THE REVENGE PROJECT - "Through Blood and Ashes"

2008, Самиздат

Изчака ли ви се чакането? Отдавна, нали? И аз от три години нетърпеливо се питам "Кога ли ще излезе новият албум на Revenge?" Е, уважаеми читателю, чакането свърши СЕГА! И то свърши с гръм и трясък. В края на една изключително успешна за техничния дет метъл квинтет от Бургас година (концерти с Nile и Crematory, размазващ сет на "Spirit Of Burgas" и хедлайнъри на второто издание на феста "Hounted Shores") на бял свят се появи второто им дългосвирещо отроче: "Through Blood And Ashes".
   С няколко думи: ужасно здрав албум! Без конкуренция за 2008 г. в България! Ако харесвате дебюта на TRP - "The Dawn of Nothingness", то "Through Blood and Ashes" e абсолютно задължителен за вас! Не ме гледай умно, българино, а марш към най-близкия метъл-шоп.
   С малко повечко думи: "Through Blood and Ashes" е логичното продължение на супер успешния дебют на групата от 2005 г. Още на първо слушане става ясно, че TRP се чувстват доста комфортно в стила, който са напипали и нямат никаква причина да променят каквото и да било относно музиката си. За повечето фенове безспорно това са добри новини, но подозирам, че за други запазването на статуквото ще е леко разочарование. Наистина доста леко, тъй като това, което дъни от тонколоните при пускането на диска е нищо по-малко от 43 минути висококачествен тех-дет. В крайна сметка клишето "Ако нещо работи добре не трябва да правиш промени" е напълно приложимо в случая. И което е още по-важно - The Revenge Project успяха да създадат собствено, непогрешимо звучене. Дори и да не знаете, че това се те, няма да ви отнеме повече от няколко секунди да ги разпознаете. И за да няма непредупредени - пригответе се за изтощителен хедбенгинг.
   Албумът е разделен на седем композиции със средна продължителност над 6 минути. Някои от тях феновете отдавна са чували по концертите на Revenge. Основната част от материала е творение на двамата китаристи на групата - виртуозите Deimoz и Staffa. Ревовете на фронтмена MaxPain са все така зловещи, а ритъм-секцията в лицето на Articorse (бас) и Kalhas (барабани) ни вкарва право в сърцето на гръмотевична буря. От всяко парче лъха мощ, увереност. Не ми се иска да отделям една или друга песен - за мен и седемте са на еднакво високо ниво. Няма нищо излишно, както и нищо не липсва. Звукът на албума е една сериозна крачка напред спрямо предшественика "The Dawn of Nothingness". Явно е, че момчетата са впрегнали пълния си потенциал за "Through Blood and Ashes". А при тях той е много! Очаквам в най-скоро време за TRP да се заговори и на запад от Калотина, момчетата наистина го заслужават.
   Като по-сериозен минус на "Through Blood and Ashes" бих изтъкнал продължителността му - биваше поне още 10-15 минутки да ни поразтресе. Но може пък и краткотрайността да е търсен ефект. При всички положения с този албум TRP затвърждават позицията си на една от водещите дет метъл групи у нас.


111111111o

Yanni




 Други ревюта на THE REVENGE PROJECT