5000 души се събраха на концерт в Барселона като част от COVID-19 експеримент

28 мар 2021, 15:07 ч. 1781 / 8 12
пред./следв.

   Вчера, 27 март, в Барселона, Испания се проведе голям експеримент за проверка на опасността от заразяване с коронавируса COVID-19 по време на концерт без спазване на социална дистанция.

   Испанската рок банда LOVE OF LESBIAN изнесе шоу, на което всички зрители бяха с маски, а преди това им е направен антигенен тест за вируса. Твърди се, че събитието в зала "Palau Sant Jordi" е най-големият концерт в Европа откакто бяха наложени ограниченията заради пандемията преди една година.

   Експериментът е проведен с позволението на здравните власти в иберийската страна. На няколко места в Барселона са правени тестовете, като всеки е получавал резултата си чрез мобилно приложение в рамките на около 10-15 минути. Фенове с положителен резултат не са били допускани в залата. Билетите са стрували 20 евро, като в цената е влизал тестът и предоставянето на предпазна маска. Носенето на маска вътре в залата е било задължително. Предстои да бъдат отчетени резулатите.

   В последните шест месеца и в други европейски държави (Германия и Великобритания) са правени ексерименти за възможността да се провеждат концерти почти както това ставаше преди пандемията. Резултатите показват, че в зала с достатъчна и подходяща вентилация и при носене на маски рискът от заразяване с COVID-19 e малък или много малък.

 



Коментари   (12)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Благо 1.04.2021 11:35:30 отговори + 1 0
Испанците са малоумни. Името на бандата още повече. Изобщо пълен фарс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

СредноГорски Пътник 29.03.2021 11:15:55 отговори + 12 0
Тук някои фенове не се научиха, че в зала е забранено да се пуши, а какво остава да носят маски.. Миналата години в парка Гео Милев имаше 3-4 дневно фестивалче, което беше на открито, хората не носеха маски, но пък спазваха дистанция. Аз не виждам никакъв проблем да се провеждат концерти на открито, като бъдат обособени зони, които да се пълнят само на 40 или 50 процента например. В нашите зали и без маска не можеше да се диша, а с маска да не говорим.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Карай, бе! 29.03.2021 12:31:57 + 2 8
Какво общо има експериментът в Барселона с това как е у нас или как било миналата година еди къде си? То и в такситата е забранено пушенето, в градския и междуградския транспорт, във всички обществени сгради и закрити пространства, заведения... И? Дреме ли му на някого? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

не знам 29.03.2021 04:32:51 отговори + 89 73
Е хайде сега - на един името на групата не му харесва, на друг това че в залата имало само хора с отр. резултат...
И нито дума, ама нито една дума за събуждането на ОВЦЕТЕ!!!
Искам да знам сега този експеримент как се съотнася към ОВЦЕТЕ.
Събужда ли ОВЦЕТЕ?
или
Приспива ОВЦЕТЕ?
М?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 29.03.2021 10:32:24 + 74 93
О,Кумчо Вълчо, би ли ни ,,осветлил,, първо ти със своята,,мъдрост,,?Ако е възможно по- кратко... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 29.03.2021 13:41:25 + 72 84
Хайде,, не знам,,... След като наричаш хората ОВЦЕ и ти не си, като какъв се определяш- вълк, овчар или кибик- наблюдател? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Опърпан 30.03.2021 01:59:34 + 1 1
Нито харесвам, нито не харесвам името на групата. Съжалявам ако съм създал впечатление, че съм нетолерантен към имената на групи с различни имена, но си признавам, че ми харесват имена от сорта на Pungent Stench. Добре де, това не е в темата.
За овцете - ако вече са ни направили такива, събуждане няма да има - не съм чувал овце да се бунтуват срещу овчар.
За експеримента - експерименти много - резултата е един - накрая вдигат цената на ракията.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 28.03.2021 21:30:29 отговори + 74 94
В зала пълна с хора с отрицателен резултат какво точно експериментират?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 29.03.2021 00:12:10 + 92 66
Предвид факта, че дори PCR тестовете дават трийсетина процента вероятност за фалшив резултат, има какво да се експериментира - да се види дали масово събиране на хиляди хора по време на поредната горе-долу активна вълна на вируса при взети едиквиси мерки ще доведе до взрив на заразата.
Разбира се, аз и за секунда няма да повярвам, че тия горе носят свестни маски и не са ги сваляли по време на концерта, еле па при положение, че са толкова нагъсто - който иска, да пробва да свърши нещо с правилно поставена маска, през която не може да духне свещ. Да не говорим пък да я държи два часа, без да я сваля, докато дивее като на рок концерт.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 29.03.2021 10:57:40 + 4 2
Т.е, този експеримент има отношение към надеждността на тестовете. Практически обаче какво се очаква - ще отиваш на концерт с отрицателен тест и/или ваксиниран? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Опърпан 28.03.2021 18:05:41 отговори + 8 8
Love оф какво? Доста експериментално е и името на групата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ванко от Монтана 28.03.2021 17:20:42 отговори + 26 4
Експериментите продължават... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".