KROKUS - "Hoodoo"

2010, Sony Music

Швейцария отдавна вече не се свърза само с точни часовници, зимни курорти, банки и виолетови крави. Една от най конвертируемите стоки, които страната изнася през последните години е страхотен рок и метъл, макар той да стои малко в страни от световната музикална карта. Като по-известни примери за качество могат да се посочат Gotthard, Coroner, великаните Celtic Frost. И преди всички тях - Krokus. Най-известната и най-успешната швейцарска банда отново издаде албум. Всъщност това само по себе си е новина. Като се имат предвид кризите и промените през които криволичи пътят на групата.

   Четири години минаха от добре приетия "Hellraiser" от 2004-а и две от поредния реюниън. На дневен ред е вече "Hoodoo". Албумът на завръщането. С него петимата предлагат пореден прочит на магията, която носят AC/DC. Швейцарците така и не успяха да избягат от сянката на австралийците. В "Hoodoo" има 11 парчета, заредени с електрически буги рок и блусарска емоция. И тъй като от Швейцария не излиза какво да е, и "Hoodoo" е изпипан до последния тон.

   Независимо препратките към творчеството на превърналите се в институция високоволтови класики на AC/DC, Krokus имат своя чар и не са тотален клонинг. Макар точно това да се набива след първото завъртане на диска. Bon Scott оживява чрез блендата на емблематичния Marc Storace, с чийто глас са свързани най-големите успехи на групата. "Hoodoo" не може да се сравнява примерно с "Headhunter" от 1983 г., глемаджийския "Change of Address" от 1986 г. или метализирания "Stampede" от 1991-ва, но и не е необходимо. Новата продукция е по-лека и по-полирана, в средно темпо, без препускане по инструментите и опити за доказване. Чист класически Krokus. Албумът е записан на скорост, за да не се губи живецът в композициите. "Drive It In", "Hoodoo Woman", "Ride into the Sun" те карат да хванеш пътя и да гониш хоризонта. Няма значение с какво - влак, автобус, самолет, кола, мотор. Е, с мотор ще е най-яко. Въображението веднага препраща към онези прави и безлюдни магистрали от американския юг. Настъпете педала. За да е пълна илюзията на помощ се притичва брилянтния втвърден кавър на класиката на Steppenwolf "Born to Be Wild". "Човекът е човек, когато е на път!" беше казал някога поетът Пеньо Пенев. И несъмнено в тази мисъл се крият тонове истина. Защото всяко пътуване обогатява. Да успееш да се насладиш на всеки миг, на всяка гледка, на всеки кръстопът. Да имаш очи да видиш красотата. Да преследваш залези, изгреви, вятъра. Да се срещнеш със съдби, характери, хора. Да усетиш живота в неговия бяг. Да почувстваш свободата и безвремието. Да се отдадеш на страстта! Как да стане? Просто трябва да стъпиш на пътя и да направиш първата крачка. Точно за това ще ти помогне "Hoodoo" на Krokus. Идеален саундрак към всяко пътуване. Защото те са по магистралите повече от 30 години. И знаят как да ги превземат.


11111111xo

Alatriste