Концертният живот у нас през 2007 г. - реалният български "Monsters of Rock"


Екип на "Metal Katehizis"
Снимки: Satyr


   Една от основните характеристики на шоубизнеса е, че той се развива стихийно - големите успехи в него най-често са резултат на непредвидени, но стойностни музикални продукти и представления, шанс и/или други странични обстоятелства, а не на дългогодишни и старателно обмисляни стратегии.
   Същото е и с концертния бизнес в България в последните години - при наличието доскоро на един-два мастити промоутъра, неправещи повече от няколко сериозни рок/метъл концерта годишно, по естествен път и за кратко време възникнаха и набраха скорост други, както големи така и по-малки организатори, които на практика събудиха концертния живот у нас и лека-полека започнаха да го правят такъв, какъвто той трябва да бъде.
   Предизвестеният провал на "Monsters of Rock 2006" вече не е модна тема в публичното пространство, така че нека сега хвърлим един трезв поглед назад към изминалата 2007-а година...

   През нея българският "Monsters of Rock" се случи!!!

   Не за 9 дни и не със 150 и кусур часа нонстоп свирене, не с рекорди на "Гинес" и не благодарение на един промоутър. През 2007 г. българският "Monsters of Rock" продължи 365 дни, бе дело на много, нямащи нищо общо помежду си организатори, но на практика бе поставен рекорд, а страната ни посетиха групи и изпълнители, които не сме си мечтали да видим за "единица време", а някои от тях - и изобщо. И те, погледнати като цяло, осъществиха именно толкова дългоочакваното, да го наречем условно - "събитие". При това - по относително по-удобен за феновете начин. Различните шоута бяха в различни градове, по различно време и никой не може да се оплаче, че непрекъснато е имал изпити, че е трябвало да си купи билет за всички дни или да изтърпи Europe и Blackmore's Night, за да гледа Behemoth и Dark Funeral. Или обратното.

   Сега пред нас е трудната задача как да изброим (съвсем не) всички, но по-съществените изяви на чужди рок и метъл банди, които посетиха България през 2007 г., без това да заприлича на описателен пасаж от Толкиновия "Силмарилион".
   Ще подходим хронологично и ще караме наред. Дори, за по-голяма пригледност, ще отделим 12 основни части от текста за съответните месеци. Дано така успеем да върнем повечето от вас към едни от най-приятните им спомени не само за изминалата година, но и изобщо...


   Януари 2007 г. - Прогресив метъл и грайнд

   Закономерно в месеца след Нова година активността във всяка една сфера на обществения живот е по-ниска и никой не влага много усилия в каквото и да е.

Barney Greenway пя с патерица на концерта на Napalm Death в София

   В България през януари 2007-а имаше три концерта на две сериозни чужди банди, творящи в доста различни стилове - шведските дарк/прогресивметъли Evergrey и бруталните "екстремисти" от Острова - Napalm Death. Първите не бяха идвали в България до този момент и щяха да изнесат две шоута - в Пловдив и София, а за "Напалмите" това щеше да е второ посещение у нас, след гостуването в Каварна през лятото на 2006-а.
   Evergrey дойдоха, стояха три дни в родината ни и изнесоха два великолепни концерта (15 и 17 януари), отбелязали дебюта на новата агенция "4Live Promotions". Шоутата преминаха при не особено многобройна публика, в по-малки зали, но не оставиха никой присъствал безучастен към вечносивото вълшебство, наречено Evergrey. Tom Englund и компания се разадоха и на сцената, и след края на изпълненето си, давайки автографи и снимайки се с фенове, докато имаше желаещи за това.
   Концертът на Napalm Death на 26 януари бе организиран от старите пушки в бизнеса "Re-Act" и "Gorgon". Той се проведе в зала "Христо Ботев" в София пред около 1000 зрители и ще се запомни освен с титаничната мощ на живите изпълнения на екстремната банда от Албиона и с това, че фронтменът й Barney Greenway пя с тежка контузия на крака и се подпираше и придвижваше с патерица по сцената. Колко са музикантите, които биха изнесли пълноценно шоу при това положение? Едва ли много....
   През януари все още повечето големи концерти, които щяха да се случат през пролетта и лятото, не бяха публично обявени. Но по-близките дати вече се знаеха.


   Февруари 2007 г. - Месецът на индъстриъла

   Вторият месец от миналата година също не се отличаваше с много концерти на чужди изпълнители, като на практика в областта на типичната рок и метъл музика такива липсваха. Февруари бе месецът на индъстриъла. В него видяхме гърците Siva Six и индъстриъл легендите Laibach, като и за двете банди това бяха втори гостувания в България.
   На 3 февруари старата фабрика в кв. "Павлово" (клуб "Dauhaus") в София стана домакин на електро-индътриъл-EBM парти, организирано от "Gorgon". Наред с местните съпорт банди се изявиха Siva Six от Гърция, а с помощта на диджеи празненството продължи до около 3 и половина след полунощ, прекъснато само от едно спиране на тока.
   В деня, когато повечето хора честват празника на влюбените - 14 февруари, феновете на индъстриъла имаха повод за друг празник. За втори път у нас гостуваха едни от бащите на този стил - словенската група Laibach, доведени от "DS Music". Мястото бе зала "Христо Ботев" в София, а публиката - около 2000 души. Няма да сгрешим, ако кажем, че словенците направиха един от запомнящите се концерти през годината. Мултимедия, звук, сценично поведение - всичко беше на такова високо ниво, каквото очакваха и зрителите. Както и през цялото им турне, концерта у нас беше разделен тематично на три части. В първата, групата представи целия си нов албум "Volk", съставен от преработени химни на различни държави, във втората феновете чуха по-старите парчета на Laibach, а в третата зазвучаха най-големите им хитове.
   През февруари два концерта у нас изнесе и още една гръцка група - не особено ясно определените стилово Green Goblins, в чиято музика може би пънъкт преобладава в най-голяма степен. Организатор беше несъществуващата вече агенция "Seven Day Weekend".
   Гръмна и първата голяма бомба - Iron Maiden щяха да са хедлайнър на откриващото шоу от "Arena Muzika 2007" на 4 юни. Стана ясно и че на 6 май в Каварна по случай празника на града, освен Glenn Hughes, ще свирят и Gamma Ray.


   Март 2007 г. - Под знака на Куклите и Канибалите

   Сериозните събития през март 2007-а бяха две - гостуванията на Cannibal Corpse и Toy Dolls, като учудващо за мнозина, последните препълниха столичната зала "Христо Ботев". Казваме "последните", въпреки че в концерта тогава участваха и четири други банди, тъй като все пак хедлайнърите на едно подобно събитие са основната му движеща сила.

Най-сетне Cannibal Corpse в България!

