10 000 Strong - GODSMACK отново завладяха София

26 окт 2022, 10:14 ч. 4861 / 11 25
пред./следв.

   След летните фестивали, състояли се тази година в България ("Hills of Rock" в София и Пловдив, "Wolf Fest" и "Midalidare - Rock In The Wine Valley"), само в последния около месец и половина на родна земя видяхме HYPOCRISY, Tarja Turunen, PRIMORDIAL, HELLOWEEN, HAMMERFALL, LORDI, DRACONIAN, OPETH, SODOM и APOCALYPTICA. Със сигурност не сме докрай изчерпателни в изброяването, но по-важното е, че напоследък нещата започнаха да приличат на времената отпреди 2020-а година и концертният живот най-накрая, след близо двугодишна пауза, както се казва, се посъбуди. Маратонът от музикални събития, който ни връхлетя, не свърши дотук. Ред беше и на GODSMACK да представят част от творчеството си в столицата ни и това се случи снощи, във вече бившата "Арена Армеец". За последно ги гледахме в същата зала преди три години и половина, когато те представиха новия си студиен албум "When Legends Rise". За разлика от тогава, сега нов албум нямаше, като този път американската банда беше поканила две групи, които да открият концерта им.

   В 18:55 ч. първа пред публиката се появи стоунър рок формацията от Солун GRANDE FOX. Гръцката банда е сравнително непозната за по-голямата част от рок аудиторията у нас, но това не попречи на представянето на петимата музиканти. От двата студийни албума на групата чухме осем композиции, които се характеризираха с тежки сабатски рифове и мрачното си, а на моменти и психеделично звучене. Като цяло GRANDE FOX оставиха добри впечатления у все още прииждащата публика, а след кратката пауза последвала изпълнението им, на сцената се качиха и момчетата от HELLION STONE.

grande fox

 

   Софийската група, която съществува от около пет години, успя за този период да се утвърди на родната сцена като едно от успешните рок явления у нас. Съчетавайки елементи от алтърнатив рока и груув метъла, музикантите определено имаха какво да покажат на зрителите. В отредените им около 40 минути HELLION STONE представиха песни от двата си до момента излезли албума "Scapegoat" (2021) и "Hellion Stone" (2017). Ако трябва да отличим някои от изпълнените композициите, то това биха били "Somebody Dared", "Stray", "For God's Sake" и особено "Run", която определено беше и най-доброто изпълнение на групата. За жалост не успяхме да видим оптималния състав на HELLION STONE - вокалистът Иван Попов - Иво отсъстваше и бе заместван от Боил Каранейчев, познат ни от участието си в "Гласът на България" преди около две години, като част от отбора на Иван Лечев (ФСБ). Въпреки тази смяна и с помощта на мощен китарен звук, здрава ритъм секция и чисти вокали, HELLION STONE показаха, че и у нас може да се прави качествен рок и си заслужиха аплодисментите на публиката.


hellion stone


   Третото гостуване на GODSMACK у нас започна точно по график, с видеозапис на Michael Schwartz, по-известен с псевдонима си Mix Master Mike. Диджеят, който е неизменна част от концертните изпълнения на BEASTIE BOYS в последните 14 години от съществуването на групата, се появи на опънатото като екран пред сцената платно, попита събралото се множество дали е готово за шоуто на GODSMACK и изпълни на диджейския си пулт ремикси на "We Will Rock You" (QUEEN), "Dream On" (AEROSMITH) и "Hey Jude" (THE BEATLES). Това бе напълно достатъчно за да раздвижи близо 10-хилядната публиката и да привлече вниманието ѝ. Завесата падна, Shannon Larkin започна да налага барабаните си и концертът стартира ударно с "When Legends Rise". Веднага след нея чухме и първия голям хит на групата - "Keep Away", познат ни от (вече) далечната 1997-а, когато излезе дебютният албум на американците. Както вече споменахме, при последното си гостуване тук GODSMACK представиха нов албум. Сега случаят не бе такъв, което позволи на феновете да чуят един своеобразен "Best of" сетлист. Бандата беше подготвила микс от най-големите си хитове, разхождайки ни из цялата си дискография, като не чухме песен само от албума "IV". "Cryin' Like a Bitch" и "Unforgettable" затвърдиха усещането, че GODSMACK се намират в чудесна форма, като самите музиканти видимо изпитваха удоволствие от присъствието си на сцената. Причината е известна - между българската публика и тях има особена връзка, която надхвърля обикновеното фенство. И това ясно се вижда на всеки техен концерт в България. Винаги когато GODSMACK тръгнат на европейско турне, тук ги посреща най-многобройната, най-шумната и най-обичаща ги публика. Sully, Shannon, Tony и Robbie са наясно с това и неведнъж са казвали в свои интервюта, че концертите им у нас са изключително специални за тях. Усетихме го и снощи, а песни като "Awake" и "1000hp" нажежиха страстите в залата до краен предел.

