THE A.X.E. PROJECT - "Stories from a Lost Realm: Part Two"

2015, Art Gates Records

Българската симфо-готик метъл група The A.X.E. Project опитва да се наложи в един тежък, консервативен стил, преминал периода на бурно развитие, когато известни и неизвестни ентусиасти пробваха да извият оперни трели на фона на тежки рифове и барабанен грохот. Сега са останали малцина "мастодонти", превърнати до такава степен в канон, че дори собствените им опити да разчупят по-късните си произведения се посрещат на нож от повечето фенове. Положението на The A.X.E. Project е още по-тежко, защото произхождат от страна в Източна Европа без авторитет в тежката музика. Въпреки това Георги Георгиев - бас и вокали, Росен Георгиев - китари, Стоян Петров - ударни, Йордан Тодоров - клавир, Петя Плукчиева - вокали и най-новото попълнение на групата - соло китаристът Мартин Емилов не се отказват да разказват историите си от може би по-добри и мъдри селения.

   Бандата подписва договор с испанския метъл лейбъл "Art Gates Records" и издава "Stories from a Lost Realm: Part Two" - продължение на първата част на едноименния си предшественик. Стилната обложка е дело на дизайнера Цвети Кирилова. Пачето перо от артуърка на първата част е заменено с мастилена писалка. Дали албумът ще има трета и дори четвърта част, на чиито обложки ще има съответно химикалка и компютър, ще покаже бъдещето.

   Началото на "Stories from a Lost Realm: Part Two" е интро, което подготвя за необикновената разходка из митове и фантастични места. "Fear the Angel" започва с тържествени барабанни удари, а мелодията се свири от китара и флейта. В развитието на парчето има красива оперна "гоненица" на мъжкия и женския вокал. Двата гласа са чисти, изобщо групата съвсем епизодично залага на модела "красавицата и звярът" - женско сопрано и дрезгави ревящи мъжки вокали. Харш пеене може да се чуе и то като част от прекрасен триглас, в богатата многопластова композиция "Camelot". Тази песен и следващата "The Prisoner" не напразно са в средата на албума, оформящи музикално и смислово ядро. Това са двете най-забележителни парчета, като към тях може да се добави "Frozen Eyes", оставено малко незаслужено на "забутаното" предпоследно място. "Frozen Eyes" е една чудесно конструирана и изпълнена композиция, която дори леко засенчва финалния опус "Highway To Eeternity/Outro", предопределен за "последен пирон в ковчега". В пищната финална песен като гост-вокалистка се изявява и Цвети Кирилова, пяла преди в Bendida. И все пак най-силното парче е "The Prisoner". Песента носи уникален ренесансов дух, дори само инструментите говорят за свобода и красота, а мекият мъжки вокал придава леко романтични нотки.

   Като цяло "Stories from a Lost Realm: Part Two" на The A.X.E. Project е много приятен албум, с отворен финал, загатващ за евентуални продължения. Всички от групата са работили упорито в името на добрия резултат, допринасяйки с идеи и изпълнение за оформяне на творбата. Признание за усилията им е и участието като подгряваща група в италианската част на европейското турне на LEAVES' EYES през настоящата година.

   Трябва да отдадем заслуженото и на гост-изпълнителите, включили се в "Stories from a Lost Realm: Part Two" - освен споменатата вече вокалистка Цвети Кирилова, това са флейтистката Софи Василева, оперният тенор Николай Веселинов и китаристът от група Те Дарин Василев.


11111111oo

HeathenHeart