PRIMORDIAL - "To The Nameless Dead"

2007, Metal Blade Records/Wizard

"To the Nameless Dead" ни показва Primordial в малко по-различна светлина. Естествено - има я старата история, има фолк елементи и тежки рифове..... но всичко звучи различно. Епичното е представено по различен начин.
   В момента, щом взех специалното издание в ръце, останах изумена от невероятния артуърк, който то ни поднася! Личи си, че е обърнато огромно внимание на визията на албума. Концепцията като цяло е повлияна от декаданската естестика, иначе така характерна за неофолк групите. Всяка една от 40-те страници на книжката е оформена по начин, който те кара да затаиш дъх - до всеки текст неизменно присъства постапокалиптична снимка, а под него - мисли, напоени с кръв, мрачни и вдъхновяващи!
   Шестото дългосвирещо творение на Primordial е албум - рана, туптяща и болезнена. Гласът на Nemtheanga звучи като зов отдалече, последни думи, подхванати от вятъра - носещи се през времето. Всичко това е подчертано от перфектен музикален фон - буреносни рифове, ритмични барабани и акустични части. "To the Nameless Dead" звучи повече от откровено и истински, има собствена душа, по ирландски емоционална, развеждаща ни в дебрите на историята, там където са нашите корени, където витаят безименните души на нашите бащи, питащи "А твоята борба къде е?"
   Всяка песен в новото издание на Primordial е парче Апокалипсис, всяка дума - горяща отломка, всеки звук - капка в приближаващ се потоп.
   Историите за древни времена, които Nemtheanga ни предава, звучат болезнено познато, като спомен, застинал дълбоко в родовата ни памет - като ехо, като глас, пътувал стотици години. Едновременно с това, остава странното усещане за погребение в душата, за пророчество и безнадеждност. Чувство за приближаването на обещаната ни тотална война. Чакаме я, докато певецът ни разказва и припомня, сякаш предупреждавайки ни....
   "...Every empire will fall
   Every monument crumble...."
   Което е родено - умира, което е създадено, се руши. Но кръвта вода не става - ние сме потомци на бащите си и знаем, че всичко започва и завършва с буря...

   Ave Nemtheanga!
   Morituri te salutant!


111111111x

Morrigan