   В началото на "Something Different" Sully Erna си поигра с феновете, като подкани мъжете да качат на раменете си някое момиче от публиката ("Без значение дали това е ваша приятелка, жена, роднина или напълно непозната!"), след което нареди осветлението на сцената да бъде изключено и даде възможност на зрителите да направят свое собствено светлинно шоу с телефоните си. Мистичната "Voodoo" преля в музикалния дуел между Shannon и Sully, превърнал се с годините в неизменна част от концертите на GODSMACK. "Batalla de los tambores" си е истинско шоу - два комплекта барабани на сцената и над десет минути демонстрация на уменията на двама барабанисти (бивш и настоящ), която традиционно завършва с изпълнение на части от едни от най-известните песни на групи като AC/DC, AEROSMITH, METALLICA и LED ZEPPELIN. "Whatever" отново ни върна във времената, в които GODSMACK започваха да си проправят път към световната метъл сцена, а след нея групата все пак представи и чисто нова песен. "Surrender" е избрана за първи сингъл от предстоящия да излезе в началото на 2023-а година осми студиен албум за бандата. Според интервютата, които четиримата музиканти дават напоследък, "Lighting Up the Sky" ще бъде последен за GODSMACK, те няма да правят повече студийни записи и оттук нататък ще се събират само за концертни изпълнения. Дали това наистина ще бъде така? Предстои да разберем.

   Бисът, без който на всички беше ясно, че няма да се мине, започна с единствената изпълнена балада за вечерта - "Under Your Scars", като тя беше и повод Sully Erna да каже няколко думи за "The Scars Foundation". Създадена от него и колегите му от GODSMACK, тази фондация има за цел да помага на онези, които имат проблеми с психичното здраве и се опитва да ограничава пристрастяването и злоупотребата с наркотични вещества, самоубийствата и психическия тормоз върху хората. След прекрасната балада, дойде време и за блус класика - "Rocky Mountain Way" на Joe Walsh бе изненадата на вечерта, тъй като песента рядко бива включвана в сетлиста на групата. "Bulletproof" отново върна концерта към по-бързото темпо, а логичният завършек дойде с най-големия хит на GODSMACK "I Stand Alone". И с обещания за нови срещи, разбира се. Не се съмняваме, че такива ще има и е само въпрос на време отново да видим тази обичана от българските фенове банда. В заключение: да, концертният живот у нас вече отново върви с пълна сила, но пък няма как да не ни прави впечатление една негативна тенденция (нямаща нищо общо с чудесното изпълнение на GODSMACK снощи). Така наречените "големи турнета" или "големи концерти" в Европа за пролетта и лятото на следващата година, общо взето са вече обявени. И за жалост, България за момента отсъства от тях. Нещо, което не ни се беше случвало от много години (изключваме периода на пандемията). Групи и изпълнители като RAMMSTEIN, Ozzy Osbourne, DEPECHE MODE, Roger Waters, IRON MAIDEN (тях поне ги гледахме наскоро в София), Bruce Springsteen & THE E STREET BAND, MOTLEY CRUE, DEF LEPPARD, SCORPIONS, HOLLYWOOD VAMPIRES и др., ще обикалят из Европа през 2023-а, но няма да дойдат у нас. Можем само да гадаем на какво се дължи тази тенденция и да се надяваме, че през следващата година все пак и тук ще видим някои от големите имена в рок и метъл музиката.

   Множество снимки от концерта на GODSMACK в София можете да разгледате в нашите галерии, а ето и какво точно изпълни групата при гостуването си в столицата ни, организирано от "Bulgarian Live Music" и състояло се на 25.10.2022 г.:

