WARBRINGER - "IV: Empires Collapse"

2013, Century Media Records/Animato Music

Метаморфоза. Може би най-правилната дума, която да се използва, за да бъде описан четвъртият студиен албум на Warbringer - "IV Empires Collapse". За разлика от по-траш ориентираните му предшественици в този албум ставаме свидетели на израстване и еволюция от страна на групата. Дискът със сигурност не може да се отъждестви с копие на Slayer или Exodus, както някои определиха предишните творби на бандата. Изобщо, групата е успяла да разчупи творчеството си и е загърбила предишното си осемдесетарско звучене и влияние. Разбира се, това по никакъв начин не означава, че Warbringer са забравили корените си. Щипката траш все още е там, но звукът е с една идея по-модерен. Нещо, което може и да не се хареса на олдскул феновете.

   "IV Empires Collapse" е доста разчупен, а музикалните композиции, които го изграждат, са изпълнени с мелодични сола и неочаквани обрати. Warbringer умело и сполучливо са вплели няколко различни метъл стила в новата си дългосвиреща творба. Краят на заглавната песен от албума - "Horizon" завършва с меланхолично изпълнение на акустична китара, което по никакъв начин не загатва за груув звученето на "The Turning of the Gears". Песента "Hunter-Seeker", сама по себе си, е една изключителна траш мелачка, в която е вплетено доста мелодично соло. Мнозина ще се учудят при първото слушане на "Black Sun, Black Moon", която е с неприлично много хеви метъл влияние и допълва звученето на този, иначе казано, различен албум. Кросоувър изпълнението - "Iron City" - съдържа в себе си необичайно благозвучно китарно изпълнение, което дори може да се определи като епично.

   Новият диск на Warbringer е точно като различните на вкус бонбони от света на Хари Потър. 11-те песни от "IV Empires Collapse" не си приличат една с друга и със сигурност има с какво да изненадат слушателя. Групата се е отклонила от общия път, по който вървят бандите от нововъзродената траш метъл вълна, и е хванала по своя собствена пътека. Имаме късмет, че ще гледаме Warbringer на живо именно след този албум. Квинтетът ще гостува за първи път в България през февруари 2014 г. като съпорт на Iced Earth.


11111111oo

Ивайло Джогов




 Други ревюта на WARBRINGER