   За шоуто на "Канибалите" на 5 март се знаеше още от предната година и бе очаквано с голям интерес. То бе и първото за 2007-а на "Most of Evil Music", които трябваше да компенсират негативите от неуспешния концерт на Vader през декември, макар отменен не по тяхна вина. И Гани и компания се справиха чудесно. Cannibal Corpse, заедно с холандците Disavowed и датчаните Urkraft, помляха зала "Христо Ботев" пред съвсем не безучастните погледи на около 1500 присъстващи.
   А на 23 март, когато онлайн радиото "Тангра Мега Рок" отбелязваше първия си рожден ден с подкрепата на Хиподил, Mark Foggo's Skaters, C4, Waste Of Time и, разбира се - Toy Dolls, същата зала се пръскаше по шевовете. Мини-фестивалът продължи над 6 часа и българската публика осъществи своята първа среща с пънк ветераните от Англия чак към полунощ. Но от феновете никой не беше недоволен, с изключение на хората, останали с пресъхнали гърла поради високата цена на бирата в залата.
   Съществена през март бе и сериозната заявка, която направи Каварна за своя голям фестивал - "Kaliakra Rock Fest". Докато "СМЕ" от години се опитват да представят за грандиозен фест "Arena Muzika", състояща се от няколко разпръснати концерта за дълъг период от време, необединени дори стилово, Морската рок столица показа още с второ издание на "Kaliakra Rock Fest" какво значи истински многодневен рок фестивал. Той щеше да се проведе в три поредни дати с по един голям хедлайнър всяка вечер. Бяха обявени имената и на първите две банди - Heaven and Hell и Motorhead. Някой каза ли "Кавакен"?
   Какво още стана известно през март? - Концерт на Bind Guardain в София, нова дата за посещение на Vader, както и участие на Europe на "Lovech Music Fest" - всичко това предстоеше през месец май. Обявено бе и гостуването на Robert Plant в Каварна през юли. Мечтите на много хора постепенно ставаха реалност.


   Април 2007 г. - Снеговете се топят

   Дойде април и с него и загатването за пролетното концертно пълноводие - предстояха ни шоута на Rotting Christ, Blackmore's Night, както и Sheep On Drugs и "емигриралата" родна банда Imbeciles & The Poison Umbrella. Но основното бе очакването за значимите събития в следващите месеци, за това ще започнем с информацията, която стана ясна за тях през този месец:
   "Most of Evil Music" анонсираха шоу на Marduk у нас през септември, "SME" най-накрая потвърдиха официално гостуване на Gary Moore в България на 9 май, появи се и новата промоутърска фирма "Digibath Enterprises" и заяви концерти на Suicidal Tendencies и Ill Nino. Почти сигурни, макар и неофициално, бяха посещения на Behemoth и Dismember. Към края на месеца "SME" обявиха участниците, които ще закрият "Arena Muzika" на 4 юли. Type O Negative и Marilyn Manson! И определено на родните фенове започна да им се завива свят, преди да откачат главите си от куфеене на предстоящите концерти....
   На 12 април по покана на "Most of Evil Music" в софийското читалище "Христо Ботев" забиха гърците Rotting Christ. Това беше четвърто посещение на бандата в родината ни, този път по повод представянето на новия им албум "Theogonia". Видя се, че колкото и пъти да идват, те ще правят чудесни шоута и ще събират поне 150-200 души, които истински оценяват музиката им.
   17 април - за втори път у нас и отново по покана на "SME" гостува легендарният Ritchie Blackmore с актуалния си проект Blackmore's Night. В страната, страдаща от една от най-силните "пърпъломании" в света - България, представленията на Blackmore's Night могат да протичат само по един единствен начин. Докато групата се опитва да забавлява публиката с ренесансовите си мелодии, зрителите непрестанно да искат и да скандират името на Deep Purple. Е, накрая Ritchie направи две песни на Purple и една на Rainbow, но преди това хората от първите редове, носещи тениски на тези групи, бяха учтиво помолени от охраната да ги облекат наобратно.
   По-малко от месец след първия концерт по повод рождения си ден, "Tangra Mega Rock" направиха и второ "празнично" шоу, този път в по-малки мащаби и с не толкова изявени гости, както при гостуването на Toy Dolls. На 20 април в клуб "Black Box" свириха англичаните Sheep on Drugs, пребиваващите също на Острова наши сънародници Imbeciles & The Poison Umbrella, като бе осъществен и еднократен реюниън на Babyface Clan. Около 500 зрители станаха свидетели на няколкочасовия музикален маратон и не останаха разочаровани от завладяващото представление.

   Май 2007 г. - Пролетно пълноводие

   В началото на май "Most of Evil Music" потвърдиха гостуванията на Behemoth и Dismember - първото за 30-о число същия месец, а второто - на 18 юни.
   На 6 май Каварна откри концертния си сезон с две шоута в един ден - на Glenn Hughes, който преди изпълнението си стана почетен гражданин на Морската рок столица на България и Gamma Ray. По традиция събитията се състояха на градския площад и бяха със свободен вход. За "Гласът на рока" това бе поредно от многото посещения у нас, а за Gamma Ray - второ гостуване в рамките на три години (тогава не се знаеше, че към края на 2007-а Kai Hansen и компания ще ни "потретят").
   За Деня на Европа - 9 май всички очаквахме нов безплатен концерт на площада, този път в София и организиран от надежден промоутър - "СМЕ". Концерт на човека, който имаше толкова неуспешни идвания в България, колкото Glenn Hughes успешни - Gary Moore. И един ден преди събитието, Проклятието на фараона (разбирай на "Universum Entertainment") се случи отново. Поради здравословни проблеми на именития китарист, концерт на Gary Moore нямаше да има. Все пак, на фона на всичко останало, едва ли много хора приеха тежко отмяната на това или което и да е друго от несъстоялите се по-късно събития, а и Gary най-сетне дойде у нас през септември.
   Предстоеше "Lovech Music Fest" с участието на Europe, а в деня, в който те свириха в Града на люляците (11 май), стана ясен и третият участник в "Kaliakra Rock Fest". Можем и да не го споменем, едва ли някой не знае коя е тази банда. Но, за протокола - Manowar. Шах! И мат!
   Стартиралият през 2006-а ловешки фестивал при второто си издание бе в по-различен формат. Смени и името си - от "Lovech Rock Fest" на "Lovech Music Fest". И правилно. Така се прави, ако решиш наред с Europe, Supermax и Щурците, да каниш Eruption и Hot Chocolate.
   На 11 май българските фенове на рок музиката станаха свидетели на дълго чакания първи концерт на Europe у нас. Около 10 000 човека скачаха и пяха близо два часа на централния площад в Ловеч, под звуците на незабравимите хитове на най-известната шведска рок група. Europe бяха главен хедлайнър в последната вечер на станалия традиция 5-дневен фестивал, организиран както и миналата година с подкрепата на община Ловеч и фондация "Красив Ловеч". Промоутър на събитието беше "Joker Media".

