"70000 Tons of Metal" или 96 часа метъл нон стоп

21 фев 2017, 09:23 ч. 4928 / 15 12
пред./следв.

   Да смениш четири самолетни полета и да платиш сума, която надвишава поне осемкратно месечното ти трудово възнаграждение, за да си на някакъв кораб, където да гледаш някакви банди на живо, е лудост. Да, но от онази сладката и никак не тиха, а доста шумна и осъзната лудост, подхранвана от страстта към музиката.

   61 банди, 123 концерта, 4 различни като капацитет и устройство сцени, 4 дена по вода и (почти) никакви телефони и интернет. Добавете към това долнища на бански костюми и олдскул елеци с нашивки и ето ви картинката на "70 000 Tons of Metal". Круиз, организиран от гиганта "Royal Caribbean International", нает от компанията със седалище в Германия "Cmm GmbH", отговорна за развлекателната програма по време на пътешествието и организацията около нея. Тя - програмата включва не само концерти на борда, но и дейности на "твърда почва", каквато пасажерите виждат от 08:00 до 16:30 ч. на третия ден от пътуването, когато корабът "Independence of the Seas" пусне котва в съответната дестинация, в случая о-в Хаити.

   Басейните и джакузитата, вечното лято, палмите и карибските коктейли са бонус към четиридневния фестивал по вода. Седмият по ред мокър метъл маратон през 2017-а се провежда от 2 до 6 февруари, тръгва от Форт Лодърдейл и акостира на Хаити. Статистиките в края му сочат, че на борда са били представени 74 държави, а броят на феновете е 3000. Обявен е като разпродаден в деня на отплаването му и още преди изгрева на последния пети ден правим планове за това как ще се видим догодина. Така е, защото на борда има особена магия.

   Концерти по цял свят колкото щеш, фестивали също. Да, но този тук не е обичайната сбирка тип фестивал на открито... Реално и метъл на живо по вода на големи луксозни лайнери вече не е уникално явление само по себе си, но това тук... това тук се случва веднъж! Да оставим настрана обичайната гледка на полугол индивид, който гордо носи елек с нашивки, блажено накиснат в джакузи, балансирайки с питие в ръка, докато куфее на STRIKER, които забиват чистак-бърсак нови песни. Говорим за атмосферата и изживяването като цяло.

   Какво е наистина специално на борда?

