SOLARIS - "Желая"

2007, Самиздат

Животът в милата ни татковина ежедневно се мъчи да ни убеди, че само най-наивните и бедни родни творци си дават зор да създават авторска музика. И, това - уви! - не се отнася само за поп-фолка. Ами да - защо да пилееш силите си в композиране, структуриране и аранжиране на материала, когато за жълти стотинки можеш да си купиш свежа, готина, професионално изпипана песничка, която има нужда единствено от нов текст? Защо да се пънеш да твориш, когато бездарието у нас е норма, а посредствеността - висша форма на талант?
   Отговорът е много прост. Защото все още има хора, за които творчеството не е лесен път към успеха, а начин на живот. Хора, за които процесът на създаване на онова, което обичат, е обяснение в любов. Истинският творец получава наградата си още докато излива себе си в творбата си. И се отнася към нея не като към трамплин, който да го изстреля сред бленуваните хай-лайф среди, а като към плът от плътта си и кръв от кръвта си.
   Музикантите от Solaris са истински творци. Разбрахме го още от дебютния им албум "Олиговремие", излязъл преди повече от десет години, убеждаваме се в това и сега, докато слушаме актуалния им диск "Желая". Сизифовото начинание, известно като "български прогресив", ни най-малко не ги е отчаяло и отблъснало, напротив - стимулирало ги е да станат още по-добри в онова, което правят. Защото го обичат.
   Инструменталното майсторство, аранжиментите и постройките на композициите са забележителни, а текстовете не са просто купчина празни думи. Отначало вокалите на Даниел Радев могат да ви се сторят малко маниерни и театрални, но когато се потопите напълно в музикалната вселена на групата, ще осъзнаете, че са си точно на мястото. Липсата на клавир е доста необичайно и интересно решение за каноните на жанра, но пък така китарите на Пламен Радев звучат доста по-твърдо и ефектно, с което се засилва рокаджийското звучене на иначе вглъбения и преизпълнен с меланхолия албум. Освен деветте композиции, всеки, който си закупи оригиналния диск, ще получи и видеоклипа към композицията "Желая" - професионално заснет и перфектно кореспондиращ си с текста на песента.


1111111xoo

Maldoror