TURILLI / LIONE RHAPSODY - "Zero Gravity (Rebirth and Evolution)"

2019, Nuclear Blast/Wizard

Turilli / Lione Rhapsody - поредният представител на голямото италианско "рапсодийно" семейство, всъщност събира стари познайници - Luca Turilli, Fabio Lione, Dominique Leurquin, Patrice Guers и Alex Holzwarth. Естествен е въпросът какво ще ни предложат като продукция, до коя от предишните формации ще са най-близки като стил, ще бъдат ли идейно продължение на някои от проектите на участниците или ще търсят нови пътища.

   Донякъде на въпросите отговаря дебютът на новата група - "Zero Gravity (Rebirth and Evolution)". Казваме само донякъде, защото албумът загатва, че това е само началото и проектът има намерение да се развива, ако получи необходимото признание. Новата творба носи характерните черти на всичко сътворено досега от талантливия композитор Luca Turilli, но не следва пътя на нито едно от предишните му музикални търсения. Естествено ще чуем симфоник пауър метъл, но далеч не само. Присъстват прогресив влияния, разнообразяват екзотични етно пасажи, към които Turilli винаги е имал вкус, има включена доста електроника и компютърни обработки, а от друга страна могъщи хорове. Наслаждаваме се и на виртуозни китарни сола. Подходът е като към класическо произведение. Няма праволинейно и предвидимо развитие на композициите, всяка от тях оформя микро-свят, в който изненадват обрати в темпото, разнообразни мелодии и мотиви. Над всичко това властва уникалният глас на Fabio Lione - един от най-добрите метъл вокалисти на нашето съвремие. Вокалите му са като виното - с течение на годините разкриват нови прелестни нотки и са все така омайни. Малко са певците, които могат да пресъздадат с глас цялата красота на композициите на Turilli. Alessandro Conti от формацията Luca Turilli's Rhapsody се справяше отлично, но Rhapsody завинаги ще се свързва с пеенето на Fabio Lione.

   Албумът започва с парчето "Phoenix Rising". Какво по подходящо начало на творба за прераждането и еволюцията може да бъде от песен посветена на митичнта птица Феникс, която се самоизгаря и възражда от огъня. В следващата композиция "D.N.A. (Demon and Angel) " можем да се насладим на дуета на Fabio Lione с вокалистката на Amaranthe Elize Ryd. Други гост-изпълнители в албума са Mark Basile (DGM), Sascha Paeth (Avantasia) и Arne Wiegand (Santiano). "Zero Gravity (Rebirth and Evolution)" не е концептуален албум, но през песните минава смислово свързваща нишка на идеята за духовната еволюция, стремежът към съвършенство и победата на светлината над тъмнината. По традиция са включени композиции на италиански език - оперетните "Amata Immortale" и финалната "Arcanum (Da Vinci's Enigma)", която звучи като откъс от произведение на Верди.

   Дебютния албум на Turilli / Lione Rhapsody предлага пищно разточителство от звуци и идеи, което със сигурност ще баде оценено от феновете, които твърдят, че метълът е новата класика. Уникалното съчетаване на различни стилове и разнообразни музикални похвати издигат концепцията за хеви метъла на едно ново ниво. Смятан от някои за груба и агресивна музика, "в ръцете" на Luca Turilli от същия материал се ваят красиви възвишени форми, истинско интелектуално предизвикателство за слушателите. "Zero Gravity (Rebirth and Evolution)" не е лесен за слушане, но потопиш ли се в неговия свят, със сигурност след края на албума ще чувстваш пълнота на възприятията и духовно възвишение.


111111111x

HeathenHeart