   - Първо това са метъл моряците. Добре измислената и повтаряна приказка - обръщение с всеки анонс, касаещ 70-те тона "ТИ и още 2999 фена..." ще станете свидетели на това или онова, ще прекарате 4 дена с еди-си-кои банди и прочее, работи просто великолепно.
   - Това е истинска метъл фиеста, която обръща ежедневието в мечтан живот в нашия си метъл свят. Точно 3000 фена на борда и ти си един от тях. Само 2999 и ти! Твоето голямо метъл семейство за 4 дена, а единствените "цивилни" са обслужващия персонал.
   - "Jamming with Waters in International Waters", където Jeff Waters от ANNIHILATOR дирижира "All Star Jam"-овете (джем сешън на звездите). Главатарят Waters командва добре спектакъла и поднася с лекота заглавия на песни и музикантите, които щи ги сглобяват на живо след само няколко бързи предварителни репетиции. Това шоу безспорно провокира голям интерес заради уникалната възможност да видиш различни музиканти в един състав. Събрали се в съответната конфигурация само веднъж, за да отдадат почит на рок легенди и класики в жанра от DIO, BLACK SABBATH, IRON MAIDEN и т.н. Ето например "The Trooper" на IRON MAIDEN е изсвирена в състав: Thomas Vikstrom (THERION), Will Carroll (DEATH ANGEL), Philip Restemeier (XANDRIA), Axel Ritt (GRAVE DIGGER), Frank Bello (ANTHRAX). Mark Osegueda (DEATH ANGEL), Gene Holgan (TESTAMENT), Aaron Homma (ANNIHILATOR), Scott Ian (ANTHRAX) и DD Verni (OVERKILL) пък свирят "Metal Militia" на METALLICA и прочее. Веднъж се случва да чуеш и "Hammer Smashed Face" на CANNIBAL CORPSE от John Gallagher от DYING FETUS на вокали, Gene Hoglan от TESTAMENT, DEATH ANGEL и т.н. на барабани, Terrance Hobbs от SUFFOCATION и Ben Ash от CARCASS на китара и Aaron Homma от ANNIHILATOR на бас. Lisa Cuthbert (DRACONIAN) и Elize Ryd (AMARANTHE) се опитват да се напаснат на парчетата на Ozzy Osbourne "Flying High Again" и "Killed by Death" на MOTORHEAD...
   - Meet & Greet-овете. Всички артисти дават такива и дори да не ви се реди на опашка по два часа във всеки един момент от тези 4 дена, където и да се намирате, все се натъквате на някои от изпълнителите на борда - било на закуска, на бара, или встрани от джакузито пред сцената на Pool Deck-а или... ами на плажа на острова.
   - Караокето. Съвсем не са малко музикантите, които разпускат в Караоке залата. Ох, да - прословутото караоке на 70-те тона! Каквото се случи тук - остава тук. Нещо като Лас Вегас, ама по-забавно. Като казах Вегас, на борда разбира се има казино. Има и фитнес, и мини голф игрище и байсейн за сърф и всякакви подобни, но по-важното е - има много барове! Цените ли? 8+ долара за бира и около 15 за малко уиски.
   - Специалните сесии за преслушване или представяне на живо на няколко песни от нови албуми на банди на борда и то съвсем ексклузивно преди официалната дата на излизането им. През 2017-а листата включваше: OVERKILL с 5 нови от "The Grinding Wheel" на живо; 4 нови парчета от AXXIS и предстоящия да излезе албум "Retrolution"; 3 нови и от DYNG FETUS; 3 нови и от EDENBRIDGE от "The Great Momentum"; на публиката бе дадено предимството да чуе на живо всички 14 песни от новия диск на TROLLFEST, озаглавен "Helluva" и планиран за 24 февруари, и преглед на част от DVD/блурея "As The Stages Burn!" на ARCH ENEMY.
   - Семинари на музиканти - т. нар. "clinics", давани от музиканти в интимна обстановка, в която фенът има възможност да разучава трикове в непосредствена близост до изпълнителя. Тази година се радвахме на китарни хватки от Christian Vidal от THERION, барабанни от CRYPTOPSY и OMNIUM GATHERUM, фламенко китари от Uli Jon Roth и т.н. Сега е момента да спомена, че възрастови граници няма - имаме гости от 5 до 78 години.
   - Изложбите: художници на обложки подреждат свои картини.
   - Екскурзии, предвождани от музиканти. През 2017-а те са: гмуркане с членове на TROLLFEST, полет с въжен лифт с DEVILDRIVER, каяк с DEATH ANGEL и плаване из водите около Хаити с OMNIUM GATHERUM. Къде другаде предлагат подобни екстри?
   - Belly Flop Contest - задачата e водата от басейна на Pool Deck-а да бъде изплискана. Слънцето препича, хората не са спали три дена, но са свежарки, накацали по различните нива на палубата още от 11:00 ч. Съвсем нарочно до самия басейн е настанено журито от 8 музиканти. В екипа са Kobi от ORPHANED LAND, Dianne van Giersbergen от XANDRIA, Per Nilsson от SCAR SYMMETRY и др., които палаво шляпат крака във водата. В главата ми изплува картинката как Necrobutcher от MAYHEM прави същото на басейна в компанията на пичовете от ENSLAVED. Случи се през 2012 г. на еднократно състоялия се екстремен круиз "Barge to Hell".