--- Intro: Mix Master Mike Queen Mega Mix
01. Whеn Legends Rise (When Legends Rise '18)
02. Keep Away (All Wound Up '97 / Godsmack '98)
03. Cryin' Like a Bitch (The Oracle '10)
04. Unforgettable (When Legends Rise '18)
05. Awake (Awake '00)
06. 1000hp (1000hp '14)
07. Something Different (1000hp '14)
08. Voodoo (All Wound Up '97 / Godsmack '98)
09. Batalla de los tambores (Drum battle), including:
- Back In Black (AC/DC cover - part)
- Walk This Way (AEROSMITH cover - part)
- Enter Sandman (METALLICA cover - part)
- Moby Dick (LED ZEPPELIN cover - part)
- Tom Sawyer (RUSH cover)
10. Whatever (All Wound Up '97 / Godsmack '98)
11. Surrender (New song)
Бис:
12. Under Your Scars (When Legends Rise '18)
13. Rocky Mountain Way (Joe Walsh cover)
14. Bulletproof (When Legends Rise '18)
15. I Stand Alonе (Faceless '03)

 

Текст: Ози
Снимки: Иво Канин

 

godsmack

godsmack

godsmack

 



Коментари   (25)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Стронций84 27.10.2022 08:28:42 отговори + 4 4
Гледам, че пише за летни фестивали. София МФ не беше лятото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 27.10.2022 04:15:12 отговори + 4 7
Ози е пропуснал София Метъл Фест с който започна лятото. Забележката към големите организатори е на място. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Симеон 26.10.2022 22:07:51 отговори + 12 3
Концертът си беше супер. За съжаление на част от зрителите нямаше екрани на които да се излъчва Съли и останалите от групата.
Следващият път да има задължително.
Очакваме следващият път, когато отново ще ни отвеят главите!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

iiii]; )' 26.10.2022 19:55:05 отговори + 5 14
Хубаво ревю, като всяко друго на Ози, но само се сменя името на групата. Лош завършек със странния упрек към промоутърите. Просто догодина отдавна беше загатнато за по-поп групи, които ще ни посетят. Изброените групи не са лоши, но някои ги видяхме какво направиха тук веднъж.

Мотли Крю бяха доста слаби,
Деф Лепърд определено биха били страхотно попълнение у нас за фестивал или соло концерт, а защо не и с горните, както им е турнето.
Рамщайн и Депеш Мод ще вдигнат цените на билетите до нови висини,
Брус Спрингстийн също, но уви може да е провал като Вампирите, които имаха изключително слаби продажби,
Мейдън вероятно няма да дойдат пак толкова скоро,
Скорпиънс са топ група за Мидалидаре maybe,
Уотърс също може да ни посети,
Ози уви не подбира :/, така че има време и ще разберем дали ще има приятни банди.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брус ама не Дикинсън 27.10.2022 14:08:55 + 10 0
Спрингстийн в България би било чудо, но тук просто няма такава фен маса. Обикновено феновете у нас са 10 000, останалото са разни хора, които са били на концерт 1-2 пъти в живота си или чалгари. Затова и ако дойдат Металика или AC/DC ще има 50 000+ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 26.10.2022 13:26:07 отговори + 16 3
Пак много ми хареса. Дано ги видим отново. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


GODSMACK 26.10.2022 12:44:57 отговори + 18 3
Огромно БЛАГОДАРЯ на Sully,Shanonn,Tony,Robbie за страхотното преживяване.Щом 6г. ми син беше като вцепенен през цялото шоу без да мрънка и оплаква за мен е показателно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 26.10.2022 17:53:38 + 9 2
Сигурно е ударил 2-3 бири докато не гледаш. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ANDiTKO 26.10.2022 12:19:42 отговори + 13 14
Снимах концерта, който иска да го гледа целия в Youtube

Godsmack - Live at Sofia Arena, Bulgaria [Full concert] [2022]
https://www.youtube.com/watch?v=RA70anGIhxw

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 26.10.2022 13:28:37 + 20 7
Който иска да го гледа е бил там. Следващият път гледай да се забавляваш, не да се занимаваш с несвойствени дейности. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 26.10.2022 15:30:13 + 12 6
Хората зад теб сигурно са искали да го гледат, ама кофти шанс. Иначе бях забравил какво е половината да стърчат с телефони във въздуха откакто не ходя на чалгарок концерти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 26.10.2022 17:51:59 + 8 4
Такива като теб са за доживотна забрана за посещаване на събития. Пречиш на тия зад теб, а и очевидно ти нямаш концертна култура и не трябва да си там - купи си биричка и си куфей. Тоя запис дори ти няма да го гледаш след седмица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 26.10.2022 18:46:31 + 8 3
Мале,добре че не ходя назад по концерти,ужас е,всеки втори изтъпанил някакъв телефон и вместо да се кефи снима там нещо и той не знае какво и само пречи на хората зад тях.Разбирам 3-4 снимки да си направи човек за спомен от концерта,ама това е прекалено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 27.10.2022 12:08:30 + 6 1
Благодаря на ANDiTKО за удоволствието да видя и чуя целия концерт . Правиш го добре. Иначе правилата за снимане и кой- как ще се забавлява се определят на друго място и от други хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 27.10.2022 18:13:46 + 7 1
Добре си го заснел, така че благодаря - не можах да отида поради ред причини. Ако не си пречил на хората около себе си - честно казано, не виждам проблем.

