Various Artists - "Roadrunner United - The Concert (DVD)"

2008, Roadrunner Records

Представете си концерт, на който James Murphy, Jeff Waters и Tim "Ripper" Owens изпълняват заедно парчета на Annihilator, King Diamond и Merciful Fate. Или пък концерт, на който Ville Valo пее "Black No1" на Type O Negative. Не, подобно шоу не е излязло от бляновете (ако коментираме първото изречение) или кошмарите (ако коментираме второто), а си е съвсем реално, провело се в края на 2005 година, събитие. Защо тогава го коментираме сега ли? Ами защото заснетият видео материал видя бял свят чак в края на декември миналата година.
   Още заглавието би трябвало да ви наведе на мисълта, че двойното DVD е пряко свързано с диска "The All-Star Sessions", появил се преди три лета и ознаменувал четвъртвековния юбилей на "Roadrunner Records". "The Concert" е в известна степен естественото му продължение, но не очаквайте просто да чуете песните от онзи диск, изсвирени на живо. Идеята на концерта, провел се на 15.12.2005 г. в "Nokia Theater" в Ню Йорк, е по-скоро да се проследи историята на "Roadrunner" с изпълнения на някои от най-знаковите парчета, издадени под шапката на лейбъла. А за осъществяването на замисъла се събират 39 признати имена от метъл ареала.
   Резултатът е един голям концертен купон, на който всеки ще види поне по един свой любимец. Песните варират в целия стилов диапазон, покрит от "Roadrunner", а комбинациите, в които музикантите изпълняват различните парчета, са доста разнообразни. Е, не всички се справят добре с поставените им задачи (споменах ви вече за Ville Valo), но повечето неща, които ще видите са си най-малкото любопитни. Гафовете за секунди стават част от шоуто и раждат забавни изпълнения от сорта на "специално" удължената версия на "Bother" (където Keith Caputo от Life of Agony успява да обърка текста) и неколкократните търкаляния на Brian Fair от Shadows Fall на и пред сцената в следствие (по негови думи) изконсумираната бутилка "Jim Beam" по-рано през въпросната вечер. Наред с това сред най-запомнящите се моменти са и уникалният 15-секунден писък, който произвежда бездънното гърло на "Ripper" Owens и появата на бронирания Glen Benton за Deicide-ската "Dead By Dawn". Последния просто обладава сцената и кара дори превземащият кадъра с туловището си Dino Cazares да изглежда като джудже. Трима или дори четирима китаристи са редовна гледка по протежение на 25-те песни, а на финалната "Roots Bloody Roots" добиваш усещането, че само теб те няма на подиума.
   И макар всичко да има вид на един голям джем-сешън, става ясно, че концертът е подготвян в продължение на месеци, а също както при диска "The All-Star Sessions" - и тук си има ядро от музиканти, които движат проекта напред. В случая това са Dino Cazares, Adam Duce, Roy Mayorga, Andreas Kisser, Joey Jordison и Scott Ian. Именно те избират песните, организират репетициите и бележат най-много участия в парчета по време на концерта. Подробностите ще намерите в документалния диск (всъщност първо би трябвало да изгледате тъкмо него).
   Проблеми има и те са по отношение разнообразието на снимачни ъгли и относително некадърния монтаж, но ключовата дума тук е "забавление". Ако му се отдадете, може и въобще да не забележите недостатъците.


1111111xoo

Whiplash




 Други ревюта на Various Artists