BONDED BY BLOOD - "Exiled to Earth"

2010, Earache Records

Bonded by Blood започнаха силно с "Feed the Beast" (ревю) през 2008 година. Групата е от новата траш вълна и още с дебюта си даде заявка, че има бъдеще. Доказва го и договорът с "Earache Records". Така две години по-късно се появява "Exiled to Earth". За колко концептуални траш албума се сещате? Защото вторият на Bonded by Blood е точно такъв. Малцина успяват да се отърсят толкова бързо от детството и да приемат подобно предизвикателство. Вокалистът Jose "Aladdin" Barrales, китаристите Alex Lee и Juan Juarez, басистът Jerry Garcia и барабанистът Carlos Regalado са успели. И то само след един албум. Bonded by Blood са смели момчета. И знаят какво правят, имайки предвид "Exiled to Earth" - много по-професионално направен и записан от дебюта, предлагащ експлозивна доза техничен траш метъл. В случая за "втория труден албум" не може и дума да става. С "Exiled to Earth" Bonded by Blood демонстрират израстване и класа. Но не очаквайте да откриват топлата вода. За пет години бандата успя да направи огромна крачка напред. Калифорнийските трашъри доста бързо се отърсиха от копирането на учителите си и все повече звучат като себе си. Макар и все още да има остатъци от основните им влияния - Exodus и Vio-Llence. Jose Barrales продължава да звучи като кръстоска между Baloff/Zetro, като високите му се оглеждат в Sean Killian (Vio-Lence) и Schmier от немските герои Destruction. Но идеите са едно стъпало нагоре, в сравнение с дебюта. Музиката е все така енергична, бърза и агресивна. Китарните рифове са по-изчистени и стегнати. Скоростта е с предимство пред среднотемповите композиции. Дуелите между Alex Lee и Juan Juarez са с класи над свиренето в "Feed the Beast". Двамата предлагат едни от най-фантастичните сола и рифове, които се нарежда до най-добрите образци в траша.

   Изненадващо историята в "Exiled to Earth" започва акустично и прелива в основния мотив от студената прегръдка на Mayhem "Freezing Moon", за да зареди с енергия електрическа турбина. Вокалите покриват блек крясъци, а краят на песента препраща към "Beneath The Wheel" на D.R.I. Между 11-те композиции изпъкват "Prison Planet" с огнения шред, разчупената "Exiled to Earth", експлозивната "Prototype: Death Machine", "Desolate Future" с двойните китарни хармонии и краткия бяс "Parasitic Infection". Текстовете разказват за извънземна раса, която завзема света. Действието се развива 600 години напред в бъдещето. Малцината оцелели от унищожението се захващат с нелеката задача да си върнат Земята. Една завладяваща сай-фай приказка с край в третия албум на групата.

   Чакаме го. А дотогава, ако "Exiled to Earth" ви се струва труден за възприемане - просто си го пуснете още веднъж. 11-те композиции влизат едва на 5-ото слушане, но хващат здраво за гърлото.


111111111o

Alatriste




 Други ревюта на BONDED BY BLOOD