   Виждате ли, ето за това говоря - истории от всяка предишна и следваща метъл фрегата се разказват постоянно. Тук завързваш особен вид приятелства, изживяващ моменти, които не забравяш.

 

   "70 000 Tons Of Metal 2017" по дни

   И така, да поговорим и за концертите на борда. Всяка банда свири по два сета, като повечето се стараят те да са поне малко, с по няколко песни, различни. Единият се изпълнява на отиване, другият на връщане. Концерти текат едновременно по всички сцени и не се заблуждавайте - не можете да хванете всички. Също както и на любимите ни големи летни фестивали, по които имаме така богат опит с ограждане на банда и подчертаване в различен цвят на часовете на сетовете според това къде са в класацията на "трябва да се види". Който не е бил на фест, той не знае за какво говоря. Само че има една голяма разлика - първо, че имаш втори шанс да гледаш изпълнението на дадена група, второ че докато прескачаш от сцена на сцена не си наклепан с кал до уши, а единствената ти грижа е да крепиш чашата с питието си. Ако ти се наложи или прииска за две минути си в каютата си - за душ, за зареждаща 40 минутна дрямка или каквото там дойде.

 

   Ден 1 - 2 февруари

   Докато най-голямата от сцените - тази наречена "Pool Deck" на открито, почти на върха на кораба на дек 11 се строи, AMARANTHЕ вече са се разгорещили на "Alhambra Theater", която наистина е впечатляваща с няколко нива, ложи и прочее и този плюшен мек и дълбок мокет - чудесно пасва на осанката на Elize Ryd. Навалицата е голяма и на обичайните любимци TESTAMENT и ARCH ENEMY. Контрастът с неголямата стая, в която се помещава четвъртата сцена "Pyramid Lounge" е леко стъписващ, но не толкова колкото болезненото надънване на звука там, когато на сцената се опитват да звукват любимите CATTLE DECAPITATION. Микрофонът се подава от гост-вокалист на гост-вокалист, защото Travis Ryan е до болния си брат у дома. Всички проявяваме разбиране. Не е съвсем така с голямото забавяне на TESTAMENT с не по-малко от 50 минути, през които се прави саундчек, сгорчават вкуса и изместват така цялата програма, че трябва да се прави избор ARCH ENEMY или UNLEASHED - за мен той е ясен. Шведски дет метъл! Не съвсем плавно скачане в шоуто на също обширното съоръжение "Studio B Ice Rink". Това първо шоу на PAIN е сред отличаващите се и идва тъкмо навреме - около 03:00 ч. Появява се Joacim от SABATON, всъщност образът му на кукла, която е така реалистична, че нищо чудно пияни метъли да са се оглеждали за автографи... Но сериозно - срещи от трети вид с фронтмена Peter Tagtgren са лесна работа, знаете. WeRock.bg е сред медиите с потвърдено интервю, което минава приятно и ще можете да прочетете скоро.

   Та това шоу на PAIN е идеално за бодро подскачане и подготовка за предстоящите още 2-3 часа свирня с ветераните DEMOLITION HAMMER уж събрали се само за един концерт (намигвам ви), норвежките пияници с балкански манталитет TROLLFEST, които ако има как ще гостуват всяка година и сериозните PSYCROPTIC, дошли от Австралия да забиват техничен дет метъл в 6 сутринта. Изобщо на всички ни хлопа дъската и това си личи още при регистрацията и качването на кораба, още от първия ден. Сякаш има бунт на затворници - крещят, побеснели са от кеф и всички се познават.

