Акустична благословия от ANATHEMA преди Цветница

28 апр 2013, 12:24 ч. 619 / 9 30
пред./следв.
Много често съм виждал как професионализмът и вдъхновението се разминават. Бил съм на концерти на титанични музиканти, които владеят инструмента си до абсолютно съвършенство - яко фитнес, пръстовки и партитури, но като емоция - пълни нули. Виждал съм и нахъсани млади пънкарчета, които едва връзват два акорда и ритъм, но удоволствието и желанието им са толкова заразни, че карат публиката да скача и да се кефи учудващо силно.

   Тази вечер, благодарение на "Gorgon", видях какво се получава, когато виртуозните умения срещнат чистия, несломен ентусиазъм.

   Концертът на изключителните британски легенди ANATHEMA, събираше в себе си качествата на акустично шоу, метъл зверство и оркестрацията на цяла филхармония. Всичко това в обширна театрална зала, с перфектен звук и осветление. Безупречно, могъщо и нахъсано свирене.

   Залата на Модерния театър бешe претъпкана. Началото е обявено за 20:00 ч., но се налага публиката да скандира и подсвирква чак до 20.:40 ч., когато Danny Cavanagh се появява с делова крачка (посрещнат от вече як рев) и сграбчва китарата си. Не липсваха барабани - още от първата песен той удря ритмично няколко такта по тялото на акустичката си, които оставя да се въртят, докато продължава да надстройва парчето - бас партия, ритъм китара, соло китара... ...и някъде тук Vincent Cavanagh и Lee Helen Duglas изскачат иззад завесите. Тримата разцепват "Thin Air" в залата с кристално ясни гласове и съзвучия. Огромен поток от музика се излива върху ни, но независимо от многобройните мелодии и рифове, които се наслагват и преплитат, всеки тон се чува ясно като звънтене на кристална чаша. Толкова чисто и стегнато нещо не бях чувал досега, независимо че акустичните китари и пианото се озвучават по-лесно.

   Много ме изкефи непринуденото, весело държание на музикантите, особено на Danny Cavanagh, който, при един от опитите на публиката да помогне на ритъма му с пляскане, спря, вероятно подведен за темпото от кънтящите удари в залата, и каза с усмивка "Стоп! Аз ще ви кажа кога да свирите".

   Всички са като омагьосани - скачаме на крака при края на "Untouchable II", и петстотин гърла пеят мелодията на китарата, дирижирани от екзалтирания Danny, след което се изправяме на почти всяко следващо парче. Не всяка театрална постановка е получавала толкова овации. "Кой от вас беше на миналия концерт в Пловдив?" пита Vincent, и почти целия салон анатеманиаци вдигат ръце. После червенокосият пиано/китаро/вокален бог до него моли да загасят светлините в залата и всеки да светне с мобилния си телефон. Първото става малко трудно, явно техниците са в пуш-пауза, но след няколко минути салонът е осветен от стотици точки светлина. "А Natural Disaster". Поглеждам хората зад мен - всички пеят и пляскат с огромен ентусиазъм. Представям си как се чувстват самите ANATHEMA на сцената. Магично изживяване. "Temporary Peace", "Flying" - вече се сяда само за секунди, докато започне следващото парче. При първите акорди на "High Hopes" (на PINK FLOYD) всички полудяват. След него Danny споделя, как много му се искало точно на това място да изсвири Лунната соната... и не след дълго се озовава зад пианото, насърчен от одобрителни подсвирквания. Разказва забавно, как всеки път, когато седнел да репетира композициите за предстоящия албум, първо свирел именно това произведение на Бетовен. После обаче всичко останало му се струвало като боклук ("And everything else I play after that was like crap"). Това обаче не е съвсем споделено от публиката, която на следващата "Oh, Darling" (на THE BEATLES, да) се радва, но на "Angelica" и особено на "Fragile Dreams" просто се побърква.

   Дълги, неспирни аплодисменти и след минута-две триото изскача за последната тухла в концерта тази вечер - "Another Brick in the Wall". Въпреки силното изпълнение, след дългото пляскане, поклони и топли благодарности от британската банда, в главата ми остава да звучи "A feeling that I can’t describe..."

   Защото е неописуемо наистина, дори на още десет страници суперлативи. Просто трябва да сте там следващият път.

   А те го обещаха...
Сетлист:
01. Thin Аir
02. Deеp
03. Untouchable I
04. Untouchable II
05. Dreaming Light
06. Forgoten Hopes
07. One Last Goodbye
08. Parisienne Mоonlight
09. A Natural Disaster
10. Lost Control
11. Temporary Peаce
12. Flying
13. High Hopes (PINK FLOYD cover)
14. Moonlight Sonata in D - (Бетовен)
15. Oh, Darling (THE BEATLES cover)
16. Angеlica
17. Fragile Dreams
18. Another Brick in the Wаll, part 2 (PINK FLOYD cover)

Morion


   В галериите ни вече може да разгледате и тридесет снимки от концерта на ANATHEMA в София на 27 април 2013 г.

