканата с кръв ръка принадлежи на вокалистката на Let Them Die Симона Александрова, която помага с вокали в парчетата "Hurt" и "Nightmare". Изданието е дело на "Years of Pain". Малка критика към лейбъла е, че никъде на диска не е отбелязано името на албума. Но пък в днешната информационна ера беше лесно то да бъде открито.
   Що се отнася до музиката, бандата ни атакува с осем парчета стегнат метълкор, изграден в добрите традиции на стила с плътни, разчупени и мелодични рифове. Още в първата песен "Children of the Doomsday" чуваме чудесно соло, където китарите се гонят, застигат се и се допълват една друга. Вокалите най-често са диалогични и са разпределени между трима души, като Шута (който наскоро в интервю сподели, че работи в ресторант, за да финансира хобито си) ни поднася най-екстремните ревове. Но докато те са непоклатими, то чистото пеене на определени места ("The Girl With No Name", "The Downfall of Mankind") звучи леко несигурно. "Afraid to Fall Asleep" залага на тежката артилерия, а "The Show" е еквивалентна на кратък побой с бухалка и изненадва с фънкарския си бас в куплетите. С включването на дамското гост-участие нещата придобиват малко по-различен оттенък, а припевът на звучащата по Killswitch Engage-ски "Nightmare" веднага хваща ухото на слушателя. За край като логичен избор (основната тема в текстовете е кръвта) е оставена "Just Bleed For Me", която резюмира режещите 33 минути, предложени ни от SWAFI. В диска е включен и един бонус - клипът към заглавното парче "The Downfall of Mankind", заснет в студийна обстановка, но даващ достатъчно добра представа за енергията на бандата на живо.
   Макар и да е типичен метълкор, дискът е глътка свежест за зажаднелите фенове след големият отлив, който настъпи в стила, а фактът, че е произведен у нас, добавя още един ред в графата "Препоръки".


1111111xoo

Whiplash