MIZAR - "A View to a Flower Garden"

2007, Corvus Records

Новата перла, която ни поднасят Mizar в лицето на "A View to a Flower Garden" определено изненадва. Естествено, първо със завръщането на вокалиста Горан Таневски - познат от първите два албума на групата. Следващото нещо, което сюрпризира, е това, че творбата е доста по-лека - някак по-пестелива е от музикална гледна точка и по английски минималистична. Още на първо слушане впечатление прави и липсата на онази политическа некоректност, с която се характеризираше предния албум "Кобна убавина" ("Ужасна красота") - тогава дори клипът към песента "Bo моjот сон" беше негласно бойкотиран от страна на македонските медии, които неглижираха широко прокламираните демократичните лозунги за "свобода на словото".
   Все пак, липсата на протеста не прави "A View to a Flower Garden" по-малко вълнуващ... той е просто различен. Още откриващата песен - "Sina soba" забива не пирон, ами цял кол в сърцето (моля, кръвосмучещите нощни създания да внимават с употребата!). Гласът на Горан привлича с плътността и дълбочината си, а текстът - иначе толкова елементарен и беден откъм думи, те кара да изпаднеш в приятната меланхолична безметежност, от която изплуването е трудно... а и желанието за това не е налице.
   Всички, които са чули предния албум - "Кобна убавина" (тогава вокалист беше Горан Трайковски от Anastasja) със сигурност са запомнили песента "Pocesna strelba" - най-малкото поради включването на няколко реда, взети от парчето, добило култов статус "Break on Through (To the Other Side)" на The Doors. Честно казано се зачудих, когато видях отново "Pocesna strelba" в описанието на "A View to a Flower Garden" - помислих, че сигурно е някаква преработка или нещо подобно. Оказа се, че е така и че текстът не само е различен (този път е на любовна тематика), ами и е изпят на немски и единственото нещо, което го свързва с предишната версия, всъщност е последното изречение.
   Още една от изненадите в новия албум на Mizar е кавърът на до болка познатия шансон "Et si tu n'existais pas" на Joe Dassin. Според Горазд Чаповски, в оригинал песента е дисхармонична от музикална гледна точка и групата се е опитала да я превърне в нещо далеч по-дълбоко. Аз лично останах със смесени чувства, след като чух какво се е получило. Не знам дали защото прекалено съм свикнала с оригинала или просто не ми се "лепна" кавърът като такъв, но определено не бих си го зациклила на "repeat", както стана с повечето от другите песни в изданието. В крайна сметка не мога да кажа съвсем точно коя от тях ми е фаворит - всяка една носи различен нюанс на онази прекрасна мрачина, правеща дисекция на чувствата - деликатна, като паяк стъпващ върху коприна.
   Mizar е група - емоция със стил и път. "A View to a Flower Garden" е поредното им творение, което те кара да затаиш дъх, докато във вените ти се вихрят добре познатите електрически бури. Бъди сигурен, че Горановият глас от черно кадифе ще те завлича все по-навътре и губейки излюзиите си, ще почувстваш съвършеното спокойствие. Понякога дните се нуждаят от допълнителна подправка - напълни солницата си със сладка меланхолия от "Цветната градина"....
   "И замолкни во тишина....."


111111111x

Morrigan