KANSAS показаха висша класа пред българската публика за втори път

20 юни 2011, 21:14 ч. 813 / 8 15
пред./следв.
На 23 юни 2008 г. KANSAS покориха българската публика за пръв път, изнасяйки концерт по учебник пред напълно разпродадената Зала 1 на НДК. Точно три години без три дни по-късно те направиха същото нещо отново. И с това приликите между двете им гостувания далеч не свършват. Мястото бе непроменено, организаторите и този път бяха "Balkan Entertainment Company" и радио "Z-Rock", сетлистът в голямата си част повтаряше изпълнението на KANSAS от онази паметна вечер преди три години, а групата пристигна в София отново в състав: Steve Walsh (вокали и клавир), Rich Williams (китара), Phil Ehart (барабани), Billy Greer (бас) и David Ragsdale (цигулка). Всички тези прилики обаче не попречиха на около 2000 зрители да се насладят максимално на прог представлението и за втори път да се потопят в магията, която петимата музиканти създават щом стъпят на сцена.

   Всичко започна в 20:20 ч., когато цигулката на David Ragsdale откри концерта с бавна мелодия, давайки началото на "Magnum Opus" от албума "Leftoverture", издаден през далечната 1976 г. Тази вечер зрителите чуха цели пет композиции от най-продаваната плоча на KANSAS, която чества своя 35-и юбилей, а групата от своя страна наблегна предимно на песни от 70-те години на миналия век. Инструменталът "Musicatto" бе представител на сравнително по-новото творчество на американците - песента е "само" на четвърт век. Тя преля в урагана "Belexes", който през 2008-а година подмина София. Този път обаче, той връхлетя сцената в НДК със страшна сила, а Steve Walsh, Rich Williams и David Ragsdale "пометоха" безпощадно зрителите. За жалост, гласът на вокалиста отдавна вече не е онова, което беше преди години, но неговата харизма компенсира донякъде този недостатък. В тази песен, която е от дебютния едноименен албум на KANSAS, музикантите демонстрираха изключителен синхрон между клавир, китара и цигулка. Не липсваха и класически пиеси от репертоара на групата - "Point of Know Return" и 10-минутната класика "Song for America" бяха мехлем за душите на изтерзаните от недостатъчното количество прог концерти у нас фенове на KANSAS. Като основен вокалист в последната песен се изяви басистът Billy Greer, а за онази част от зрителите, която бе дошла да чуе по-скоро хитови и баладични песни, бяха отредени нежната "Hold On" (с изключително китарно соло по средата) и междупланетарният хит "Dust in the Wind", пратил славата на KANSAS до всяко кътче на земното кълбо. И докато той звучеше, в залата се забелязваха дори просълзени хора. Не бива да пропуснем и великолепната "Cheyenne Anthem", с дейното участие на David Ragsdale и неговата цигулка и перлата "Miracles Out of Nowhere" - в двете песни Billy Greer отново пое основните вокали, като изпълненията на тези композициите бяха едни от най-силните за вечерта.

   С великолепната "Icarus - Borne On Wings of Steel" концертът пое към своя финал, като тук отново си пролича, че гласът на Steve Walsh е само сянка на онова, което е бил през 70-те и 80-те години на миналия век. Край на основната част на вечерта даде "Portrait (He Knew)", но зрителите така или иначе знаеха, че групата ще се върне на сцената за очаквания от всички бис. Той бе абсолютно същият, както на концерта преди три години. Осемдесетарската "Fight Fire with Fire" бе за тази част от публиката, която освен всичко друго искаше и малко да потанцува. Така или иначе трябва да признаем, че песента някак си не се "връзва" с останалите композиции от сетлиста, но пък това по никакъв начин не се отрази на настроението на зрителите. За завършек на второто класно представяне на американците пред българските им фенове чухме и вечната "Carry on Wayward Son", която публиката, станала на крака, изпя заедно с групата. Втори чудесен концерт на KANSAS у нас, който ще запомним освен с всичко друго и с добрия звук.

   Нека да завършим този репортаж с няколко думи относно броя на зрителите. Не само на снощния концерт на KANSAS, а изобщо. Прави впечатление, че напоследък има тенденция болшинството концерти в България да се провеждат пред полупразни зали. А някои от тях и пред обидно малко публика. Нещо, което беше напълно немислимо само до преди няколко години. Причините са комплексни, а част от тях - финансовото състояние на българина, концертната пренаситеност на феновете, сравнително честото идване на едни и същи изпълнители, увеличената в последно време цена на билетите и накрая, но съвсем не на последно място - изключително голямото количество концерти и фестивали, които се организират в малка държава като България. Едно е ясно - толкова много музикални събития в рамките на 12 месеца, колкото наблюдаваме в последните две-три години, не са по силите на българските рок фенове. И вероятно промоутърите ще трябва да обърнат внимание на този проблем, защото в противен случай последиците за концертния живот у нас могат да бъдат доста сериозни, да не кажем катастрофални.

