TRIPTYKON - "Eparistera Daimones"

2010, Century Media/Animato Music

Пълен мрак! Така накратко би могъл да се опише "Eparistera Daimones", дебютният албум на Triptykon - последният проект на легендарния фронтмен на Hellhammer и Celtic Frost Tom Gabriel Fisher. Всъщност, този запис е естественото продължение на пътя по който Celtic Frost поеха с издаването на "Monotheist" през 2006-а година. Деветте парчета в "Eparistera Daimones" (фраза заимствана от "Книга на Лъжите" на Алистър Кроули, с приблизителен превод "Демоните от лявата ми страна") ще ви поведат на окултно пътешествие през най-мрачните видения на Tom Warrior. Този албум би си струвал дори и само заради обложката. За корица Triptykon използват картината "Vlad Tepes" на култовия художник Х.Р. Гигер, чийто асистент за известен период от време е бил и самия Tom. Друга мрачна изненада се крие във вътрешността на книжката към диска: арт-портрет на членовете на групата, нарисуван със смес от боя и собствена кръв от сюрреалиста Vincent Castiglia.

   Съставът на Triptykon, освен самия Tom Fisher, включва и басистката Vanja Slajh, барабаниста на вече несъществуващата немска метъл/кор банда Fear My Thoughts, Norman Lonhard и китариста на набиращите известност блекметъли Dark Fortress - Victor Santura. В по-голямата си част "Eparistera Daimones" мачка слуха с тежки и бавни дуум рифове над които се носи неповторимия и многолик глас на фронтмена Tom. Въпреки че албума е по-дълъг от час, атмосферата в него грабва още от първите тонове и не пуска дори и след последната секунда. Разнообразието в музиката на Triptykon е забележително. Началото е дадено от дет метъл атаката на "Goetia", която, заедно с бруталната "A Thousand Lies", е една от двете най-бързи песни в албума. "Abyss Within My Soul" и "In Shroud Decayed" са тежки дуум метъл мелачки, които смазват слуха. Невероятна като чувство и настроение е "My Pain" - хипнотизиращо индъстриъл парче, в което дует правят демоничния глас на Tom и нежното пеене на басистката Vanja. Финалът на този изключителен албум идва с близо 20-минутния кошмар на "The Prolonging" - една дълга и опасна разходка през най-тъмните и дълбоки кътчета на човешкото подсъзнание.

   Изводът след края на този запис е че след повече от 20 години в метъл сцената личните демони на Tom Gabriel Fisher все още не са му дали покой. Той преодоля поредното разпадане на Celtic Frost, за да даде на света един албум, плод на най-мрачните му мисли и чувства. Независимо че все още сме в началото на годината, убеден съм че "Eparistera Daimones" ще е едно от най-силните заглавия в екстремната музика за 2010-а.


1111111111

icumblood