Акустично с Everlast в клуб "Терминал 1"

25 ное 2014, 16:55 ч. 769 / 5 1
пред./следв.

   Казват, че камъкът си тежи на мястото. В определени моменти сигурно е така, но от време на време изпълнители като Everlast ни напомнят за честата несъстоятелност на това твърдение. Въпреки че доби световна популярност в началото на кариерата си като рап изпълнител с HOUSE OF PAIN, където именно Erik Francis Schrody (както е истинското му име) бе вокалист и основен композитор, с течение на времето той "узря" и откри праведния път на блус и рок музиката. Без да забравя за своите корени, разбира се. Със специфичния си тембър и предимно социално ориентираните си текстове, Everlast се утвърди като разпознаваем и обичан от феновете изпълнител. И едва ли е изненада за някой, че когато бе обявен концертът му у нас, на който той щеше да представи свои композиции в акустичен вариант, в подкрепа на последния си студиен албум "The Life Acoustic", билетите за шоуто му (400 на брой), свършиха точно за един ден. В този случай родните почитатели на американския изпълнител, които не успяха да се сдобият с ценните хартийки, имаха късмет, защото софийската дата бе последна в календара на европейското му турне, което пък от своя страна улесни организаторите от клуб "Терминал 1" в опита им да уговорят още едно негово участие в столицата ни за следващия ден. Билетите за него отново свършиха в рамките на 24 часа. Ако имаше и трети концерт, с него щеше да се случи абсолютно същото. Но нека да не ставаме нахални.

   На 24 ноември, първи на сцената на "Терминал 1", 20 минути по-рано от обявеното, стъпиха момчетата от българската банда NO MORE MANY MORE. И въпреки преждевременното им излизане, те изпълниха съкратен, 25-минутен сет. Причината щеше да стане ясна малко по-късно, но нека първо споменем, че групата бе една истински приятна изненада за зрителите, които никога досега не ги бяха гледали. Ако някога имате възможност да присъствате на техен концерт, не пропускайте да го направите. NO MORE MANY MORE правят добри рок парчета, а текстовете им касаят предимно проблемите на съвременното общество. Очаквано, те бяха добре приети от все още прииждащата в клуба публика.

   В 22:00 ч., без много шум, Everlast се появи пред зрителите, взе своята китара и започна изпълнението си с "Today (Watch Me Shine)". Още в паузата между първите две парчета се видя, че здравословното му състояние не е никак добро. Веднага след новата композиция "Gaza City Blues", Erik се обърна към публиката с думите: Казаха ми, че трябва да постъпя в болница и да отменя концерта. Това обаче няма как да се случи! Предишната вечер, на първото му шоу у нас стана ясно, че по време на престоя му в Гърция той е получил тежко хранително отравяне. И наистина, на моменти се виждаше, че Everlast едва стои на краката си. Въпреки това изпълнителят стисна зъби и даде всичко, на което е способен, предвид не особено приятната ситуация. Музиката и качественото изпълнение както от негова страна, така и от страна на Bryan Velasco, който му акомпанираше на пиано, все пак успяха да повдигнат настроението на публиката. Зрителите от своя страна се опитаха да покажат съпричастността си към музиканта и го аплодираха бурно след края на всяка песен. Той пък им се отблагодари с най-известните си композиции, които, трябва да кажем, звучат чудесно в акустичен вариант. "Little Miss America" и "Stone In My Hand" бяха сред най-стойностните попадения за вечерта. Чухме и великолепно изпълнените "My Medicine" и "Long Time", въпреки все по-зле изглеждащия музикант. На няколко пъти мениджърът на Everlast се качваше на сцената и го приканваше да прекрати концерта си. Той обаче беше на друго мнение: Моля, да ме извините за състоянието ми. Не знам още колко време ще свиря за вас, но ще го правя, докато издържа. Не се мина и без "What It's Like" - най-успешната солова песен в кариерата му, по време на която препълненият до край "Терминал 1" припяваше гръмогласно. На своите концерти американецът често прави кавър версии на рок класики и София не беше изключение в това отношение. Този път ни представи безсмъртната "Folsom Prison Blues" на великия Johnny Cash. Едва ли е имало дори и един човек в клуба, който да си е помислил, че въпреки здравословното си състояние Erik Schrody може да си тръгне без да изпълни колаборацията си със Santana "Put Your Lights On". Песента, която е написана изцяло от Everlast, печели награда "Грами" за най-добро рок изпълнение през 2000 г., а в средата на парчето той дори прикани публиката да изпее част от текста: She say what?, на което 400 човека му отговориха в един глас: She say I've got nothing to fear! И тук на лицето му се появи усмивка. Единствената за цялата вечер.

   Everlast имаше сили точно за още една песен - прекрасната "White Trash Beautiful" беше достойният завършек на този концерт. Erik успя да изпълни 15 парчета. Обикновено, сетът му включва около 20 композиции, но този път това просто нямаше как да се случи. За жалост, не успяхме да чуем "Black Jesus" и "Lonely Road" (изпълнена на концерта предишната вечер). Почитателите на Праведната музика обаче няма защо да съжаляват за липсата на "Jump Around" (също изпълнена на първия концерт), защото в голямата си част хип-хоп музиката не е като блус-рока, хард-рока и дори метъла, които, за разлика от нея, имат свойството да звучат добре в акустичен вариант. А за финал ще кажем, че Everlast изнесе два качествени (макар и съкратени) концерта и показа как трябва да се държи един изпълнител пред публиката си. На обратното държане, показано ни от не една и две рок примадони, сме били свидетели достатъчно пъти. Трябва да поздравим и клуб "Терминал 1" за чудесната организация на събитието. Акустичните вечери с Everlast, както и подобното им изпълнение на Gus G и Mats Leven в клуб "Rock It" преди два месеца показаха, че за такива, нека ги наречем, интимни изяви, у нас публика има. И дано в бъдеще ставаме все по-често свидетели на подобни концерти.

   Ето и пълен сетлист от концерта на Everlast, състоял се на 24 ноември, 2014 г. в клуб "Терминал 1":

01. Tоday (Watch Me Shine)
02. Gaza City Blues
03. Friend
04. Gone for Good
05. Little Miss America
06. Love for Real
07. This Kinda Lonely
08. My Medicine
09. Weakness
10. Long Time
11. Stone In My Hand
12. What It's Like
13. Folsom Prison Blues (Johnny Cash cover)
14. Put Your Lights On
15. White Trash Bеautiful

Текст: Ози
Снимки: "Creative Visual Salutions"

 



Коментари   (1)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Dreamer 26.11.2014 16:22:47 отговори + 2 0
Страхотен концерт !!!
По-хубав подарък от тази вечер, и дядо Коледа не би могъл да ми донесе :–)))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".