Anathema live
Anathema live
Anathema live

още за:

AnathemaGorgon


Коментари   (30)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


боян 8.05.2013 20:21:42 отговори + 0 0
много ми е гадно че нямах възможност да отида.. пропуснах и в Пловдив... дано дойдат пак по-скоро Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.05.2013 18:00:30 отговори + 0 0
Пичове, сетлиста ви е грешен...

http://www.setlist.fm/setlist/anathema/2013/modern-theatre-sofia-bulgaria-1bd819d8.html
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

highway blues 29.04.2013 12:45:54 отговори + 0 0
Soapmaker, публикувано е два дни след катехизис, но е писано веднага след концерта. Шанс, че асоциациите ни с Морион са били едни и същи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цецо 29.04.2013 10:07:47 отговори + 0 0
След Forgotten Hopes направиха и Destiny is Dead инструменталът. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Soapmaker 29.04.2013 09:40:22 отговори + 0 0
Хъх, тъпичко е да се праскат първосигнални заглавия, без да провериш дали не са ползвани вече някъде. И не визирам вас, ама тук няма как да се коментира (публикувано два дни след Катехизис):
http://mysound.bg/?act=article&id=16896
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


хихи 28.04.2013 23:19:05 отговори + 0 0
Винсент обаче с тая прическа прилича на английски хулиган ))) беше много емоционален концерт Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2013 17:31:08 отговори + 0 0
Ей, Катехизис, направо ви се чудя след този концерт, под който трябва да изобилства от коментари относно събитието, което беше прекрасно, как го търпите тоя умопомраченяк с "Х"-то. Пращайте го където му е мястото - при гига ненужниците

Браво на семейство Кавана - сцепиха снощи мега яко. С и без "Х", и с и без ненужници като Йонас

А БетХовен, на български се пише Бетовен. Независимо дали му харесва на Йонас Излишния.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Katehizis.com 28.04.2013 15:57:33 отговори + 0 0
Йонасе, благодарим ти, че все така продължаваш да гледаш публикациите ни под лупа, за да търсиш грешки Това ни помага, никой не е безгрешен.
Бихме ти предложили длъжност редактор, но за съжаление, ти липсват достатъчно познания.
Ето и по твое желание официален и специализиран в областта източник "от вчера", че даже и със статут на институт - Софийската филхармония, която явно не знае как "е прието" да се пише Бетовен

http://www.sofiaphilharmonie.bg/upload/photo/2013-04/pol_ridjuei_plakat.JPG

И специално по повод абсурдното ти твърдение "пише се така, пък се произнася онака", ето компетентното и квалифицирано мнение на настоящия ни редактор:

Не, няма такова нещо едното да е прието, пък другото да не е. Ако се пише с "х", ще си го произнесем с "х".
Категорично не мога да се съглася, че като го напишеш с "х", като го четеш, си длъжен да НЕ произнесеш "х"-то.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

reader 28.04.2013 14:04:25 отговори + 0 0
Чудя се как изобщо може да има такива музиканти... Дали въобще могат да си представят какво причиняват с това, което правят?
Аз, разбира се, съм отвъд всякакво фенство вече, тази концентрация на емоции е неописуема. Предполагам, че и на други така им се отразяват тези срещи.
Сякаш са създадени единствено за теб, музиката им бие с твоя ритъм и разбирането и усещането се осъществяват на едно друго ниво, необяснимо, несравнимо с нищо, магично... Като любов.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Amarok 28.04.2013 13:51:55 отговори + 0 0
Айде форума на домораслите филолози ако може някъде другаде да спорите, а?

Наистина е пропусната в сетлиста One Last Goodbye - една от любимите ми песни, а акустичната и версия е уникална!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 28.04.2013 13:36:57 отговори + 0 0
Тактично за пореден път избирателно пропусна това, за което от няколко поста насам непрекъснато те приканям да отговориш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 13:27:17 отговори + 0 0
Поствам това и приключвам дискусиите. Не съм експерт в областта на немския, камо ли на холандския, копнах го от дискусия в Уики-то:

van Beethoven означава "от Betuwe", което е старото име на фламандската област в сегашна Белгия, наричана сега на немски Belgisch-Limburg. Прадедите му са дошли от там в Бон, затова фламандското "ван", което често се среща сред немско-холандските фамилни имена в тукашната немска Рейнска област, която, както знаеш, е до Холандия и Белгия и тукашният немски диалект е подобен на флмандския и холандския идиоми; между впрочем van, von = "от", се произнасят на немски "фан - фон". Как се произнася на хол. - не знам, май ван. И двете добавки пред топоним не винаги са свързани с аристократичен произход - има много немски и холандски селяни с такива фамилни имена. Освен това в немските погранични (западни) области на Рейн много често се срещат фамилни и географски имена имена с ----hoven. Знам, че на български има почитатели на Бетховен и Бетовен. Аз самият бих писал Беетхофен :-) - така звучи на немски, с дълго "е" и с "ф". Нали се пише "фон", а не "вон", но ... друга е традицията.
Точно на холандски/фламандски "х" се произнася, а на немски -- не. На немски е просто едно кратко придихание. Та и двете имена Берн(х)ард и Бет(х)овен (произнася се Бейтхоуфън на холандски/фламандски там с разни леки акцентови различия, но това няма значение в случая) ги пишем Бернард и Бетховен, на родния им език или този на родителите им по-точно. Бернард в Холандия в повечето случаи също си кривят езика да го произнесат без "х". Да отбележа, че Бернард пък, идва от съвсем друг край на Германия, а не от Рейнско-Вестфалската област, нито от Лимбург.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2013 13:19:04 отговори + 0 0
Остави местните особености и да се върнем на ПРАВИЛАТА.
Та - обоснови (например с БАН) това си нелепо твърдение "прието е да се пише със, но да се произнася без" еди коя си буква.
Дай други такива примери и т. н.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 13:10:57 отговори + 0 0
"Излезте малко извън България и си отворете очите и ушите за света, чеда социалистически."
Имаш предвид онази част на света, в която Сузуки е Зуцуки и ДжейВиСи е ЙотаФауЦе, ли?! :-)
местни особености има навсякъде, чедо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ScarDust 28.04.2013 13:04:21 отговори + 0 0
Дано от всичките глупости изписани долу, от редакцията на сайта забележат този пост. А той е по повод, че е изпусната в сета One Last Goodbye Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 28.04.2013 13:01:28 отговори + 0 0
От 92-ра година досега не е вчера, но не ти отърва.
И аз това ти казвам - ПРАВИЛАТА
Правилото в българския език е, че всяка изписана буква се произнася. Ей това си губя времето да се опитвам да ти обясня. Но само го губя...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stoner 28.04.2013 13:01:09 отговори + 0 0
Като видя БетХовен и ми настръхва четината. Излезте малко извън България и си отворете очите и ушите за света, чеда социалистически. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:58:15 отговори + 0 0
По-ново, като от вчера? Съжалявам, ама говориш общи приказки. Правилата ги има - абсурдни или не, те не се променят от твоето или моето желание. Иначе можем и Вашингтон да изписваме Уошингтън, просто така - щото какво знаят те? Ние сме мерилото, нали :-) по-скоро ти, де. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2013 12:55:29 отговори + 0 0
Нали това ти говоря - потърси и по-ново издание. А в тези твоите издания направено ли е уточнението, че се пише с Х, но се произнася без?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:51:48 отговори + 0 0
В четири издания на Българска академия на науките (простиращи се като години от 1974 до 1992), го намирам като Бетховен. Не знам дали ти си лингвист или авторитет в областта, но те определено са. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 28.04.2013 12:50:51 отговори + 0 0
виж и в твоята Уикипедия - че Бетховен е в литературата до 1984 г. А в енциклопедията от 1999 г. е вече Бетовен. Това какво ти говори? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2013 12:47:31 отговори + 0 0
има доста думи, които грешно ще ги намериш с Гугъл повече отколкото верните
а освен това БетХовен пишат и руснаците, които са пословични с изопачената транскрипция на чуждите имена
така че пак нищо не казваш
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lady 28.04.2013 12:47:01 отговори + 0 0
Изключително красива вечер. Няма да ми омръзне да ги гледам тези Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:46:21 отговори + 0 0
"навремето много имена са се изписвали и произнасяли грещно"

По тази логика ти и Пекин може да искаш да се изписва Бейджин, защото е по-правилно (да не говорим за Пхенян), но си има приети правила.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:43:14 отговори + 0 0
Извинявайте пак, но само заради традицията:
търсене на БетХовен в Google: Около 4 790 000 резултата
търсене на Бетовен в Google: Около 192 000 резултата

както се казва в едни филми: I rest my case :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 28.04.2013 12:42:13 отговори + 0 0
Ами не знам кой неграмотник е писал в Уикипедията. Много ясно че в старата литература пише БетХовен - навремето много имена са се изписвали и произнасяли грещно.
Айде да отидем да "поправами" и статията за Омир щото в по-старите български издания го пишат "Хомер".

В българския език няма такъв филм - "пишем го с Х, но го произнасяме без". Аксиоматично правило е, че всяка буква се произнася. И от там нататък всякакви съчинения като това с Бет(х)овен са несъстоятелни.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:37:03 отговори + 0 0
Прощавай анонимниче, но е така. Отвори някоя беографична книга за великия композитор, издадена преди 1990 (защото в годините след това правилата рядко бяха спазвани) и виж.
ааа, прощавай, нямаш такива книги на рафта, нали :-)

виж тук, тогава. въпреки че и Уикито не е източник на велики знания
http://bg.wikipedia.org/wiki/Лудвиг_ван_Бетховен
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.04.2013 12:34:15 отговори + 0 0
"на български е прието да се пише БетХовен, а да се произнася без Х."

По-голяма глупост от това отдавна не бях чувал
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:34:15 отговори + 0 0
извинявам се за едното "й", появило се там в бързината. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 28.04.2013 12:33:01 отговори + 0 0
чудесно се забавлявахме на концерта, да :-) някои - с усмивки на лица, а някой девойчета наоколо - с доста сълзи. браво на братята, браво на Лий.

относно репортажа - на български е прието да се пише БетХовен, а да се произнася без Х.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".