За мнозина от присъствалите концертът на Behemoth бе събитието на годината

   Дойде и 17 май - The Bard's Day. Пред около 2500 верни фена (всеки би предположил, че немските бардове ще съберат значително повече публика) в зала "Фестивална" в София свириха Blind Guardian. Направиха го така, както те си знаят и могат и в най-горещите моменти от изпълнението им изглеждаше все едно зрителите са два пъти повече. А организаторите от "Most of Evil Music" прибавиха още една перла в короната си от концерти.
   Събитията се случваха едно след друго. На следващия ден - 18 май за пресконференция в София дойде лично лидерът на Manowar Joey DeMaio и в типичен свой стил обеща, че "Металните крале" ще ни сритат задниците след месец и половина в Каварна. По-късно бе разпространено и специално видеообръщение на Joey, в което приканваше феновете не само от нашата, но и от околните държави, да се съберат на 30 юни, за да видят едно невероятно шоу. Някой друг музикант от повече или по-малко известна група, гостуваща в България, да бе правил някога нещо подобно? Не, нали? И това бяха предвестниците, че последният ден от юни в Каварна ще е много специален. Макар никой още дори и да не предполагаше колко точно специален ще стане той.
   19 май - дойде време най-сетне да се осъществи отложеното от края на предната година шоу на Vader, под егидата на "Most of Evil Music". Този път поляците дойдоха навреме и концерт имаше. Близо 500 души, предвождани от музикантите, нажежиха до червено атмосферата в столичния клуб "Black Box". Това бе второ гостуване на Vader у нас. А вече се знае, че ще има и трето?
   21 май - в рамките на един ден станаха ясни две предстоящи събития - ново посещение на The Exploited у нас (по покана на "Тангра Мега Рок") и участие на Sepultura на организирания от "Ozz Music" и община Каварна екстремен фестивал "Thrash til Death". Няколко дни по-късно бе обявен концерт на Misery Index в Плевен през юли. Последният в последствие бе изместен във Варна, но все пак се състоя.
   На 28 май, за втори път след 2000 г., в България гостуваха Suicidal Tendencies. Това бе първото събитие на "Digibath Enterprises" и зала "Христо Ботев" приюти около 1000 фена на калифорнийската банда, която изнесе страхотно шоу след чийто край, всеки излязъл от мелето със здрави крайници и череп може да се чувства голям късметлия.
   29 май - София - шоу на италианската пародийна банда Nanowar of Steel. Около 100 души се забавляваха от сърце, заедно с музикантите, които извадиха на сцената всевъзможен реквизит от най-различни предмети и костюми, всичко това с една единствена цел - лирическият герой да успее да убие големия лош дракон. Истински дракони на организираното от "The Other Side" събитие не бяха забелязани, но за пръв път прозорците на читалище "Христо Ботев" кънтяха от нещо друго, освен от дисторзиран звук. От неподправен смях.
   Силите на Мрака се спуснаха над столицата ни на 30 май. Демоничните полски екстремни метъли Behemoth гостуваха в "Black Box" и въпреки неголемия мащаб на събитието и средното количество публика - около 400 души, направиха нещо, което за мнозина остава сред най-добрите концерти през 2007 г. Ако се питате как една немейнстрийм банда от Източна Европа може да отиде да свири на "Ozzfest", да бяхте дошли на концерта на Behemoth, за да видите с очите си. А за неприсъствалите остава само да се чудят какво точно се случи там, защото дори и да им го разкажат очевидци, няма да е достатъчно.

   Юни 2007 г. - Апокалипсис сега!

   Месецът с най-големите рок и метъл концерти в България през годината беше юни. Още в първия му ден у нас гостуваха INXS по покана на "Balkan Entertainment Company". И макар групата да беше без починалия си легендарен вокалист Michael Hutchence, концертът бе почти разпродаден. Около 6000 души в зала "Фестивална" пяха заедно с австралийците, както най-известните им песни, така и композиции от новия им албум, белязал възкръсването на групата.
   Само три дни по-късно у нас се случи първото от двете най-чакани метъл събития в България в последните двайсетина години (второто щеше да бъде в края на месеца на стадиона в гр. Каварна). На 4 юни Iron Maiden, начело с легендарния си вокалист Bruce Dickinson, разтресоха стадион "Локомотив" в София пред погледите на около 25 000 души. Това беше и най-посетеното музикално рок събитие през цялата 2007-а. "Девиците" представиха актуалния си албум "A Matter of Life and Death", както и няколко от класиките си, заради които почитателите им у нас не се умориха да ги чакат толкова години. Но въпреки грандиозната сцена, огромния танк и крачещия във военна униформа Еди, на публиката концертът организиран от "SME" остави впечатления за прекалена рутинност. И в изпълнението на групата, и в отношението й към феновете. За сметка на това отношението на щерката на Steve Harris - Lauren, която често подгрява Maiden с бандата си, бе повече от приятелско. Компенсирайки скромните си вокални способности, Lauren Harris показваше щедро гръдта си на публиката, ако и това да не успя да й спести напълно позорните освирквания.
   На 18 юни около 4000 фена на алтернативния рок отидоха в Зимния дворец в столицата за да отпият от любимото си лекарство - Placebo. Групата дойде за второ гостуване у нас, този път по покана на "Joker Media". Тримата музиканти направиха запомнящ се концерт и не оставиха разочарован нито един от феновете си, които вероятно видяха Placebo в този състав за последен път. Няколко месеца след концерта барабаниста Steve Hewitt напусна групата.
   В същата вечер, когато бе шоуто на Placebo, по покана на "Most of Evil Music" в столичния клуб "Black Box" пред около 300 души свириха шведските детметъли Dismember. Въпреки добродушния вид на фронтмена Matti Karki и наличието на куклени фигурки на сцената - талисмани на бандата, гигът на квинтета бе с интензитет и действие подобно на високоволтов електрошок. В рамките на три месеца през страната ни бяха минали Rotting Christ, Vader, Behemoth и Dismember! И предстояха още екстремни концерти...
   За 20 юни бе насрочена т. нар. "Tangra Mega Rock Night", която формално бе в рамките на "Arena Muzika", но на практика бе организирана само от радио "Tangra Mega Rock". За събитието щяха да гостуват групата на Nick Oliveri (екс-Queens of the Stone Age) Mondo Generator, холандците Harmful, където свиреше Billy Gould (екс-Faith No More) и за втори път у нас - пънк легендите The Exploited. Участваха и няколко български банди и проекти, а тази дата ще се запомни и с най-трагичната случка по време на концертите през годината. Още по светло, докато в зала "Универсиада" свиреха първите банди, организирана група скнихедс надапна събралите се пред западната страна на залата хора. За щастие последвалото сбиване бе кратко, но в него беше вкаран цял арселан от бутилки, железа и др. подръчни средства, които оставиха едно момче окървавено и в безпомощно състояние, още няколко души с по-тежки рани, и други - по-леко пострадали. По-късно се изговори и изписа много за инцидента. Разбра се, че полицията е била на косъм да спре шоуто, но то все пак продължи и завърши, както бе запланувано. Около 2000 души присъстваха на изпълненията на общо петте банди, като накрая The Exploited предизвикаха див възторг в залата, изпълнявайки всичките си протестни и бунтовни парчета, с които ще останат завинаги в историята на музиката.
   23 юни - най-сетне почти класическа ню-метъл група в България! Е, да - не от тези, които бяха на върха на вълната, а и няколко години след като ню-метълът премина в забвение. Гостуваха ни Ill Nino по покана на "Digibath Enterprises". Изглеждаше, че промоутърската агенция оформя стиловия си облик, а друго нейно запланувано събитие - концерт на 80-годишният Chuck Berry бе отложено и не се състоя. Самите Ill Nino не събраха и 1000 души в зала "Христо Ботев", а шоуто започна с неколкочасово закъснение. Причината бяха организационни неуредици, след преодоляването на които "Digibath" предприеха стъпката подгряващите български банди да не излязат на сцената. След намеса на барабаниста и мениджър на гостуващата група - Dave Chavarri, който заяви пред организаторите, че без съпорт банди и Ill Nino няма да свирят, няма какво да се прави и шоуто започва, както е запланувано, но... с повече от три часа по-късно. Родните банди забиват по едно-две парчета и идва ред на хедлайнърите, които разтърсват залата до основи. И с музиката си, и чрез подскоците на публиката, най-запалените фенове от която, не спират почти нито за миг. Дали си е струвало загубеното в чакане време? За някои - може би. Дали ще видим нов концерт и изобщо някога отново "Digibath Enterprises" - по-скоро не. За съжаление, тъй като те можеха да внесат разнообразие в оформящата се доста приятна обща картинка, каквото принципно липсва.