Леко отклонение от темата, обаче... И аз съм динозавър. Ако смартфонът не ми трябваше за работа, нямаше и да имам такъв - а е телефон на близо десет години, който за момента нямам и намерение да сменям. И аз съм недоволствал от снимането по концерти, обаче това снимане е факт, откакто телефоните с камери станаха масово разпространени. Самите изпълнители дотолкова са свикнали с това всеки в публиката да има телефон в джоба, че ги включват в изпълненията си - както стана и на Helloween преди няколко дена, и както се е случило на концерта на Godsmack според репортажа горе. На който не му харесва, да не ходи на концерти.
На мен, честно казано, снимането ми е пречило истински около три пъти, откак съм тръгнал по концерти - веднъж, когато някакъв гений реши да снима не с телефон, а с таблет, който не можеше даже да държи с една ръка, веднъж, когато друг гений реши да се подпре на мен, без да ме пита може ли, и ми се разсърди, като му развалих записа, и веднъж - когато трети гений реши да ми прави забележки, че като пригласям на една песен, му развалям записа, и аз само се разкрещях още по-силно нарочно.
А, и на едно цвете за Гошо някаква професионална операторка с камера на статив ми се скара, че съм бил прекалено висок и съм й влизал в кадъра. Това е.
Може би ако си гледате своя кеф и не обръщате внимание на екранчетата на чужди телефони, ще си прекарвате по-добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Джингиби 27.10.2022 21:08:39 + 6 0
@ANDiTKO , не връзвай на хейтърите, тигър. Ако можех да се върна назад във времето, щях да си бия по 2 шамара за всеки пропилян в диващина концерт, вместо да си слушам кротко и да оценя, кой ми е дошъл на крака. Супер много ме е яд, че за един куп концерти нямам почти никакви спомени. А веществените доказателства - 5 размазани снимки и 2 клипа от по 30 секунди. Като заклет фен на любима група си пазя и припомням пълен заснет концерт. Бях на първи ред, заради което можех да държа телефона ниско. А мелето зад мен си останал личен проблем на ненормалниците, които си го бяха спретнали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боб с надница 26.10.2022 11:44:43 отговори + 14 28
Радвам се, че групата има толкова много фенове у нас, но за мен това е една от най-смотаните групи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 26.10.2022 13:25:19 + 13 18
Имат много фенове в България, тъй като Зи рок ги рекламират от години все едно са Лед Цепелин. Има къде къде по кадърни групи на тяхната възраст, като Avenged Sevenfold, примерно. Godsmack бе са лоша група (като се сетя , че има ffdp, да речем), но не са нищо особено. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 26.10.2022 14:26:29 + 21 10
Представям си колко изпълнен с интересни събития живот живееш, щом си правиш труда да отвориш статия за една от най-смотаните групи и дори да отделиш време да напишеш коментар... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 26.10.2022 11:25:09 отговори + 16 2
Абсолютно подкрепям твоето мнение...Тотално размазване и емоции! Като се прибрахме вкъщи на никой не му спеше, бяхме цялото ми семейство...А днес отново всички сме с фланелките на Годсмак.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stan 26.10.2022 11:21:34 отговори + 16 1
Страхотен репортаж! За съжаление изпуснах концерта тази година, но благодарение на изключително доброто описание на събитието успях да добия представа за разтърсващото незабравимо преживяване в арената! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ariel 26.10.2022 11:40:52 + 14 2
За репортажа- майсторът на перото е Ози. Харесвам неговия стил на писане- без излишни заврънкулки и украшения- много точно и увлекателно. Както винаги. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Moon baby 26.10.2022 10:59:22 отговори + 23 2
Тотално размазване! Врата ме боли, глас нямам, ама пък няма такъв кеф! Godsmack направо ни смазаха! Публиката също беше на ниво. Без забележки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 26.10.2022 10:36:21 отговори + 8 15
Питам за един приятел - на този концерт позволяваха ли да излизаш от залата, за да пушиш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 27.10.2022 17:01:44 + 2 1
На вас пушачите все специални привилегии ви трябват за да се чувствате комфортно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".