ITSI - "The Diary of a Psycho"

2007, Years of Pain

Българската сцена имаше нужда от такъв албум. Защото в така да ги наречем "модерните" течения на метъла сме без почти никакви представители. За да не се обиди някой ще подчертая - говоря за групи с издаден албум.
   Имах щастието да попадна на концерт на I.T.S.I. през 2006 г. и още тогава ми направи впечатление мощта и високият енергиен заряд, с който стоварват тежестта на музиката си върху публиката. За щастие всичко това умело е пренесено в студиото и тези елементи присъстват особено отчетливо и в "The Diary of a Psycho". Стилово I.T.S.I. се нареждат някъде в метълкор, или по-скоро кросоувър средите. Момчетата бичат доста солидни, направо мачкащи рифове, на фона на убийствена ритъм-секция. На места в албума са вмъкнати електроники и семпли, който придават една завършеност на музиката. А вокалите? Вокалите са умопомрачителни! Бруталните ревове сякаш идват от дълбините на преизподнята, за да довършат окончателно слушателя. Заглавието на албума определено съответства на разглежданите в текстовете теми - а именно нестабилността на човешкото съзнание. Ако групата беше локализирана в Америка, със сигурност бихме им лепнали вече досадния етикет NWOAMH. Но и това не би било 100 процента вярно, тъй като музиката им и изобщо звуковото преживяване, през което ни прекарват момчетата, е по-характерно за късните творби на Chimaira и Lamb Of God, които по-скоро се разграничават от стила, създаден от самите тях. Досущ като току-що споменатите банди, I.T.S.I. подплатяват добрите си идеи с технично свирене на едно доста високо ниво. Рифовете им действително биха допаднали и на най-претенциозния слушател. Особено любопитно е "Соулфлайското" парче "In Pain" - човек ще рече, че лично Max Cavalera е замесен. Единствената песен с български текст е "Sunrise Borracho", където пък са вмъкнати рап-вокали.
   Като цяло “The Diary of a Psycho” е един разнообразен и в същото време хомогенно звучащ албум. Определено групата има доста сериозен потенциал, който, надяваме се, ще разгърнат още повече в следващите си издания.


1111111xoo

Yanni




 Други ревюта на ITSI