Manowar бяха кулминацията на "Kaliakra Rock Fest 2007", като изпълниха и българския химн в "метализиран" вариант

   В трите дни между 28 и 30 юни в България се състоя първия истински голям многодневен метъл фестивал - "Kaliakra Rock Fest". Домакин, разбира се, беше гр. Каварна, а концертите и в трите вечери се проведоха на градския стадион. Организаторите от "Joker Media" бяха осигурили на българските фенове легендарни имена за хедлайнъри във всеки от трите дни.
   На 28 юни под мрачното небе с пробляскващи мълнии и пред погледите на около 6000 човека, на сцената излязоха Heaven And Hell или както са по-известни у нас - Black Sabbath с Dio. Концертът ще бъде запомнен с две неща. Първо, с липсата на грандиозната сцена с която групата обикаляше целия свят през годината - нямаше ги декорите представляващи старинен замък, нямаше го и половината осветление. Причините ще останат неизвестни, но в това отношение българските фенове бяха ощетени. Второто, с което ще се запомни концерта, беше перфектното изпълнение на музикантите. Публиката видя един от най-добрите басисти в рок музиката - Geezer Butler, барабаниста Vinny Appice показа завидна класа, а китарните сола и рифове на Tony Iommi бяха феноменални. За гласа на Dio колкото и да говорим все ще е малко, а самият той нарече публиката свое семейство и няколко пъти каза, че на това място се чувства като у дома си.
   На втората вечер на фестивала повече от добър концерт направиха и рок ветераните Motorhead. С безкомпромисен час и четиридесетминутен сет Lemmy и компания се опитаха да разрушат стадион "Калиакра". Групата представи песни от цялото си творчество и сътвори звук, при който зрителите останаха с впечатлението, че на сцената имаше не трима, а десет музиканти. Въпреки, че отдавна не е първа младост, а и води начин на живот далеч от здравословния, Lemmy нагледно показа що е то истински рокендрол и как точно се изпълнява той. Около 8000 човека станаха свидетели на второто гостуване на именитата група у нас.
   На третия, последен ден от фестивала се случи нещо, което присъствалите едва ли скоро ще забравят. От този ден насам, доста се е говорило за концерта на Manowar. И едва ли тук накратко ще можем да обясним защо точно този концерт е някак си "по-така". Защото причините са много. Защото е заради всичко. Заради дългите години на чакане, заради близо 20-те хиляди фена от цяла България и чужбина, заради стотиците мотори, заради тричасовия концерт, заради раздаването на групата, заради отношението й към феновете, заради всички метъл химни, заради НАШИЯ химн! Заради обещанията да издадат концерта на DVD и пак да дойдат у нас. Заради последвалите изпълнения на тези обещания - концертът вече е издаден, а "Металните крале" са първия хедлайнър, който бе обявен за тазгодишния "Kaliakra Rock Fest". Можем да обобщим само в едно изречение: Manowar показаха как една група трябва да се отнася към феновете си! И логично заслужиха обичта и уважението им.
   С този фестивал "Joker Media" и гр. Каварна в лицето на кмета Цонко Цонев вдигнаха летвата на концертния живот у нас доста високо. Оттук нататък, всеки дръзнал да организира голям концерт, ще трябва да се съобразява с това. Остава да видим какво ще ни предложи тазгодишния фестивал в Каварна, като очакванията са той да е още по-грандиозен от предшественика си.


   Юли 2007 г. - Между Каварна, София и... Берковица

   За второ събитие от "Arena Muzika 2007" бе анонсирано представление, което логично досега не споменахме, пък и то в крайна сметка не се състоя - концерт на Pink на 1 юли в София. След Maiden на 4 юни, на 4 юли предстоеше и финалното шоу от "Arena Muzika", на което на стадион "Академик" в София щяха да се изявят Type O Negative и Marilyn Manson. Объркването с началния част на концерта, променен от 20:00 на 19:00, без това да бъде разгласено по необходимия начин, остави недеволони много хора. Немалко посещаваха събитието само заради Peter Steele и компания и в крайна сметка гледаха последните минути от и без това късото им изпълнение или не го гледаха изобщо. След кратък сет на родния проект Alien Industry, Type O Negative свириха около 40 минути по светло, без да успеят да се разгърнат, тъй като бяха "арестувани" на сцената от нахвърляните на нея голямо количество тонколони. Но класата си е класа и нюйоркският квартет показа какво значи тя, ако да беше и за кратко. По-късно дойде часът и на Marilyn Manson. Представлението му беше изключително - и откъм декори, сценични костюми и поведение и откъм музика. Имаше всичко, имаше и нещо като изкуствен сняг, който бе разпръснат върху публиката в края на шоуто, а имаше и луд фен, който преодоля охраната и се качи на сцената, за да прегърне Marilyn Manson, стряскайки го до такава степен, че много хора помислиха, че в този момент концертът може да бъде прекратен. Но в крайна сметка всичко свърши добре пред около 7000-те зрители на стадион "Академик".
   За жалост, концертът на вокалиста на Led Zeppelin - Robert Plant, състоял се на 6 юли в Каварна, организиран от "Joker Media" и местната община, няма да остане в аналите като едно от най-адекватните музикални събития, случвали се някога у нас. И причината съвсем не се корени в качеството на шоуто, а в това, че обидно малко количество публика успя да му се наслади. Присъстваха не повече от 800-900 човека, огромната част от които бяха влезли гратис на стадиона. Сякаш напук на неразборията с избора на време и място за провеждането на събитието, на сцената се разрази истинска буря. Изля се порой от мистични вълшебства, подплатени от тътена на умопомрачителен сауд. Отговорността за този гръм от ясно небе поеха изживяващият втора творческа младост Robert Plant и прекрасната му банда Тhe Strange Sensation, в която участват музиканти от Portishead и Massive Attack. Класиките на Led Zeppelin, които изпълниха, бяха до една с променен аранжимент, а екзотично-авангардният обков на няколкото парчета от последните солови албуми на неостаряващата звезда придаде атрактивен облик на шоуто и го разчупи още повече. През двата часа, в които продължи концерта, публиката на стадион "Калиакра” беше като хипнотизирана. Не спря да пее окрилено, да аплодира невероятните музиканти на сцената и да крещи името на легендата.
   20 юли, Варна. Слънце, море, бира и ... грайнд - очаквано добра комбинация. Misery Index свириха в "Зона 51" по покана на "Butchery Music" пред около 70 човека и размазаха тесния клуб със супер мощната си и яростна музика. Бандата бе на сцената около час и завърши с кавър на Brutal Truth, с който довърши и малкото оцелели. След това - снимки, обещания за нов концерт и леки проблеми с органите на реда.
   Големият блясък на "Kaliakra Rock Fest" оставя в сянка едно друго събитие, което съществува по-отдавна и също е фестивал, при това - провеждащ се в извънградски условия, но в доста по-малки мащаби - "Беркрок". Преди всяко лято той е белязан от немалка доза несигурност - дали изобщо ще се проведе и с участието на кои чужди групи, ако има по-известни такива. Все пак, през 2005 г. там за пръв път у нас гостуваха пънк легендите The Exploited, по-късно имаше сериозни слухове и за посещение на Venom, но в крайна сметка хедлайнър на тазгодишното издание на "Беркрок" на 28 юли бе групата на българския китарист Николо Коцев - Brazen Abbot, която дойде с Joe Lynn Turner, ако и в тази си формация бандата да е добре позната у нас след мини турнето през 2003 г.


