KANSAS изнесоха урок по музика и покориха София на 23 юни

23 юни 2008, 22:46 ч. 1057 / 13 22
пред./следв.
Над четири хиляди родни меломани получиха подарък, за който не бяха и мечтали. Само допреди месец-два хипотезата "Kansas в България" звучеше като приказка от "1001 нощ". А в настоящия момент е ярък спомен, който дълго време няма да заглъхне в ушите и разума на мнозина.
   Още в самото начало на концерта на прогресив-рок иконите - Kansas в България, организиран от "Balkan Entertainment Company" и радио "Z-Rock", пролича кой ще бъде център на внимание тази вечер. Докато всички я очаквахме да проплаче от сцената, цигулката - запазената марка на американците, се появи ненадейно в средата на залата и удобно полегнала в енергичните ръце на симпатичния David Ragsdale, даде тон за песен с "Magnum Opus", предвещавайки началото на едно необикновено музикално пиршество, продължило около час и половина. Финият класически инструмент, макар да не се бе сгушил както обикновено в грамадните траперски лапи на оригиналния си повелител - Robby Steinhardt, не просто украси сцената с екзотичния си (за рок музика) звук, а почти през цялото време на концерта бе нейното туптящо сърце.
   Препълнената Зала 1 на НДК, която за всеобщо учудване бе напълно разпродадена за по-малко от месец, успя да се наслади на подбрани композиции основно от класическия период на Kansas. Същинското начало на шоуто бе поставено с енергичната пиеса "Point of Know Return" и по-точно в момента, в който Steve Walsh отвори необятното си гърло. С помощта на басиста Billy Greer, който пя и няколко солови партии, както и на новака в групата - David Ragsdale, феноменалният фронтмен сътвори вокални вълшебства. Е, вярно, че вече не хвърля къчове като Джеки Чан по сцената, както правеше преди двайсетина години и гласът му е минал в една по-особена леко писклива и уморено-стегната фаза, но въпреки това, едва ли остана човек в залата, който да не усети присъствието и извисения дух на гения. С "Miracles Out of Nowhere" приключи стремителеният откриващ щурм и след кратък поздрав се изредиха няколко по-баладични песни. Кавър версията на прелестната бийтълсова душегубка "Eleanor Rigby" се оказа една от най-приятните изненади на вечерта. Малцина очакваха да чуят точно тази песен, но пък болшинството започнаха да си я припяват, щом разпознаха първите и акорди. Последва нежната "Rainmaker", в която Steve Walsh показа как, освен че е гениален вокал, е и пианист, за когото няма тайни по бяло-черната пътечка от клавиши. И тук настъпи кулминацията на вечерта, поне за голямата част от публиката в залата. Ако имаше око, което брилянтната "Hold On" не успя да намокри, то пред неувяхващата "Dust in the Wind" равнодушен зрител не остана. Цялата зала се изправи на крака по време на изпълнението на тази необяснимо красива песен, сякаш за да отдаде почит на великите й автори и изпълнители. Аплодисментите, които получиха музикантите, не стихнаха дълго време, а скандиранията на името на групата, убеден съм, ги трогна искрено. Едва ли чуват такива на всеки концерт, а със сигурност не виждат често подобна емоционална и отблагодаряваща се публика. Окрилени от любовта, която получиха, Kansas изградиха нови, по-високи върхове, преодолими и разпознаваеми този път от по-вещите меломани. Заредиха се няколко разчупени дълги пиеси, начело с класиката в жанра "Song For America". Почти слелите се две части на "Icarus", "Down The Road" и "Portrait (He Knew) " също погалиха прогресарското ухо. Водещите фолклорни мотиви на цигулката се преплитаха с прогресивните ладове от китарата на достолепния Rich Williams, която през цялото време като че ли беше изнесена на по-заден план (или просто не се чуваше добре), и клавирът на Steve Walsh - също толкова гъвкав, колкото и гласа му. Phil Ehart пък показа, че изобщо не е изгубил форма с годините и трополеше по барабаните като градушка по оранжерия. Дори направи кратко соло по време на една от паузите.
   Под тътена на мощни аплаузи Kansas излязоха за биса си почти веднага след като се бяха скрили зад кулисите. Надъхващата AOR синтетика "Fight Fire with Fire" повдигна градуса на напрежението, а дежурният завършек със задължителната "Carry On Wayward Son" окъпа семплата и недекорирана сцена в искри. И ако си мислите, че зарята и пламъците бяха пиротехнически ефекти, лъжете се. Очите на публиката горяха.

   Фотогалерия с близо 40 снимки от шоуто ще намерите тук, а ето и пълният сетлист:
01. Magnum Opus
02. Point of Know Return
03. Miracles Out Of Nowhere
04. Eleanor Rigby
05. Rainmaker
06. Hold On
07. Dust In The Wind
08. Song For America
09. Cheyenne Anthem
10. Icarus II
11. Icarus (Borne on Wings of Steel)
12. Down The Road
13. Portrait (He Knew)
Бис:
14. Fight Fire With Fire
15. Carry On Wayward Son

kansas

още за:

Kansas


Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


vik4o 26.06.2008 09:41:49 отговори + 0 0
Шоуто на годината принадлежи на Кисрно КОНЦЕРТА НА ГОДИНАТА ПРИНАДЛЕЖИ НА КАНЗАС Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лора 25.06.2008 16:20:45 отговори + 0 0
Анонимен - 2008-06-25 13:57:27
"До Seaborn - Какво означава "да си на хелий"?"
Поздрав с песента "Kansas" oт албума на Стив Уолш "Glossolalia"!