   Очаквайте скоро на страниците на нашия сайт и интересно интервю с Rich Williams и David Ragsdale, дадено специално за читателите на "Metal Katehizis", вече може да разгледате и фотогалерия с около 30 снимки от събитието, а ето и пълен сетлист от концерта на KANSAS, провел се на 20.06.2011 г., в София:
01. Magnum Opus ("Leftoverture" '76)
02. Musicatto ("Power" '86)
03. Belexes ("Kansas" '74)
04. Point of Know Return ("Point of Know Return" '77)
05. Song for America (Billy Greer on vocals) ("Song for America" '75)
06. On the Other Side ("Monolith" '79)
07. Hold on ("Audio-Visions" '80)
08. Dust in the Wind ("Point of Know Return" '77)
09. The Wall ("Leftoverture" '76)
10. Cheyenne Anthem (Billy Greer on vocals) ("Leftoverture" '76)
11. Miracles Out of Nowhere (Billy Greer on vocals) ("Leftoverture" '76)
12. Icarus - Borne On Wings of Steel ("Masque" '75)
13. Portrait (He Knew) ("Point of Know Return" '77)
Бис:
14. Fight Fire with Fire ("The Drastic Measures" '83)
15. Carry on Wayward Son ("Leftoverture" '76)
Ози







Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ethica 27.07.2011 21:25:54 отговори + 0 0
Thank God! Someone with brains sepaks! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ЛюбомирДМ 3.07.2011 09:32:35 отговори + 0 0
Концертите на Каназас са най-добрите , които имахме щастието да видим и чуем в България. На по-здрави концерти не съм бил до сега. Присъствах и на двата концерта. Утре, ако свирят, отново бих отишъл. Великолепна прогресив рок група. Слушам ги всеки ден в колата си. Този път концертът беше аудиофилски. Отлично озвучаване. Стийв Уолш беше великолепен за годините си. Все пак това е най-високият глас в рок музиката и все пак е на доста години вече. Леката дрезгавина в гласът му не му пречеше да е префектен. Музиката на Канзас е разбиваща, особено на концерт. Много пъти съм си надувал уредбата и домашното кино в къщи с тяхна музика, но концертите бяха разбиващи. Това може само на живо да се разбере. През 70-те години музикантите от Канзас не са наблягали на светлинното шоу на концертите. Разчитали са на разтърстващото въздействие на тяхната музика. Сега вече и аз го видях, чух и усетих.Единственото нещо, за което съжелявам е това, че го нямаше авторът на повечето им песни - Кери Ливгрен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

usurper 24.06.2011 00:07:11 отговори + 0 0
Аз си го спестих този концерт от финансова гледна точка, но ми се ходеше пак. Миналия път бях обаче и беше супер концерта. Евалата на бандата... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

monika 23.06.2011 16:37:03 отговори + 0 0
Мхм повече от 1200-1400 едва ли имаше, но все пак стана добър концерт...Жалко, че ценителите ставаме все по-малко... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гергана 22.06.2011 19:22:34 отговори + 0 0
Адското парче баш за накрая, представям си публиката как се е потрошила...Аз бих! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.06.2011 14:36:20 отговори + 0 0
Нищо му няма на гласа на човека.Пя като змей!По -дрезгаво звучи от студийните записи през 74-та,но и концепцията вече е по-различна.Истинските неща стават НА ЖИВО,затова сме щастливи,че видяхме нещо велико(особено тези,които пропуснахме предното им гостуване,за да гледаме най-великия жив музикант Боби Макферин-двата концерта бяха в рамките на няколко дни)...Снощи беше велико! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

doggy 21.06.2011 13:15:17 отговори + 0 0
Относно края на репортажа - според мен проблемът е не в количеството на концертите, а в цените на билетите. Преди 2-3 години ходех на концерт за 20ина лв. и наистина ходех редовно. Сега цените са вдигнати 2но и повече, доходите ми обаче са си същите, а на фона на инфлацията може би дори занижени. Това е моят отговор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.06.2011 11:08:54 отговори + 0 0
ПАК Е ДОСТА ДОБРЕ , ЧЕ Е ИМАЛО 2000 човека, не е било срам
добре, за сегашните условия
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Петър 21.06.2011 08:11:28 отговори + 0 0
@Недев - 2011-06-21 07:59:11

Авторът казва горе-долу същото нещо, ама ти явно не си го разбрал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Недев 21.06.2011 07:59:11 отговори + 0 0
Не съм съгласен с автора на статията. Просто българските рок фенове започнаха да подбират на кои концерти да ходят, а не както преди няколко години-който дойде и хайде на концерт. Аз на колкото концерти съм ходил тази година залите все се пръскат по шевовете, така че нещата опират и до групата. По- големия проблем е, че по цени на билетите и брой на концертите го докарахме до Европа ама по заплати.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.06.2011 01:52:15 отговори + 0 0
Защо господ ме мрази толкова, че нямах възможност да отида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

George 21.06.2011 00:55:02 отговори + 0 0
Невероятни музиканти!!!Перфектен звук!!!Музика за ценители!!!Който не е бил на концерта, наистина може да съжалява много! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Seaborn 20.06.2011 23:31:47 отговори + 0 0
Изкъртващ урок по музика, съчетан с перфектен звук! Невероятен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 20.06.2011 22:54:04 отговори + 0 0
Отличен концерт. Много от съвременните прог рок (а и просто рок) групи не могат да стъпят на малкия пръст на тези старци-разбойници :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

florimel 20.06.2011 21:19:42 отговори + 0 0
Много сте добри, ей!
Сериозно завиждам на присъстващите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".