   Август 2007 г. - И замирисва на море

   Август е най-ваканционният месец и през него София и другите градове от вътрешността на страната си дадоха почивка. Големите събития бяха две, щяха да се проведат едно след друго и, естествено - в Каварна.

Andreas Kisser от Sepultura на "Thrash til Death" феста в Каварна

   На 15 август там се състоя второто издание на превръщащия се в ежегоден "Thrash til Death Fest", организиран от "Ozz Music" и община Каварна. Този път той премина без участието на български банди, вероятно за да не се повтори случаят от 2006-а, когато Napalm Death трябваше да излязат на сцената след 1 ч. през нощта. След румънските детметъли Necrovile, шведите Dark Funeral компенсираха пропадналото по тяхна вина посещение от по-миналата година. И го направиха така, както се полага - с урагенен олдскул блекметъл и сериозно количество корпспейнт, кожа и метал. Тази вечер Рогатият беше в Каварна! И около 2500-3000 души го видяха, ако и повечето от тях да бяха дошли там за Sepultura. Да, през 2007 г. в България гледахме и Sepultura, макар и в състав без нито един от братята Cavalera. Но това са музикантите, които свирят в групата в момента, а и пребивавщият не от вчера в нея фронтмен Derrick Green показа на какво е способен. Наред с новите композиции на бразилците, промотиращи актуалния си албум "Dante XXI", звучаха и доста класики от старите албуми на Sepultura, които буквално взривиха публиката.
   Публика, която намаля на около една трета на следващия ден - 16 август за първия по рода си у нас "Руски метъл фест", дело на "Joker Media" и община Каварна.
   Някои групи и изпълнители може и да хвърчат из облаците, но за музикантите от руските банди звездоманията беше чужда. Те се снимаха, пиеха бира и си говореха с феновете в бекстейджа по-рано през деня, а от своя страна същите тези фенове показаха, че онова сричане на развален руски, че обичат музиката на тези групи не е било просто начин да си изпросят автографите. Макар и наброяващи едва около 900-1000 души, сред присъстващите случайни хора нямаше. Чудесен концерт, по време на който, за около 5 часа, бяхме изведени на разходка в няколко руски музикални района: модерен метъл (ANJ), траш с хеви елементи (Черный Обелиск), траш (Мастер) и класически хеви метъл (Ария), a перфектния звук и семплата, изчистена сцена добавиха към пътуването нужната атмосфера и комфорт. Ще очакваме следващо издание с надеждата това да се превърне в поредната традиция на Каварна.
   Идването на Jeff Scott Soto, който изнесе концерти в Бургас на 30 август и 2 септември в Каварна, беляза и началото на "концертната есен". Посещението на Soto бе по-скоро нещо като частно парти, достъпно и за по-широка публика.


   Септември 2007 г. - Наесен с песен

   За събитието "Ian Anderson Plays Orchestral Jethro Tull" на 1 септември в Пловдив, организирано от "Cantus Firmus" и "Jazz FM", се знаеше отдавна, а броени дни преди обявената дата стана ясно, че то се мести от Амфитеатъра в едно от халетата на Панаирното градче, за да бъде на закрито. "Знаете ли как ще звучи Ian с класически оркестър под онзи тенекиен таван?", въднегодуваха много от феновете. Всички видяхме и чухме, че звукът на шоуто бе почти идеален, а много от присъстващите усетиха на плещите си силата на природната стихия, когато в късния следобед преди концерта в Града на тепетата се разрази буря, която освен с пороен дъжд, бе съпроводена и със страхотен вятър, съборил керемиди и откършил клони на дървета и оставил много от улиците в Пловдив като след бомбардировка. А в Панаирна зала 14 един английски джентълмен, който е "too old to rock'n'roll, but too young to die", сътвори музикална магия пред около 3000 зрители. Фееричната му флейта и оркестърът на радио "Classic FM" звучиха сякаш не са репетирали за първи път едва няколко часа преди шоуто. Всяка една преработка - и на песните на Jethro, и на някои класически произведения, бе точно на място и изпълнена перфектно.
   Макар и с ден закъснение, заради непредвидимите метеорологични условия, плануваното гостуване на Jeff Scott Soto в Морската ни рок столица все пак се състоя. Споменатото отлагане и натоварения концертен сезон в Каварна се отразиха на посещаемостта и на Централния площад имаше около 150-200 човека, но пък те не съжалиха нито за миг. Светльо & The Legends очаквано вдигнаха настроението, а малко по-късно Jeff, подпомогнат от родната банда Г.Р.А.С., демонстрира, че за един велик глас стилови ограничения няма, освен ако сам не си ги постави - преаранжирани в хеви рок стилисистика парчета на Seal, Prince и Madonna звучаха редом до класики на Talisman, Van Halen, Deep Purple и Queen. На моменти музикантите бяха несигурни, но Jeff ги покриваше с глас, поведение и харизма - трите думи, които най-добре описват този концерт.
   В Морската рок столица предстоеше и традиционният "Миден и рибен фест", в рамките на който щяха да гостуват Gotthard (за първи път у нас), Glenn Hughes (за пореден път у нас) и клавиристът на Depeche Mode Andy Fletcher, който развива самостоятелна кариера като DJ.