Благодаря, дано поздрава е към всички, не само към Seaborn!?
Разкошна песен!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 25.06.2008 13:57:27 отговори + 0 0
"До Seaborn - Какво означава "да си на хелий"?"

От няколко години Стив Уолш използва специални микрофони ("Neumann U87-He" разновидност), които отделят в постоянна количество и ниска концентрация смес от хелий и кислород в точно определени пропорции. Това му помага да взима по-лесно високите тонове и дава сила и рязкост на гласа. Разбира се, че се се шегувам, просто исках да кажа нещо като "гласът му е минал в една по-особена леко писклива и уморено-стегната фаза". Следва реплика като "въпреки това, едва ли остана човек в залата, който да не усети присъствието и извисения дух на гения", с която съм също 100% съгласен! Обичам я тази група! Поздрав с песента "Kansas" oт албума на Стив Уолш "Glossolalia"!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallica fan 25.06.2008 10:15:03 отговори + 0 0
До Seaborn - Какво означава "да си на хелий"?

Концертът беше много приятен, но се чудя защо нямаше подгряваща група.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Domani 25.06.2008 01:44:02 отговори + 0 0
Тони Хадат да не стъпва повече в зали и стадиони и да пипа по пултовете. Умрем за Канзас,ама такова мазане,егати.Даже имаше и микрофония от време на време. Ричи не се чуваше,добре че бенда е на ниво та заглади малко от малко.

П.с:
Не вярвам да има човек в БГ,който да е чакал повече от мен Канзас да доидат и да ги видя и чуя на живо,а в същото време един - *********,да омаже нещата.Е,това е за затвора.Интелектуално престъпление е.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Danny Carey 24.06.2008 22:33:19 отговори + 0 0
На който не му е харесал концертът, си е за негова сметка. Аз съм лют метъл - прогресар, но прогресив рокът от 70-те е една необятна вселена.
Толкова богата музика, каквато Kansas ни поднесоха, просто не бях чувал наживо.
И спрете да се отваряте. НДК е ужасна зала за озвучаване. Звукът беше напълно поносим.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gels 24.06.2008 20:16:11 отговори + 0 0
невероятно шоу!!!!!супер як концерт!!!!ВЕЛИКООО Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

digimor†al 24.06.2008 18:12:33 отговори + 0 0
Навремето много харесвах Канзас - жестока група, жалко че нямах възможност да присъствам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dani 24.06.2008 17:02:40 отговори + 0 0
Какво имаш предвид пич, не разбирам? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Domani 24.06.2008 15:38:51 отговори + 0 0
На Тони Хадат трябва да му забранят да влиза по концерти и да преебва саунда.Не стига че ги чакаме от сума ти време,не стига че се решиха да дойдат в България - егати късмета,ами и Хадат го пуснаха да преебе нещата.
Това вече е за...нямам думи.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Vik 24.06.2008 13:39:52 отговори + 0 0
Невероятен концерт! Много съм доволна. Очите ми се пълнеха със сълзи често, а сърцето ми трептеше. Наистина една мечта по-малко... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

carpe_diem 24.06.2008 12:22:09 отговори + 0 0
Аз не бях Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 24.06.2008 11:47:36 отговори + 0 0
Концерта беше мегапрофесионален.Звука беше убииствен.Песните бяха отлично подбрани.Изсвириха всичко което исках. Направих си чудесно видео от концерта.Изобщо всичко беше на перфектното ниво.Страшно съм доволен и надали някои да беше недоволен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

teri4a 24.06.2008 10:26:59 отговори + 0 0
уникално преживяване!!!вече имам една мечта по-малко Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Z666 24.06.2008 10:15:24 отговори + 0 0
Просто, кратко и ясно - Уникално, профисионално шоу! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


деси 24.06.2008 09:19:09 отговори + 0 0
толкова ме е яд, че нямаше билети Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

motley crue 24.06.2008 02:05:55 отговори + 0 0
Невероятен концерт !Ще звучи дълго в съзнанито ми и ще го помня вечно!Канзас са Велики ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Seaborn 24.06.2008 00:49:25 отговори + 0 0
Прекрасен концерт, Kansas са богове на прогресива и забиха наистина здраво напук на лаическите писания по вестниците от рода на "Канзас ще разнежат публиката в НДК". Безгрешни музиканти, а Стив Уолш (нищо че е на хелий) е гений! Long live! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Domani 23.06.2008 23:51:21 отговори + 0 0
Изпуснал си между 14 и 15 песен - Даун дъ роад...
Иначе Канзас Ни смазаха с ХАРМОНИЯ.
Музиканти от класа,които рядко се виждат на ЖИВО.
А Ние не мога да повялвам-СМЕ ЕГАТИ КЪСМЕТЛИИТЕ,
На изток САМО в България.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sungrief 23.06.2008 22:57:11 отговори + 0 0
Щото са без съпорт и са свирили час и половина Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Blackiel 23.06.2008 22:54:12 отговори + 0 0
Защо толкова рано, още е 22:50 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dani 23.06.2008 22:51:32 отговори + 0 0
m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".