CAVALERA CONSPIRACY - "Inflikted"

2008, Roadrunner/Virginia Records

Е, няма ли да се съберат най-после? За Sepultura става въпрос. Какво още чакат? Не им ли омръзна една от най-големите групи да бъде разпиляна? В интервю преди време на въпроса "ще има ли реюниън на Sepultura?" Max Cavalera беше отговорил, че това може да стане само, ако групата подгрява за Апокалипсиса. Ами, да вземе да идва вече този Апокалипсис, защото на мен и хилядите фенове по света им писна да се разделят между всичките групи и проекти, приютили един или друг от бразилската траш машина. Искам да я видя такава, каквато беше в миналото, преди малко повече от 10 години - когато мачкаше по целия свят.
   Вярно е, че ако не се бяха разделили, сега нямаше да има Soulfly и най-малкото Cavalera Conspiracy. Последните дори са готови с дебютен албум, който трябва да излезе на 24 март. За първи път от повече от 10 години Max и Igor работят заедно. За този албум ще бъде и това ревю, но започнах със Sepultura, защото "Inflikted" на братята Cavalera спокойно можеше да бъде новият албум на бразилската траш четворка. Но не би. Явно острите думи разменени преди толкова много години, още не са забравени. Какво обаче ни предлагат Cavalera Conspiracy - траш с класата на Sepultura, примесен с дет и хардкор елементи и много влияния от Soulfly. В общи линии тук има от всички проекти и групи, в които са участвали Max и Igor. Но завръщането към траш корените е още по-осезаемо. "Dark Ages" на Soulfly беше тежък и мрачен албум. Но покрай "Inflikted" на Cavalera Conspiracy изглежда като невръстното братче на Терминатора. Разбира се китаристът Marc Rizzo (Soulfly) не е Andreas Kisser, но и никой не иска да бъде. Само чуйте солата, които майстори. Сола без излишни ефекти, силно повлияни от дет сцената, рисуващи картини и създаващи истинска атмосфера. Igor Cavalera прави това, което най-добре умее - стена от звук, уплътнена от мощния бас на Joe Duplantier (Gojira). Текстовете са по-мрачни дори от нещата на Soulfly, а Max реве, сякаш наистина идва Апокалипсиса. Такова гласище се чува само в първите дискове на Sepultura. Самият албум може да се раздели на песни, които приличат Soulfly и песни, които приличат на Sepultura. "Sanctuary," "Nevertrust" и "The Doom of All Fires" носят усещания от "Arise" и "Chaos A. D." Братята Cavalera много добре са напипали пулса и са възродили старата магия на времената, когато в краката на траш шайката от Бело Оризонте бяха десетки хиляди. "Inflikted", "Dark Ark" и "Terrorize" носят най-доброто от групата на Max. "Hex" е може би най-бруталното парче - типичен спийд-траш метъл с хардкор влияния. "Bloodbrawl" кърти с тежкия си насечен ритъм и лиричната последна част, а на "Hearts of Darkness" и "Must Kill" нищо чудно да не остане нищо здраво по вас и около вас. Дебютния албум на Cavalera Conspiracy е записан в "Undercity Studios" в Лос Анджелис, Калифорния с продуцентите Logan Mader (бивш китарист на Machine Head) и Lucas Banker от "Dirty Icon Production".
   В диска за малко с баса в "Ultra-Violent" си поиграва Rex Brown (Pantera, Down), а в "Dark Ark", освен Max, ревове надават още Joe и Richie Cavalera.
   Накратко, "Inflikted" е всичко онова, което се очаква от братята Cavalera. И все пак онази група, която се оказа вдъхновение и влияние за мнозина, да онази група - Sepultura, продължава да липсва.


11111111oo

Alatriste