Българска флейтистка замая главата на Ian Anderson в Пловдив

   И така - на 6 септември дойде ред на безупречните като часовници, произвеждани в родината им, Gotthard. Макар и приликите с идеологичните им бащи от Whitesnake (също гостували в Каварна, но на предната година) на места да беше прекалено осезаема (облеклото и маниерите на вокалиста Steve Lee, аналогиите в музиката), Gotthard обрисуваха пред нас автопортрет, който беше достатъчно характерен и разпознаваем. За около час и четирдесет минути швейцарците представиха най-големите си хитове, минавайки през цялата си дискография, а приблизително 600-те души дошли на концерта не спряха да ги окуражават и подкрепят.
   Изпълненията на Glenn Hughes в милата ни татковина прекалено много зачестиха и като че ли даже и най-отявлените му фенове се замислят сериозно преди да посетят негов концерт пък бил той и безплатен. Самия Glenn явно също е усетил това и този път се опита да разнообрази репертоара си - заедно с вездесъщите Б.Т.Р. представи на 7 септември пред около 400 души сет, съставен само от песни от периода му с Deep Purple. Качествено, както обикновено, но започва да доскучава. А и това шоу щеше де бъде повторено в края на същия месец в София...
   След близо двугодишна сага (за която подробно ви писахме тук), българските ценители и фенове на блуса все пак успяха да видят и чуят на живо Gary Moore на 8 септември. И няма да сбъркаме, ако използваме поизтъркания израз "чакането си заслужаваше". Защото наистина си заслужаваше и то не само заради чудесния звук, не само заради добрия подбор на песните, не само заради високото ниво на професионализъм, което Gary и музикантите от групата му демонстрираха, но и заради факта, че именитият ирландец се раздаде на сцената докрай и остави повече от прекрасни впечатления у зрителите. Те от своя страна бурно аплодираха изпълнителя, въпреки че не успяха да напълнят Зала 1 на НДК - около 2000 човека присъстваха на концерта организиран от "SME".
   На 14 септември се разбра за отпадането на концерта на Marduk в София. Причините бяха в измамната полска агенция, организираща цялото балканско турне на шведските блекметъли и още три съпорт банди, а "Most of Evil Music" излязоха с чест от ситуацията, пренасрочвайки концерта за 9 януари.
   След два дни - на 17 септември дойде и новината за отмяната на концерта на Agent Steel и Vicious Rumors, който щеше да бъде дело на "4Live Promotions". Причината бе, колкото банална, толкова и реална - слаб интерес, т. е. малко продадени предварително билети. Точно за този концерт ни е интересно как биха могли да се продадат повече, като на сайта на единственият им основен дистрибутор в цялата страна - Eventim.bg, билетите за концерта на Agent Steel и Vicious Rumors можеха да бъдат намерени единствено след търсене с лупа...
   В края на месеца - на 28 септември Glenn Hughes направи осмия си концерт в България (и трети за годината). Като се има предвид, че не броим трите му участия през последните няколко години в "Шоуто на Слави", това е и своеобразен рекорд за чуждестранен изпълнител у нас. А на практика този му концерт се оказа и най-посетеният. Съвсем не неочаквано разбира се - събитието беше безплатно в центъра на София. И докато при първото му самостоятелно гостуване в столицата през 2005 г. закупените билети бяха около 800, този път 6-7000 фенове и зяпачи напълниха площада пред НДК. Поводът за събитието бе освобождаването на българските медици от Либия, както и 15-ата годишнина на вестник "Стандарт". Подобно на 7 септември в Каварна, "Гласът на рока" изпълни заедно с музикантите от Б.Т.Р. сет, който бе съставен изцяло от песни от периода му в Deep Purple и бе бурно аплодиран. А накрая обеща през следващата година.... да дойде пак. Нещо, в което едва ли някой се съмнява.


   Октомври 2007 г. - Ъндърграунд пауза

   Метъл концертите на чужди изпълнители у нас през октомври бяха все в сферата на ъндърграунда, а на противоположния полюс - и стилово, и като популярност, бе гостуването на Robin Gibb от Bee Gees.
   5 октомври - Hecate Enthroned и Cirith Gorgor в... Ловеч. Преди събитието организаторите "Tritonus Media" и "The Other Side" обясняваха, че тъй като пътят по карта между Стара Загора, Варна и др. градове и Ловеч бил по-малък, отколкото до София, се очакват множество фенове от цялата страна. Битувала идея Градът на люляците да бъде превърнат в екстремна столица на България и т. н. Всякакви подобни въжделения приключиха безславно пред около 50 души публика в Младежкия дом в Ловеч и повече за подобни екстремни концерти там не се чу.

Krisiun пяха пред малко, но качествена публика

   На 14 октомври пред около 250 души в Зала 11 на НДК в София се проведе минифестът на "Gorgon". Чуждестранните участници на него бяха Rose Rovine E Amanti от Италия, гърците Daemonia Mymphe и македонците Mizar, чийто нов албум "A View to a Flower Garden" бе току-що издаден от "Corvus Records". И до днес феновете спорят кои са били истинските хедлайнъри на вечерта - българите Kayno Yesno Slonce, Irfan или Mizar, като разбира се и изпълненията на останалите участници не биват подценявани. Надяваме се фестът да се превърне в традиционен.
   Ъндъргаунд серията продължи с концерт на Krisiun, Incantation, Estuary и Inactive Messiah в ч-ще "Светлина" в София на 17 октомври. Той бе посетен от около 80-100 души, но за сметка на това гостуващите банди направиха една истинска касапница, а Krisiun, макар и не толкова популярни у нас, показаха защо са на изключителна почит сред екстремните банди в родната си Южна Америка.
   На 25 октомври Зала 1 на НДК приюти организираното от "Joker Media" шоу на поредната жива легенда, акостирала в България. В пленумния мастодонт пя мегазвездата Robin Gibb - един от братята, създали и управлявали през годините машината за вселенски хитове, наречена The Bee Gees. Човекът с един от най-характерните и фини гласове в света на музиката представи в особена симфонична светлина голяма част от евъргрийните на популярната група, съставна част от която беше в миналото. Помогнаха му музикантите от Софийската филхармония и собственият му бенд, където основно място заема виртуозният китарист Николо Коцев. Допълнително бяха включени и няколко български музиканти - пианиста Нелко Коларов и перкусиониста Калин Вельов. С изключение на две песни от соловите албуми на Robin, целият сетлист беше съставен от до болка познати класически хитове на The Bee Gees. Градусът на настроението в претъпканата зала не спадна нито за минута по време на спектакъла, а традиционно гостоприемната българска публика, наброяваща около 3500 души, бурно аплодираше звездата. Макар да изглеждаше видимо отслабнал, Robin Gibb не показа признаци на умора. Изнесе професионален концерт, в който всеки елемент беше заучен, премерен и точен.


   Ноември 2007 г. - За всекиго по нещо

   Ноември стартира ударно. Още на първо число от месеца за рождения ден на радио "Z-Rock" със съдействието на "Balkan Entertainment Company" за трети път у нас гостуваха Deep Purple. Билетите свършиха много преди събитието, а преговорите за втора дата или преместването му на стадион "Академик" не се увенчаха с успех, така че то се състоя в претъпканата до краен предел зала "Фестивална" в София. Макар и подсилени с по-свежа кръв, Purple са група на преклонна възраст и въпреки безкрайния им професионализъм, опит и умения, то личеше най-вече в доста отслабналите вокални възможности на фронтмена Ian Gillan. Въпреки това, шоуто нямаше недостатъци почти по нито една точка и със сигурност хората, които искат да гледат рок динозаврите у нас отново и отново, никак не са малко.