 

   Ден 2 - 3 февруари

   Вторият ден е всъщност продължение на безсънното денонощие, стартирало с настаняването ни. А дали SUFFOCATION с безупречен брутален сет на закуска в 11:00 ч. сутринта не е момент, който печели доста овации? Е, и още как! Вечерта пък е доминирана от ANTHRAX, AMOPRHIS и CARCASS, които всички искат да гледат. Всъщност голяма крачка е направена с участието на ANTHRAX - една от бандите от Голямата четворка. Има ли шанс някоя от останалите от четворката да се качат на кораба някога? Отговорът е: "Не, защото това би противоречало на концепцията на събитието. "Няма защо да каним една банда, за която бихме отделили 1/3 от целия бюджет за хонорари на артисти, а не тези различни по калибър 60 банди, на които искаме да дадем сцена? Защо ни е банда, която пълни стадиони, когато ние имаме ограничен капацитет за само 3000?", обяснява Skipper и има право. Зареждащо е да видиш точно ANTHRAX и като попиеш от енергията на Joey Belladonna и Scot Ian да си още по-сигурен, че ще си вечно млад и разтърсен от силата на метъла на живо. Можеш да гледаш изпълнението им отзад, като си качен на едно от нивата зад и над сцената, това означава, че виждаш и всичките тези грейнали лица на фенове - настръхвам и сега като го пиша. Настръхнали от удоволствие на тази сцена същата вечер са и ANNIHILATOR, абонатите OMNIUM GATHERUM и ALLEGAEON, които заместват NILE, отменили участието си заради забавяне с визата на барабаниста George Kollias. Което ми напомня да вметна - коя ли банда се води "заместваща" отпадналите в последния момент "заради здравословни проблеми в семейството на един от музикантите" GOJIRA? Никоя. По-скоро като компенсация бандите от обичайната бройка на 60 са качени на 61 с присъединяването на OVERKILL. Те идват с бонус - носят новият си все още неиздаден по това време албум "The Grinding Wheel" и свирят цели 5 нови парчета от него, а останалата част от човечеството ще го чуе след 8 дена. На "Pyramid Lounge" в по-ранните часове сме превзети от ORPHANED LAND, думите на чийто фронтмен Kobi Farhi ще повтарят много хора до края на круиза, а именно посланието, което е и заглавие на петия албум на бандата "All Is One" (2013). "Евреи, мюсюлмани или християни - няма никакво значение, ние сме едно. За нас има една религия и тя се нарича "метъл"! Същият ден свири и една от всичките формации с дамски вокал XANDRIA, но с най-"префърцунена" певица. Не само че стилът им съвсем не е по вкуса ми, но така и така не чувам нищо запомнящо се от тях. Виж нещата са на противоположния полюс с групата, за която тичам към "Studio B" - моят фаворит от всичко де що свири на "70 000 Tins of Metal" - AVATARIUM! Нали знаете, проектът на Leif Edling от CANDLEMASS. Направо огряват сцената с прекрасната фронтдама Jennie-Ann Smith и Per Wiberg на клавишните. Разкош! Още с отварящата едноименна "Girl with the Raven Mask" от албума от 2015-а публиката е спечелена от аватариумски дуум метъл! Споделят и в интервю, което ние пък ще споделим с вас по-късно, че са спали точно 20 минути преди да тръгнат към летището на Стокхолм на път за Маями, като до последно са преслушвали финалните нотки на новия си албум, но са свежи, съсредоточени и акуратни.

   CRUACHAN от Ирландия са следващи. И двата сета са без женски вокали, както сме свикнали да ги виждаме, докато свирят "Ride On" и "Some Say The Devil Is Dead" макар тя - вокалистката Rachel Lally да е тук като спътница в живота на шефа вокалист и китарист на групата Keith Fay. Бандата с етикет "паган/келтик/фолк" е решила да втвърди като изчисти звученето си, да е по-блек. Стоят много добре, публиката ги харесва и на втория сет се радват на доста по-голяма тълпа.

