LEGION OF THE DAMNED - "Descent into Chaos"

2011, Massacre Records/Wizard

За шест години - четири албума, един презапис, компилация и лайв-диск. Доста добра равносметка за холандските екстремисти Legion of the Damned. Освен това, компанията около злия Maurice Swinkels е вряла и кипяла в ъндърграунда под името Occult. И знае как се правят някои неща - като брутален траш/дет например с мъничко блек излияния. Това предлага и "Descent into Chaos". В най-чистата му форма. При Legion of the Damned има два проблема - първият е свързан с факта, че в музиката им продължават да се разхождат в доволни количества Немската траш троица Sodom, Destruction, Kreator и с огромни крачки титаните Slayer. И това още от времената на Occult. Откъдето идва и вторият проблем - за да се направи ревю на албум на Legion of the Damned, трябва да се направи ревю на изброените банди по-горе и на половината световна траш сцена. Влиянията са толкова много, че в един момент идва усещането за объркване - коя група точно звучи от тонколоните. Да не забравяме и отпечатъка на групи като Morbid Angel и Deicide. От друга страна обаче - момчетата от Ниската земя въобще не се трогват от обвиненията в действието copy/paste. И това е по-важно. Трябва да се отбележи, че съчетанието на содомския напалм, със слейърската извратеност и криейтърската прецизност звучи доволно добре в музиката на групата. Интересното при Legion of the Damned е, че независимо от опростените мелодии, които създават, те някак си неусетно влизат под кожата. Агресията, скоростта и яростта, която се излива от инструментите на четиримата, предизвиква тотално унищожение. Влияния всички имат. Въпросът е така да ги използваш, че да станат твои. И това в случая е по-важната част. Иначе хаотичните на моменти сола продължават да са копие на тандема Jeff Hanneman/Kerry King. Destruction надничат с акустични пасажи и китарни линии. Вокалите на Maurice са все така злобни и на моменти излезли от гърлото на самата Sabina Classen. Рифовете с груб рев режат метални плочи. Ритъм-секцията продължава да копае гробове и да ексхумира трупове. Това е една от най-силните страни на бандата - Harold Gielen и Erik Fleuren са нещо повече от роботизирани машини. Двамата са изградили тонове мачкаща тежест.

   Звукът на "Descent into Chaos" е брилянтен. И няма как да е друго, защото по него е работил гуруто Peter Tagtgren. Който дори участва с ревове в презаписа на едноименната тресня от дебюта "Legion Of The Damned".

   Иначе новият диск на шайката е достатъчен за унищожаването на един средно голям клуб, пълен с хедбенгъри. За повече - едва ли... И ако има и банди, чийто траш звучи някак купонджийски и дори позитивно, не очаквайте това от холандците - те свирят, за да разрушават.


1111111ooo

Alatriste




 Други ревюта на LEGION OF THE DAMNED