SODOM - "Epitome of Torture"

2013, SPV/Steamhammer/Wizard

Едно е ясно: и от новия Sodom куршумите и снарядите ще хвърчат наляво и надясно. "Epitome of Torture" продължава мелодичната линия на предшественика си "In War and Pieces", като в същото време обръща поглед и към историята на немското трио. В албума има от всичко онова, което един фен очаква от групата, и с него Sodom още повече развиват поетата посока. Интересното е, че хем миналото наднича от една или друга песен заради агресията, хем дискът затвърждава хеви метъл посоката от 2010 година.

   Нормално е след 30 години и 14 албума, Sodom да не звучат както в класическите "Agent Orange" или "Tapping the Vein". Но те правят всичко възможно да задържат възходящата линия на последните си няколко издания. В "Epitome of Torture" близки и далечни спомени се сблъскват с настоящето по съвършен начин - леките мелодични пасажи са обладавани от грубия глас на Tom Angelripper. На моменти единственият останал оригинален член на групата прекроява траш вокалите си в дет ревове ("Shoot Today - Kill Tomorrow"). Още един поглед към историята е буквалният поклон към ранните блек години с агресията във филмирания сингъл "Stigmatized". Дългогодишният съратник Bernemann отново разкрива унищожителния си потенциал и е във вихъра с технично свирене и рифово разнообразие още от откриващата "My Final Bullet". Солата са записани с прецизността на хирург и носят основната доза мелодичност в албума. Басовия груви бяс пордължава да подпира композициите и настървено да следва скоростта, която Markus "Makka" Freiwald налага с изпълнението си. Новобранезът в армията внася необходимата свежест, за да може групата да се измъкне от клишетата, които дебнат от всеки ъгъл. Пък и важното е, че чичо Tom е предоволен от попълнението. Отново, както и в предишните творения, на уши се набива синхронът между музикантите. Старата съветска Катюша умело участва в стрелбите, преработена в разбиващ зъбите потенциален химн, а грубата трашарска същност на триото се прокрадва и епика. Със "S.O.D.O.M." на живо много фенове ще късат гласни струни, повтаряйки името на 30-годишната банда като мантра. От своя страна последните две песни "Into the Skies of War" и "Tracing the Victim" са буквален трибют към любимците Motorhead и Tank, както в не едно интервю обяснява гласът на Sodom. В специалното издание присъстват два бонуса - типичната "содомия" "Splitting the Atom" и "Waterboarding", която буквално яде от основния риф на стадионния хит "Wild Thing" на The Troggs. За да покажат колко са сериозни в намеренията си да изкоренят неправдата, която шества по света, и за да са още по-директни антивоенните им послания, на обложката Sodom са въоръжили до зъби Knarrenheinz с всевъзможни пособия, носещи смърт.

   "Epitome of Torture" е малко по-бърз, малко по-директен и много по-първичен. Дискът звучи по-модерно от далечното и близкото минало. И въпреки всичко албумът е 40-минутен безкомпромисен траш, а с него Sodom, без много да се напъват, отново потвърждават истината, че са 100 процента агресивни и жестоки!


11111111oo

Alatriste




 Други ревюта на SODOM