 

   Ден 3 - 4 февруари

   Ден трети предлага множество втори шансове. Тъй като всеки един от феновете изпуска представянето на една или друга банда, която си е набелязал, защото е гледал втора, докато е бързал да хване малко от сета на трета, изпълнение номер две на съответния артист е добра възможност да наваксаш. Преди това обаче акостираме на о-в Хаити, изсипваме се рано-рано от кораба по бански с присвити от силното слънце очи и натежали сенки под очите от махмурлук, оплескани до уши в слънцезащитен крем. Звучи абсурдно, но когато си там, е забавно. Charlie Benante от ANTHRAX си прави селфита с щерка си на плажа, Dez Fafara от DEVILDRIVER те упътва къде продават коктейла в пресен ананас... Разни рок звезди стягат активисти за разните там екскурзии.

   В този ден концертите започват 30 минути след като се накатерим обратно на кораба. Пропускам GHOST SHIP OCTAVIUS и MOONSORROW и скачам направо на GRAVE. Те са в чудесно настроение, както всички шведи наоколо между другото.

   DRACONIAN, чиито сетове ще останат запомнени с това, че са с гост-вокалист. Поради проблеми с визата на титулярната певица Heike Langhans, тя е заместена от Lisa Cuthbert, която и преди е пяла с групата, а на баса е половинката ѝ Daniel Anghede (CRIPPLED BLACK PHOENIX)... Както се очаква за сета на KAMELOT има гост-вокали от Alissa White-Gluz от ARCH ENEMY и Elize Ryd от AMARANTHE. Това обаче не вълнува особено онези, които проверяват колко са "тру" на шоуто на MARDUK, което тече по същото време на "ледената пързалка".

   Всички обаче са на линия за финландците AMORPHIS триумфират за трети път в открити води. Предния ден, докато превземаха "Pool Deck"-a им ръкопляскаха дори и акулите, сега пак обират горещи аплаузи. Имат ли трикове за оцеляване на 70-те тона? Ще прочетете скоро в интервюто, което взех.

   Следва серия бруталии за фенове с моя вкус - CRYPTOPSY, CATTLE DECAPITATION, DYING FETUS една след друга, а за останалите EQUILIBRIUM и DALRIADA. Точене на поредната доза кафе към 05:00 ч. и страйк ъгейн, дето се вика! Сетът на STRIKER е от 05:15 до 06:00 ч. Канадците цепят въздуха на "Pool Deck"-а. Сред най-големите им фенове е и шефът на пресцентъра Marco Gotz, а и те са част от новата платформа "SAOL", стартирана от "Cmm GMBH" за популяризиране на млади банди... Той излиза с маракаси, ръчно изработени от местните в Хаити. Ама че як купон! Няма такъв хеви метъл заряд, че дори намазваме и нови парчета от предстоящия да излезе на 24 февруари едноименен албум... Ходи че си лягай след такова шоу. Тц, не става. Дебнем изгрева, а от горната палуба това е меко казано спиращо дъха кино.

 

   Ден 4 - 5 февруари

   Изгорели сме на раци. Осъзнаваме, че краят е близо и настроението е осезаемо още по-приповдигнато, купонът е "като за последно".

   "Belly Flop" състезанието явно е било добра причина всички да са сложили аларма за ранно ставане и днес. Готови сме за поредната порция 16 часа метъл нон-стоп. И още нещо...

   Днес свирят събралите наскоро се шведски метъл индустриалци MISERY LOVES CO. Ето това също е исторически момент.

   Една от връхните точки за цялата сбирка е вторият концерт на THERION. Великани! Свирят в полунощ, към края на цялата забава на откритата сцена "Pool Deck", тази с джакузито отпред и съответно ветровита - ще рече има доста драматизъм - бризът отвява косите и сценичния дим много артистично.

   Към края на сета на групата е заложена речта на Skipper - момент, в който той не само благодари на своите моряци, но и изнася част от фактите, които ни е съобщил на пресконференцията. Този момент кара всеки да настръхне, флаговете на 74-те държави греят на монитора зад него, обявява детайлите за круиза през 2018-а и това няма как да звучи по-тържествено под съпровода на бомбастичната композиция "To Mega Therion" на THERION. Местро Christofer Johnsson е с шина на врата и споделя, че изпитва страшни болки и съобщава, че има опасност това да е последният му концерт с групата.

