TESTAMENT - "The Formation of Damnation"

2008, Nuclear Blast Records/Wizard

Нека започнем с една бърза оценка на студийните албуми на Testament...
The Legacy (1987) - 10/10
The New Order (1988) - 10/10
Practice What You Preach (1989) - 10/10
Souls of Black (1990) - 10/10
The Ritual (1992) - 9/10
Low (1994) - 8/10
Demonic (1997) - 7,5/10
The Gathering (1999) - 8,5/10
The Formation of Damnation (2008) - 9/10
   Сами си правете изводите за качествата на "The Formation of Damnation"! Творбата представлява класически Testament с дет влияния. Праволинеен траш метъл, без компромиси - от интрото до последната песен ветераните къртят, мачкат, смилат. Завръщането на една от големите и класически банди от края на 80-те е факт!
   "The Formation of Damnation" е първият албум на групата от близо десетилетие - черпещ от траш корените, но и звучащ съвременно - така, както трябва да звучи един албум от 2008-а. Разбира се, Testament презаписаха ранен материал и го изкараха под името "First Strike Still Deadly" през 2001 г., но това са просто онези добре познати стари парчета, леко променени. "The Formation of Damnation", освен че е първият диск на Testament от близо десет години, е и първият нов албум на групата с вездесъщия китарен герой Alex Skolnick и басиста Greg Christian. От последните оригинални записи на двамата за Testament изминаха съответно 16 и 14 години. Неизменният съратник на Chuck Billy - Eric Peterson, отново е тук, а на ударните е старият познайник Paul Bostaph, заменил Nicholas Barker.
   А какво има в албума? - Лудница! "The Formation of Damnation" звучи повече като Testament '87 - '92, отколкото '97 - '99. Chuck Billy е намалил дълбочината на ревовете и се е позавърнал към пеенето от първите албуми на групата. Но това не означава, че дет вокалите, който индианецът правеше в "Demonic" и "The Gathering" са забравени. Напротив. Най-характерни са те в едноименното парче, което и заради тях изглежда като кръпка в албума и все едно е извадено от горните два диска. Това е единствената песен, в която Chuck Billy реве, без да внесе някакво разнообразие, както прави това в останалите - редуване на траш и дет ревове. Обаче самото парче е задължително за всеки хедбенгър - разбива с подлудяващата си интензивност. Просто меле! Greg Christian и Paul Bostaph вършат солидна работа в ритъм секцията и с всяка песен вдигат цели планини от звук. Завръщането на Alex Skolnick е повече от осезаемо - той свири така, сякаш е бил държан някъде с вързани ръце и само е чакал отново да се докопа до "проклетата" китара. "The Persecuted Won't Forget" е висш пилотаж, "More Than Meets the Eye" - класика! Един от най-яките моменти в "The Formation of Damnation" идва с последните две композиции "Leave Me Forever" и "F.E.A.R." - разнообразие за цял албум.
   Близо 10 години чакане?!! Просто не мога да повярвам, че най-накрая това се случи. То не бяха здравословни проблеми, смени в състава, отлагане на новия албум, идването на оригиналните Greg Christian и Alex Skolnick. Много премеждия съпътстваха излизането на "The Formation of Damnation", който за най-голямо щастие не се превърна във фиаско, защото очакванията наистина бяха огромни. Но новият диск и истинското завръщане на Testament са факт, а историята се сдоби с още един траш диамант. Машината отново е тук и кърти без компромиси!


111111111o

Alatriste




 Други ревюта на TESTAMENT