THE BIG 4 - "Live From Sofia, Bulgaria"

2010, Universal Music Bulgaria

"The Big 4 (Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax) - Live From Sofia, Bulgaria". В началото на деветдесетте години, а и доста по-скоро, това би звучало по-абсурдно за всеки български фен дори от възпетия от Контрол концерт на Venom във "Фестивална". Двадесет години по-късно обаче и двете събития не само станаха факт (с малка промяна на залата и водещия), но освен това историческият съвместен концерт на четирите най-успели американски траш метъл групи беше предаван в реално време в киносалоните на три континента, а в последствие и издаден в DVD и блурей формат.

   "The Big 4 - Live From Sofia, Bulgaria" излезе на пазара с голямо разнообразие от версии, които би трябвало да задоволят и най-капризните фенове. Двата видеодиска на всяко от изданията включват целите изпълнения на всички групи от Голямата четворка, плюс близо час документални кадри от зоната зад сцената и обстановката около стадиона преди и по време на първия ден от фестивала "Sofia Rocks 2010". Желаещите да се насладят на всичко това с картина с висока разделителна способност (1080i-формат) и висококачествен DTS-HD звук имат възможността да го сторят с блурей варианта. За колекционерите е предназначено специалното издание, включващо допълнително пет аудио диска с пълните сетове на всички групи, книжка с избрани снимки от различни концерти на Голямата четворка от съвместното им турне, четири черно-бели фотографии на групите, както и перце за китара. Единственият минус в цялото това разнообразие от варианти е липсата на пълно колекционерско издание, което вместо DVD версията на концерта, включва блурей версия. Така желаещите хем да притежават всички благини на колекционерското издание, хем да се наслаждават на съдържанието в HD-формат, са принудени да се сдобият с две от изброените версии.

   Това са сухите факти за съдържанието на различните варианти на "The Big 4 - Live From Sofia, Bulgaria". Те обаче стават незначителни в мига, в който пуснете първия диск на домашния си плеър и от тонколоните се разнесе ревът на публиката, приветстваща излизането на сцената на Anthrax в почти оригиналния си състав, начело със завърналия се Joey Belladona. Едночасовият им сет съдържа основно песни от класическите им албуми до "Persistence of Time" (1990), като цялата група впечатлява с неизчерпаемата си енергия. Все едно на сцената не са над 40-годишни чичковци, а лентата на времето се е върнала назад и сме се озовали в най-силните години на траш метъла. Публиката откликва на всяко подканяне на магнетичния им фронтмен, но като цяло остава впечатлението, че за повечето присъстващи Anthrax далеч не са гвоздеят на вечерта. След тях следват Megadeth, които без излишни приказки и театрални похвати, минават през цялата си дискография. Независимо от изсипалия се порой и градушка на стадиона, публиката мощно припява на "A Tout Le Monde", "Symphony of Destruction" и другите познати на всички песни на групата. На живо "специфичните" вокали на Dave Mustaine се бяха удавили леко в потопа, но на записа всичко e перфектно. Всъщност аудиодискът на Megadeth от колекционерското издание звучи значително по-добре от тези на Slayer и особено на Metallica, които явно не са се постарали особено с миксирането и тeхният концерт не е по-различен от това, което вече беше налично в LiveMetallica.com. Последният един час от първия диск е запазен за най-екстремния и праволинеен участник в Голямата четворка - Slayer. На фона на усмихнатата физиономия на Tom Arraya, публиката бива буквално размазана от нестихващата агресия в музиката на бандата. Многобройните камери успяват добре да покажат каква тотална лудост настава из целия стадион по време на изпълнението на Slayer - запалени факли, многобройни мошпитове и маса от фенове пред сцената, която изглежда като бурно море. Още след втората песен - "Jihad", фронтменът изрича на чист български думите "Благодаря ви, че сте тук.", които едва ли някой български фен се е надявал някога да чуе на официално издание на Slayer.

   Вторият диск ни прави съпричастни отново на перфектния спектакъл на Metallica, чиито сетлист е съставен основно от творчеството им до 91-ва година, както и три песни от актуалния им албум "Death Magnetic". "Creeping Death", "For Whom The Bell Tolls", "Master Of Puppets", "Blackened", "Seek And Destroy" - едва ли има фен на метъла, който да остане безучастен по време на тези класики дори и пред телевизора вкъщи. Още повече когато кадрите са от националния ни стадион. Лично мое мнение е, че като за концерт на Голямата четворка на траш метъла можеха да подберат "по-траш" сетлист, но това е мнение на човек, посетил доста концерти на Metallica и нагледал се на обичайните "Sad But True", "Nothing Else Matters", "Enter Sandman" и т. н. В крайна сметка по време на техния престой на сцената е документирано и историческото изпълнение на "Am I Evil", събрало на сцената едни от най-ярките имена в метъла като цяло, така че оплакванията ми са съвсем незначителни. А ако след този съвместен кавър на Diamond Head не можете да изтриете усмивката от лицето си, ще разберете, че по същият начин се чувства и самият Scott Ian, който споделя това в краткия филм, показващ интересни кадри от подготовката и протичането на самият концерт. Документалният запис ни запознава с щастливците спечелили среща с Metallica и Slayer, научаваме какъв е живота по време на турнета лично от Frank Bello, докато кърпи дупка на панталоните си и като цяло показва атмосферата и труда, който кипи зад сцената, за да протече целият спектакъл както го виждат феновете. Този кратък филм е последното нещо, което се съдържа на двата видеодиска на "The Big 4 - Live From Sofia, Bulgaria".

   За всеки фен, който е бил на стадиона на 22 юни 2010 г., това издание е една прекрасна възможност да съживява отново и отново спомените си за невероятните часове заедно с Anthrax, Megadeth, Slayer и Metallica. Останалите фенове по света и у нас, които не са присъствали на това събитие, получават утешителна награда и шанс да се докоснат до концерта на Голямата четворка, който за наше огромно щастие и гордост се проведе не къде да е, а в София, България.


1111111111

Javor