WHILE SHE SLEEPS - "Brainwashed"

2015, The End Records

Ако поради някаква нещастна случайност ви се е наложило да живеете на изолиран остров или има някаква друга резонна причина, която би обяснила името While She Sleeps да не ви говори нищо, нека да изясним нещо преди да минем нататък - тук става въпрос за група, която още преди издаването на дебютния си албум успя да шокира много хора и да нагорещи въздуха с гръмки обещания, възможности и очаквания към себе си. "This Is The Six" само потвърди тезата, че на хоризонта има банда, способна и готова безкомпромисно да си завоюва статуса на нова британска икона в лоното на метъл музиката. Трябва да си призная, че бях умерено скептичен дали WSS ще имат качествата и характера да надскочат силния си дебют и преди излизането на "Brainwashed" очаквах да станем свидетели на нова ситуация, в която млада банда с неуспорим потенциал става жертва на високите очаквания към себе си, издавайки колеблив запис. За мое щастие, тези ми предположения са били напълно напразни.

  "Brainwashed" е еталон за метъл. Еталон за британски метъл. Още след първите секунди на този диск, ще бъдете потопени в клаустрофобична, тъмна, мрачна и нажежена атмосфера, обогатена с тежки и злобни рифове и злокобни настроения, където емоциите биват представени чрез катарзисни вокали. Въобще, всеки елемент в този албум е дозиран толкова прецизно, резултатът е толкова натурален, предизвиквайки внушението, че наистина сме свидетели на нещо специално случващо се пред очите ни, още повече след като прибавим и острата харизма и отличително присъствие и характер на бандата. Всички тези предпоставки индикират за безпогрешен резултат, който има потенциала да бъде развит до степен, която би била достатъчна да предразположи болшинството от фенове на тежката музика да намери своите нови музикални фаворити. Опасен и вълнуващ, "Brainwashed" има качествата да подтикне всеки слушател към пълно вглъбяване в тези 15 песни (!), които едновременно са способни да разказват истории и просто да разрушават всичко по пътя си с първичната си агресия. Интуитивността и усетът, с който всяко парче е сглобено и представено, е впечатляващ, а трябва и да отделим специално внимание на продукцията на албума, която е от изключителна важност този запис да звучи едновременно различно, но и да подчертава толкова умело най-силните музикални качества в арсенала на англичаните. Вероятно доста фенове биха коментирали наличието на такъв висок процент харш вокали в диск с дължина, значително по-голяма от обичайните стандарти, като предпоставка за монотонност. Това, по принцип, е резонен аргумент. В новия си материал обаче WSS са се постарали да избегнат подобен ефект с включването на спорадични чисти пасажи, хорове, както и с добре пласирани мелодични интерлюдии, които успяват много тактично да променят темпото и настроението на албума, по начин изключващ опастността от завъртане в еднообразие. Все пак, в този аспект е постигнат позитивен резултат, доколкото характеристиките на агресивния метъл на WSS позволяват, или иначе казано - ако шефийлдци имат намерение да превърнат името си в разпознаваемо в световен мащаб, определено ще трябва да поработят върху способността си да пишат една идея по-лесно слушаеми песни, които не само да са тежки, но и лесно запомнящи се с малко по-комерсиален заряд.

   Но While She Sleeps имат предостатъчно време да постигнат това, а "Brainwashed" само може да ни ентусиазира от факта, че пред нас има нова група, която има потенциал да се развие и постигне наистина интригуващи резултати. Засега прогресът е налице.


11111111xo

Davidian