RHAPSODY OF FIRE - "Dark Wings of Steel"

2013, AFM Records/Wizard

След като през 2011-а двамата основатели Alex Staropoli и Luca Turilli приятелски си поделиха знаковата банда Rhapsody (Of Fire), феновете трепетно зачакаха какво ще сътворят двете половинки и как ще заживеят собствен живот отсега нататък. Ръкавицата беше хвърлена от формацията на китарния виртуоз Luca Turilli, подвизаваща се вече под ново име - Luca Turilli's Rhapsody, като първа издаде нов албум през 2012 г. и вдигна високо летвата с могъщото си полифонично кинематично произведение "Ascending to Infinity". Дойде ред и тандемът Alex Staropoli - Fabio Lione да отвърне на удара или поне да каже тежката си дума. Но Alex явно е миролюбив човек и вместо да поведе бандата си на битка, реши да припомни доброто старо време и албумите на Rhapsody до 2006 г. Известно е, че повечето произведения плод на носталгия са несполучливи, будят съжаление, или в най-добрия случай са дежавю. Alex Staropoli обаче изстисква до кръв носталгията и я кара да даде добър плод. "Dark Wings of Steel" ще накара да се просълзят старите фенове на Rhapsody, но същевременно е и продукт на времето си.

   Албумът следва позната схема - епично интро ("Vis Divina"), а след него отварящата композиция "Rising from Tragic Flames". Отсечените китарни рифове приковават вниманието, после Fabio извисява глас, хористите му отговарят и слушателят спокойно се понася в изследвани води. Но не съдете прибързано и не се настройвайте за повторения и скука. В "Dark Wings of Steel" няма слабо парче, а към всяка песен ненатрапчиво е добавена някаква интригуваща "подправка". Въпреки известното преобладаване на клавирите в албума, още в "Angel of Light" ще ви изненадат плътни леко прогресарски китарни сола, които в "My Sacrifice" носят и блус-джаз привкус. Веднага ще се запитате кой е заместил маестро Turilli. Това е неговият съученик Roberto De Micheli, който след напускането в средата на 2013 г. на американеца Tom Hess, остава единствен водещ струнник на групата. Известно е, че De Micheli през далечната 1993 г. участва в прото-формацията Thundercross, която в последствия сменя името си на Rhapsody (Of Fire).

   Основната тежест в творбата обаче пада върху вокалиста Fabio Lione. "Dark Wings of Steel" е певчески албум, който за пореден път разнася надлъж и нашир славата на италианската вокална школа. Fabio ни най-малко не се огъва, а пуска красивия си глас до хоризонта и отвъд. Вокалите в "Fly to Crystal Skies", "My Sacrifice", "Silver Lake of Tears" и винаги присъстващата италианска песен, в случая "Custode Di Pace", няма как да не разчувстват феновете.

   Изненадващо албумът не завършва с дълъг опус, а със стегнатото и много силно парче "Sad Mystic Moon", което предпазва "Dark Wings of Steel" от това да се превърне в реплика на схемата на изданието на Luca Turilli's Rhapsody от миналата година.

   В разширената версия на новото издание на Rhapsody Of Fire като бонус трак е включена и песента "A Candle to Light".

   В заключение, ако трябва да направим сравнение между "Ascending to Infinity" и "Dark Wings Of Steel", първият албум има известни предимства по отношение на новаторство и оригиналност, но творбата обект на настоящето ревю е безспорно едно от забележителните произведения на пауър метъла през 2013 г.


11111111xo

HeathenHeart




 Други ревюта на RHAPSODY OF FIRE