DOWNSLOT - "God Is War"

2012, Самиздат

Downslot не си губят времето. Името им стана добре познато в родната ъндърграунд сцена в последните около три години, благодарение на множеството им участия и заради мини-турнето им с италианските метълкораджии Arcadia през 2010 г. Освен всичко останало, важно е да уточним, че всички прилики с лица от Пропаганда са напълно неслучайни. Сега момчетата правят сериозна крачка в развитието на групата като издават дебютния си албум "God Is War" и записват участие на тазгодишния фестивал "Spirit Of Burgas".

   "God Is War" е един много добре премислен албум - стегнат, без излишни пълнежи и украшения. С времетраене малко под 30 минути, дискът в никакъв случай не претендира за нещо нечувано и невиждано, а просто доставя на слушателя истинско метъл удоволствие в духа на Pantera и най-вече Machine Head. Може би наистина асоциациите с последните са малко повече от необходимото, но не и прекалено. Албумът е доволно разнообразен като темпо, качеството на звука е на високо ниво, а текстовете се вписват много добре в общия музикален фон. Всъщност Downslot демонстрират и високо самочувствие като музиканти, напълно покрито при това. Разнообразните им рифове нерядко напомнят за усложнените рифови постройки на Lamb Of God, без обаче това да звучи като самоцел, а точно напротив - в услуга на съответната песен. Вокалите на Илиян са в добрите традиции на стила, като тук там се прокрадва и чисто пеене. Самите песни са конструирани интересно, което успява да задържи вниманието на слушателя дори и след повече слушания. Като примери в това отношение може да посочим "The Fear Inside", "We Will Rise" и страхотния завършек на албума "Empty Room". Изобщо, добрите идеи на Downslot са намерили прекрасна реализация в "God Is War".

   По-просто казано, "God Is War" е сред най-силните издания у нас тази година и би било пропуск, ако не му обърнете заслуженото внимание. Албумът е леснодостъпен, но предлага и предизвикателства за по-претенциозните меломани.


1111111ooo

Yanni