През 2007 г. у нас бяха и Amorphis

   3 ноември - датата на дългоочаквания "20 Years Nuclear Blast Fest", организиран от "Tangra Mega Rock" с помощта на музикална компания "Wizard", по случай юбилея на големия немски лейбъл. За феста бяха обещавани "рицарски забавления", различни игри, спомена се че е имало идея в Зимния дворец да бъде разхвърляна слама и да бъдат пуснати кокошки за придаване на средновековна атмосфера. Нито едно от тези неща не се случи, но за сметка на това - най-важното бе осъществено. В рамките на една вечер пред около 3000 души свириха Agathodaimon, Benediction, Edguy и Amorphis! Свириха чудесно и не оставиха нито един свой фен разочарован, а привлякоха и нови почитатели. Разбира се, такъв концерт, както и този на Blind Guardian през месец май, се предполагаше да събере доста повече хора. И никой не може да каже защо точно не се случи това. Особено по отношение на "20 Years Nuclear Blast Fest" и предвид обстоятелството, че след две седмици, идващите за четвърти път у нас Helloween, заедно с Gamma Ray, напълниха същата зала....
   Jon Anderson пя за втори път пред българска публика на 14 ноември по покана на "SME". Този път обаче не бе начело на колегите си от ултимативната прогресив рок група Yes, а излезе на сцената сам. Разчиташе само на помощта на две китари, пиано, на неподражаемия си и прецизен като японска техника глас и най-вече на впечатляващото си присъствие. Пред около 1000 човека одухотвореният музикант изнесе уникално по своя характер полу-акустично “one man show”. Някои от по-популярните пиеси на Yes, песни от албумите на Jon с Vangelis, няколко солови парчета, както и две-три The Beatles забежки бяха интерпретирани само с глас и акустичен инструмент. Част от композициите прозвучаха в изцяло нова светлина, при други се акцентираше основно върху добре познатите мелодия и текст, но никъде не бе пропиляна емоцията, с която публиката ги познава от пълнокръвния им вид и форма.
   Дойде и 18 ноември. Helloween и Gamma Ray щяха да свирят в София на поредна спирка от съвместното си турне. За "Тиквите" това беше четвърто посещение у нас и трето в София, а за Kai Hansen и компания - трето общо, второ за годината и първо в столицата. Публиката бе принудена да чака пред залата изнервящо дълго при доста неприятни метеорологични условия, за щастие - не възможно най-лошите за сезона. А изненадващо или не, двете немски банда запълниха Зимния дворец с около 4500 зрители, нещо което не успяха да направят четири други групи, в т. ч. Edguy и предвождани от самите Amorphis, на 3 ноември. Що се отнася до самото събитие - двете банди изпълниха свои традиционни сетове, съобразени с представянето на актуалните си наскоро излезли албуми и макар и след малко перипетии, предизвикани от токови удари, се стигна до кулминацията - съвместно изпълнение на Helloween и Gamma Ray, при което на сцената имаше осем музиканти и звучаха класики като "Future World" и "I Want Out".
   Месецът завърши, както и започна - с шоу на класическа рок група от времето на нашите родители. Концертът на Foreigner на 29 ноември премина пред почти напълно разпродадената зала "Фестивална" в София (около 6500 човека). При това билетите бяха пуснати в продажба едва 2-3 седмици по-рано. И въпреки неуредиците, които сътвориха организаторите от "Wonder Music Agency" (няколко пъти бяха променяни мястото, цената на билетите, както и датата), разочаровани от лайва нямаше. Музикантите от групата показаха висок професионализъм, а единствения останал оригинален член на Foreigner - Mick Jones, демонстрира завидна класа. В продължение на близо два часа българските фенове на групата чуха всички хитове, които са чакали толкова много години, а новия вокалист Kelly Hansen се представи повече от великолепно. Съорганизатор на събитието беше радио "Z-Rock", за които това беше втори концерт за годината, след този на Deep Purple. С тези две събития те дадоха заявка, че и за в бъдеще ще продължат да организират рок концерти на световни звезди.


   Декември 2007 г. - Краят на началото или началото на края

   През последния месец от годината отменените концерти бяха повече от осъществените. Отпадна предвиждания за 15 декември концерт на Kreator и Ancient, като "Most of Evil Music" обещаха да го пренасрочат за първите месеци на 2008-а, в последния момент се отмени и гостуването на бившия вокалист на Black Sabbath - Tony Martin. За падането на шоуто на Kreator се знаеше от средата на миналия месец, но това на Tony Martin се провали по типично български начин и преди всичко - поради слаба реклама и предварителна подготовка. Нещо характерно за организираните от Иван Лазаров от BG Rock събития. А какво ли е мнението на самя Tony Martin за България? Първо той бе от многото "пуснати по пързалката" от Неди Крос за фантомния "Monsters of Rock" през 2006-а, после при насрочен нов концерт на следващата година, отново го разиграват от наша страна и в крайна сметка идването му не се осъществява. Е, ако някога, все пак, мистър Мартин посети държавата ни, то това ще се равнява на чудо.
   На 1 декември в клуб "Black Box" в София се състоя промоция на "българското" DVD на Manowar, представляващо всъщност втория диск от официалното издание на бандата "Magic Circle Festival Volume I", съобразено с местните условия. За да представят DVD-то, 30 дни преди да ни навестят отново в Новогодишната нощ в Каварна, дойдоха лично Joey DeMaio и Eric Adams. Руснаците, които ги подгряваха през лятото, Sixth Sense също бяха тук за кратък сет и заснемане на видеоклип. Бе обявено, че Manowar ще открият "Kaliakra Rock Fest 2008" на 5 юли, че билетите за трите дни на феста на цена от 90 лв. ще тръгнат в продажба от 20 декември, като тогава на пазара ще се появи и DVD-то "Live in Bulgaria - Kaliakra Rock Fest", което ще бъде подарено и като бонус на първите 500 души, закупили билети. Дотук добре. Но вече повече от месец по-късно (към момента на завършването на този материал) в продажба не са нито билетите за фестивала, нито DVD-то. Липсва каквото и да е официално обяснение защо обещаното не се случи. Ще почакаме още малко или много и ще видим...
   По традиция на 31 декември в Морската рок столица на България - Каварна се изпраща старата и посреща новата година с голям концерт на чужда банда. През 2005-а в Каварна пяха John Lawton и Glenn Hughes, 2006-а бе изпратена с Dio, а сега гостуваха Saxon, HolyHell и в добавка - Joey DeMaio и Eric Adams от Manowar. Последните двама и фронтдамата на HolyHell Maria Breon кацнаха на летище "Варна" на 29 декември със специалния "Боинг 757", украсен с логото на Iron Maiden и с изрисуван Еди на опашката. Съобщено бе, че машината е управлявана лично от Bruce Dickinson, но без никой да го види, така че дали Сирената е бил в пилотската кабина е по-скоро загадка. Доста фенове съзряха в идването на този самолет на българска земя предзнаменование, че "Девиците" ще посетят отново страната ни като част от своето "Somewhere Back in Time World Tour 2008", но засега такива надежди са единствено в сферата на мечтите.
   А на 31 декември на площада в Каварна започваха традиционните рок новогодишни тържества. Преди първите гости - HolyHell на сцената бяха още по-традиционните Б.Т.Р., а след това за втори път през годината след "Kaliakra Rock Fest", се изяви бандата на бившия ударник на Manowar Rhino - HolyHell. Двамата основни членове на "Металните крале" - басистът Joey DeMaio и вокалиста Eric Adams бяха също в града. Eric излезе на сцената с HolyHell за изпълнението на "Phantom of the Opera", както и през лятото, а след това дойде ред на британските кръстоносци Saxon да изнесат третия си концерт у нас и втори в Каварна. Ако за някои от гостувалите през 2007-а музиканти казахме, че изживяват втора творческа младост, то Saxon са може би в своята трета, но определено още ги бива и не се шегуват. Те представиха последния си, добре приет от критиката албум, "The Inner Sanctum" и на практика "донесоха" Новата година в Каварна. За чието посрещане на сцената излязоха Joey, Eric и "кметъла" Цонко Цонев. Точно в 00:00 ч. на запис зазвуча великолепното изпълнение на българския химн на Manowar, а взрив от фойерверки освети небето. Взрив, символизиращ целия концертен бум, който родината ни видя през изминала година. Бум, който нямаше да се случи без Каварна и Цонко Цонев и това, което кметът на Морската рок столица прави за Праведната Музика в последните години. А как ще продължи да се случва всичко през 2008-а предстои да разберем в следващите 366 дни.



