TWILIGHT FORCE - "Heroes of Mighty Magic"

2016, Nuclear Blast Records/Wizard

Нека започнем с едно много важно уточнение - авторът на това ревю прочете "Властелинът на пръстените" на осем години и от тогава насам, вече над две десетилетия, не спира да търси приказност, магия и приключения - и в литературата, и в киното, и в музиката, която слуша. Добрата новина е, че "Heroes of Mighty Magic" е точно за такива хора. Лошата - че истински ще се хареса само на тях.

   Действително, в сравнение с чистия, приказен пауър на Twilight Force творчеството на групи като Rhapsody of Fire и Blind Guardian звучи като груб, мрачен и депресиращ дуум метъл. Това е едновременно и най-големият плюс, и най-сериозният минус на "Heroes of Mighty Magic" - защото както във фентъзи литературата, така и в пауър метъла най-наболелият проблем са клишетата и идващото с тях еднообразие, а във втория си албум шведските "адвенчър метъли" не се и опитват да излязат извън рамките на жанра, в който творят. Дори напротив, съвсем целенасочено засилват всичките му характеристики. В албума има още повече оркестрации, още повече скорост, още повече лекота, още по-чисто пеене, още повече магия и приключение... Именно това ще привлече като магнит хората, които търсят такава музика, но може да отблъсне немалко сериозни метъл фенове - привидната наивност и в лириките, и в музиката лесно може да дойде в повече.

   Наивността обаче е само привидна и под нея прозира меко казано респектиращо майсторство. Шестимата музиканти с приказни имена са наистина изключителни. Chrileon, певецът, показва, без преувеличение, един от най-чистите гласове в съвременния пауър метъл. Китаристите, Lynd и Aerendir, ваят сола с впечатляващо умение, а ритъм секцията на Born и De'Azsh, съответно на баса и барабаните, е точно толкова енергична, колкото е нужно на такъв албум. Над всичко обаче доминират клавирите - работата на Blackwald е просто впечатляваща. Композициите са сложни, скоростни, напомпани и разчупени, ако и леко еднотипни. Освен това са, в цялост, доста дълги - единствената песен с времетраене под пет минути в албума е "Riders of the Dawn" - една от по-приятните песни тук, всъщност. Имаме възможност да се насладим и на цели две десетминутни епики - "Heroes of Mighty Magic", в която участва и вокалистът на Sabaton Joakim Broeden, и "There and Back Again", в която пък се включва познатият най-вече от Rhapsody of Fire Fabio Lione.

   В крайна сметка, "Heroes of Mighty Magic" е чисто фентъзи приключение и нищо повече. Но пък и нищо по-малко.

   На 10 март 2017 г. Twilight Force ще открият съвместния концерт на Accept и Sabaton в София. Можем само да се надяваме на живо музиката им да носи същата магия.


1111111xoo

Tigermaster