WITHIN TEMPTATION - "Hydra"

2014, Nuclear Blast Records/Wizard

Холандците Within Temptation отдавна излязоха от първоначалната си симфо-готик рамка и дадоха воля на разностранния си талант. След интригуващата концептуална творба "The Unforgiving" (2011) и албума с кавъри "The Q-Music Sessions" (2013), феновете тръпнеха в очакване какво ще предложи бандата в следващото си издание. И ето, Within Temptation се представят с дръзкото произведение "Hydra", ключовата дума за което е "разнообразие". Главната героиня на този "подвиг", гласовитата Sharon den Adel, плува сред този шарен калейдоскоп в компанията на няколко гост-вокалисти - финландската прима Tarja Turunen, Dave Pirner от Soul Asylum, Howard Jones (екс-Killswitch Engage), хип-хоп звездата Xzibit и Piotr Rogucki (Coma).

   "Hydra" е достъпен албум, слуша се леко, оставя ведро, позитивно настроение и желанието да бъде повторен отново и отново. Не се заблуждавайте обаче, че става дума за снижени критерии и елементарни композиции. Творбата е изпипана с вещина и майсторство, лишена е от излишна натруфеност, но притежава завиден "багаж" от изразни средства, използвани на точното място в точната доза.

   Началото с песента "Let Us Burn" е грабващо, динамично, задъхано и въвлича в пъстрия свят на многоглавото и многолико чудовище Хидра. Композициите са подредени така, че да покажат заплашителната, но и чудноватата, любопитна природа на странното създание. След предупредителните "Dangerous", с участието на Howard Jones и "And We Run", с необичайното за метъл албум рапиране на Xzibit, пред слушателите се отварят вратите на рая - "Paradise (What About Us?)", където могат да се насладят на красивите гласове на двете диви - Sharon den Adel и Tarja Turunen. След това се продължава по път застлан с рози - "Covered by Roses", а във финалната песен личи желание оптимистичното настроение да се сподели с целия свят - "Whole World Is Watching". За постигане на това внушение помага и видеоклипът заснет към парчето, където щастливият край категорично утвърждава победата над себе си и силата на волята. Трябва да отбележим, че както песента, така и клипът имат два варианта, с двама различни гост-вокалисти - Dave Pirner и Piotr Rogucki, като последният се изявява в полското издание на албума, но и двамата правят чудесни дуети със Sharon den Adel.

   "Hydra" е достойно продължение на поредицата от суперуспешни албуми на Within Temptation и за пореден път убеждава в способностите на групата умело да разширява музикалните си хоризонти.


111111111x

HeathenHeart