   Да завършим с някои заключителни размисли. Няма съмнение, че 2007 г. бе пикова за концертите в България. Почти 20 години след 10 ноември 1989-а, най-сетне нещата в тази област започнаха да заприличват на истински. Въпросът е колко и какви шоута може да си позволи изстрадалия и на моменти доста претенциозен роден фен. И дали след покорения връх ще тръгнем да изкачваме нови висоти или по стар български обичай - ще поемем надолу. Европейският съюз отвори границите, но донесе поскъпване на живота, а от там - и на цената на билетите за концертите, а както добре знаем - увеличението на доходите винаги изостава от това на цените. Ще може ли нашата страна да понесе например два пъти повече концерти през 2008 г.? Едва ли. Така че, отговорът е, че или концертите в бъдеще ще намалеят, или ще останат горе-долу същата бройка. Защото, една основните аксиоми в математиката гласи, че в един съд не можеш да вместиш повече, отколкото е неговия обем.


   Ето списък в табличен вид с разгледаните в статията концерти.
   По-долу може да видите статистики по градове и организатори.

Дата Място Изпълнител Организатор Брой публика*
15.01.2007 Пловдив Evergrey 4Live Promoions 150
17.01.2007 София Evergrey 4Live Promoions 300
26.01.2007 София Napalm Death Re-Act, Gorgon 1000
03.02.2007 София Siva Six Gorgon N.A.
14.02.2007 София Laibach DS Music 2000
05.03.2007 София Cannibal Corpse Most of Evil Music 1500
23.03.2007 София Toy Dolls и др. Tangra Mega Rock 3000
12.04.2007 София Rotting Christ Most of Evil Music 200
17.04.2007 София Blackmore's Night SME 3500
06.05.2007 Каварна Glenn Hughes Общ. Каварна 300
06.05.2007 Каварна Gamma Ray Общ. Каварна 600
11.05.2007 Ловеч Europe Общ. Ловеч, ф-я "Красив Ловеч" 10000
17.05.2007 София Blind Guardian Most of Evil Music 2500
19.05.2007 София Vader Most of Evil Music 500
28.05.2007 София Suicidal Tendencies Digibath Enterprises 1000
29.05.2007 София Nanowar of Steel The Other Side 100
30.05.2007 София Behemoth Most of Evil Music 400
01.06.2007 София INXS Balkan Entertainment Company 6000
04.06.2007 София Iron Maiden SME 25000
18.06.2007 София Placebo Joker Media 4000
18.06.2007 София Dismember Most of Evil Music 300
20.06.2007 София Tangra Mega Rock Night Tangra Mega Rock 2000
23.06.2007 София Ill Nino Digibath Enterprises 900
28.06.2007 Каварна Heaven and Hell Joker Media, Общ. Каварна 6000
29.06.2007 Каварна Motorhead Joker Media, Общ. Каварна 8000
30.06.2007 Каварна Manowar Joker Media, Общ. Каварна 20000
04.07.2007 София Marilyn Manson, Type O Negative SME 7000
06.07.2007 Каварна Robert Plant Joker Media, Общ. Каварна 900
20.07.2007 Варна Misery Index Butchety Music 70
28.07.2007 Берковица Brazen Abbot Общ. Берковица, КОМ 2016 N.A.
15.08.2007 Каварна Sepultura, Dark Funeral Ozz Music, Общ. Каварна 3000
15.08.2007 Каварна Руски метъл фест Joker Media, Общ. Каварна 1000
30.08.2007 Бургас Jeff Scott Soto N.A. N.A.
01.09.2007 Пловдив Ian Anderson Cantus Firmus, Jazz FM 3000
02.09.2007 Каварна Jeff Scott Soto Общ. Каварна 200
06.09.2007 Каварна Gotthard Ozz Music, Общ. Каварна 600
07.09.2007 Каварна Glenn Hughes Общ. Каварна 400
08.09.2007 София Gary Moore SME 2000
28.09.2007 София Glenn Hughes В-к "Стандарт" 7000
05.10.2007 Ловеч Hecate Enthroned, Cirith Gorgor Tritonus Media, The Other Side 50
14.10.2007 София Gorgon Fest Gorgon 250
17.10.2007 София Krisiun и др. Most of Evil Music 80
25.10.2007 София Robin Gibb Joker Media 3500
01.11.2007 София Deep Purple Balkan Entertainment Company, Z-Rock 7000
03.11.2007 София 20 Years Nuclear Blast Fest Tangra Mega Rock, Wizard 3000
14.11.2007 София Jon Anderson SME 1000
18.11.2007 София Helloween, Gamma Ray Joker Media 4500
29.11.2007 София Foreigner Wonder Music Agency, Z-Rock 6500
31.12.2007 Каварна Saxon, HolyHell Общ. Каварна 1000

   * Броят на публиката е приблизителен, поради липса на официални данни



Статистика по местоположение
Населено място Брой концерти
София 30
Каварна 12
Пловдив 2
Ловеч 2
Бургас 1
Варна 1
Берковица 1


   Статистика по организатори*
Организатор Брой концерти
Община Каварна 12
Joker Media 8
Most of Evil Music 7
SME 5
Gorgon 3
Tangra Mega Rock 3
Balkan Entertainment Company 2
4Live Promoions 2
Ozz Music 2
Digibath Enterprises 2
Z-Rock 2
The Other Side 2
DS Music 1
Община Ловеч 1
Община Берковица 1
Wonder Music Agency 1
Re-Act 1
Cantus Firmus 1
Butchety Music 1
Tritonus Media 1
Jazz FM 1
   * Някои концерти са осъществени от повече от един организатори