VOIVOD - "Target Earth"

2013, Century Media Records/Animato Music

За 30 години Voivod преживяха твърде много. Разпадаха се, после отново се събираха; сменяха лога, музиканти и стилови направления; безвъзвратно изгубиха акумулатора за идеи Piggy… И винаги имаха смелостта да продължат напред. Но всъщност те се превърнаха в една от най-важните метъл банди само за десетилетие след дебюта си.

   "Target Earth" е тяхното триумфално завръщане към прог-траш лудостта на късно 80-арските им класики. Докато последните два албума, "Katorz" и "Infini", не бяха способни да им подсигурят условията за това завръщане, защото принудиха Voivod да работят с незавършените форми, оставени от трагично починалия през 2005 г. Piggy, сега четиримата имат възможността да започнат начисто. Voivod са изградили кариерата си на базата на болезнен авантюризъм и онази дълбока, нетипична за траш бандите от тяхното или което и да е поколение, замечтаност. Когато говорим за най-добрите им албуми, ние го правим с ясното съзнание, че в тях фантастиката и реализмът вървят ръка за ръка. Така се случва и тук. С вдъхновеното композиране на завърналия се оригинален басист Blacky и новия китарист, техничния младок Chewy, които са написали целия материал за "Target Earth", Voivod имат достатъчно ресурси за няколко междугалактически обиколки със скоростта на "Dimension Hatross". Ето как се раждат най-вълнуващите и смели песни на групата от "The Outer Limits" (1993) или дори спорния "Angel Rat" (1991) насам. Но за разлика от последния "Target Earth" няма как да раздели мненията в противоположни полюси. Обратното - на него е предопределено да обедини феновете на Voivod. Той е експериментален дотолкова, доколкото това винаги е било група, която отказва да следва общоприетите правила. Но той е и много познат, напомня на онази стара канадска банда, записала "Killing Technology" през 87-а.

  Съдържащ достатъчно рифове, за да срине малък град и дължащ влиянията си както на прогресив и траш метъла, така и на по-примитивни музикални форми като анархо-пънка, "Target Earth" е обобщение на цялата им "Златна" ера. Незавършената затваряща песен "Defiance" вещае развитие в същата посока, което е добре - Voivod не биха могли да се доближат повече до енергията на старите си класики. Дали е защото изживяват някаква втора младост, или защото знаят, че Piggy наистина би искал да продължат напред, в тази формация и с тези идеи канадците достигат нов, неочакван и неподхождащ на възрастта им пик. Да, те все още са твърде отвеяни за обикновения хедбенгър. Но независимо от строго субективните ни вкусове и усещания "Target Earth" продължава да се движи по линията на чистото съвършенство.


11111111xo

Shub-Niggurath




 Други ревюта на VOIVOD