PRIMAL FEAR - "Unbreakable"

2012, Frontiers Records/Riva Sound

Фронтменът на Primal Fear Ralf Scheepers е от онези вокалисти в метъла, които не успяват съвсем да избегнат проклятието на сравненията с великите. За него вечно витаят обвинения в подражателство, ту на Rob Halford, ту на Bruce Dickinson. Творчеството на Primal Fear реагира различно на тези твърдения, понякога трупайки капитал от тях, понякога - с дръзки опити за бягство.

   С албумите "Seven Seals" (2005) и "New Religion" (2007) бандата направи сериозна стъпка в изграждане на собствен облик, който някак трудно й се отдаваше. Новаторският "16.6 (Before the Devil Knows You're Dead)" (2009) отвори нови хоризонти пред музикантите и им спечели фенове на четири континента.

   С "Unbreakable" (2012) обаче Primal Fear демонстрират отдръпване от смелите решения и се затварят в по-праволинейни рамки - добри, но предвидими сола, стабилно звучене на вокалите, но без изненади и експерименти.

   След епичното интро "Unbreakable (Part1)", следват "Strike" и "Give Em Hell" в традициите на ранния хеви метъл от края на миналия век. Издаденото и като сингъл "Bad Guys Wear Black", внася позитивна пауър нотка, която се доразвива и в "And There Was Silence". "Metal Nation" забавя темпото и звучи по-банално, но се явява подходящ преход към баладата "Where Angels Die". Едва в по-бавното парче, бандата си позволява няколко симфонични нотки волност и оригинално преливане на солото в трогателна, чувствена мелодия. "Unbreakable (Part 2) " зарежда с енергия и ентусиазъм. "Marching Again" пречупва саундтракови пасажи в динамичен бодър ритъм и се явява едно от най-разнообразните парчета, което подсказва, че групата може да предлага и изненади, но неизвестно защо е решила да ги спести на феновете. "Born Again" е вдъхновена балада, "Blaze of Glory" увлича със здрави рифове и ритъм, а в "Conviction" гласът на Ralf и китарите се надпреварват за вниманието на слушателя.

   Привидно албумът демонстрира по-скоро традиционно осемдесетарско звучене. Макар и разпръснати, за да формират цялостна концепция, са оставени "вратички" за нови влияния, което можем да тълкуваме като знак, че Primal Fear не са изоставили напълно идеята за бъдещи музикални експерименти.

   Радостен е и фактът, че като част от турнето за промоцията на "Unbreakable", ще гледаме Ralf Scheepers и компания за втори път в България и първи в София на 7 април.


1111111xoo

HeathenHeart




 Други ревюта на PRIMAL FEAR