   По традиция последната вечер изобщо не се ляга, прочутото Караоке се мести навън на "Pool Deck". За да спомена поне един от "смелчаците", които се борят за микрофона, ще кажа Fabio Lione (екс-RHAPSODY OF FIRE, AYREON), който е тук с ANGRA. Той пее, ние всички се опитваме да го надвикаме. Тук някъде Thomas Vikstrom от THERION с нескрито вълнение ми обяснява как идва за концертите на "Nostradamus" на Николо Коцев в България през май и колко магически град е Пловдив. Агитката от Коста Рика заглушава всичко, луди фенове. Класират се на 9-о място по брой посетители от държава, където в топ 3 са САЩ, Германия и Канада в тази последователност. Едва ни изритват към 08:30-09:00 ч.

   Вкратце: ежедневието на кораба е напоено с метъл на живо почти 24 часа, с пиячка, с бродене по 15-етажен небостъргач в Карибско море, където забравяш значението на изрази като: "Лека нощ!" и "Добро утро!" и казваш "Здравей!" на по-доброто и по-щастливо аз.

   Остават 345 дена до строяването на сървайвърите за осми пореден рунд на "70 000 Ton of Metal". Броим дните.


Текст и снимки: Албена Цолова - Бета

 

още за:

70000 Tons Of Metal


Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


питащ 22.02.2017 17:58:55 отговори + 1 2
И колко струва това? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 22.02.2017 10:38:10 отговори + 9 0
Цената на билета за круиза не е толкова висока за това, което получаваш (почивка, лукс, метъл, обслужват ти г*за). Но! Но ... ако живееш в Щатите. 4 полета до там от България до там е по-скъпо от самия билет. Ей така за един път, ако ме бият излишни 5000 лева ... why not. Но по-добре групите на фест из Европа, а круиза отделно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Космака 22.02.2017 13:56:43 + 0 5
За мен и тебе, брате, кеч-круиз ще трябва. А ако може Сава-кеч круиз, най-добре ще е. Тъй ми се чини. Тъкмо може да пуснат Джон Олива срещу Грамадата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Интересна статия 22.02.2017 10:25:48 отговори + 2 10
Интересно четиво, малко непрофесионално написано, по-скоро фенски стил.
От изброените групи ме интересува само и единствено THERION. Иначе през последните години на борда са свирили на практика всичките ми любими групи. Много далече и много скъпо за мен. Бих отишъл да такъв метъл круиз, но в Европа.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 22.02.2017 08:39:53 отговори + 2 12
Чалгарите в метъла на един кораб. Егати кефа! Като ги гледам всички тия мазни и дебели и самодоволни, ми се повдига, ама яко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

the hellion 22.02.2017 06:53:47 отговори + 11 1
Бира, секс и рокендрол в пълна степен!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


NorthernDarkness 21.02.2017 14:42:01 отговори + 14 0
Аз лично се замечтах... Макар и да не си падам изобщо по слънчевите лъчи, или по безкрайните води, с удоволствие бих предприела към такова пътешествие. Поздрави и на автора на репортажа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дунав 21.02.2017 14:00:49 отговори + 7 4
по дунав Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

питащ 21.02.2017 14:40:18 + 6 5
Какво по Дунав? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кривия Син 21.02.2017 13:39:18 отговори + 15 1
Е на това му се вика мечта. Пълен кеф.
Хубав репортаж.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Шарлатанин 21.02.2017 12:03:21 отговори + 11 8
Чонко да направи такъв фест и у нас с маршрут от Тутракан до Шкорпиловци. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 21.02.2017 10:35:21 отговори + 15 1
Някак си яко звучи........ и изглежда ))

Хау!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".