TURISAS - "Stand Up and Fight"

2011, Century Media Records/Animato Music

"Качеството е по-важно от количеството" - това със сигурност може да се твърди за албумите на Turisas. След четиригодишна пауза, групата ни повежда отново по скитническите друмища на варяжките наемници към перлата на средновековна Европа - Константинопол, или както северняците го наричат - Миклагард. Както предшественика си, "The Varangian Way", новият албум е концептуален епос. Но този път Turisas са разчупили решително стиловите музикални окови, включвайки разнообразни елементи и похвати, така че творбата смело може да бъде наречена метъл-опера или мюзикъл.

   "Stand Up And Fight" стоварва върху слушателя завладяващата, но и страховита атмосфера на отдавна отминали времена. Мъжествени епични акорди, хорове и речитативи редят сагата за превратния живот на северните воини на сполуката, поставили се в услуга на византийските императори. Мащабни симфонични оркестрации се сменят с типични рок китари и цигулкови изпълнения, а приятният плътен глас на Mathias "Warlord" Nygard носи лайтмотива в калейдоскопа от звуци. Разнообразието на музикални похвати обаче не създава хаос и претрупаност - всичко е стегнато, премерено и дозирано. Спазено е правилото "За всекиго по нещо", като това се отнася и за музиката, и за текстовете. Албумът е разбираем за тези, които ще чуят само бойния призив от заглавието и за тези, които ще припознаят бъдещия норвежки крал Харалд Хаардраде в разговарящия с василевса варяг в "The Great Escape" и ще се сетят, че "βένετοι! - πράσινοι!" ("Сини! - Зелени!") са съперничещите си партии във Византия, организиращи надбягванията на хиподрума. От преливащите една в друга и допълващи се смислово песни е трудно да бъдат избрани хитове. Може би най-запомнящи се са "The March of the Varangian Guard", "Stand Up and Fight" и финалната "The Bosphorus Freezes Over", която увенчава края с величествено хорово изпълнение на фински език.

   Turisas получават заслужено висока оценка за албума и творчеството си като победители в ежегодните "Finnish Metal Awards" за 2011 г. и като са определени за хедлайнъри на "PaganFest: America Part III", който се провежда през пролетта на 2012 г.


1111111111

HeathenHeart




 Други ревюта на TURISAS