Акустично вълшебство с Duncan Patterson и Mick Moss на 17 февруари

18 фев 2009, 00:02 ч. 592 / 6 22
пред./следв.
Така чаканото гостуване на акустичния концертен проект на Mick Moss и бившия басист (до 1998) на митичните ANATHEMA Duncan Patterson най-накрая се случи в столичната зала "Средец" на 17 февруари.

   Намираща се на втория етаж на невъобразим "соц", с редове протрити седалки, покрити с потъмняла ламперия стени и чудесна, голяма сцена, залата се оказа твърде подходяща да приюти проекта "An evening with Antimatter" на двамата мрачни поети. Истински олющен храм за тъжни души.
   Малко преди 20ч, около 160-те фена успяха спокойно да се настанят на седалките и да поблагодарят мислено за решението на организаторите концертът да бъде преместен от култовия, но тесен за събитието бар "Fans" в читалището на Културния дом.
   Наистина, това се оказа отлично премислен ход, защото място за всички имаше, сцената бе широка и нависоко, с добра видимост от цялата зала. Театърът бе студен и тъмен, с два немощни нагревателя от двете страни на сцената – идеалният декор за минорната, дълбокомислена музика на дуото.
   Мразовитият въздух бе бързо сгрят от бурните аплодисменти на феновете, когато музикантите излязоха на сцената.
   Посрещането явно наистина им се понрави, защото Mick Moss откри сета със задъханата, готик версия на "Eleanor Rigby" на BEATLES. Един от най-добрите им кавъри, който отсъстваше от сетлистите на последните концерти и не очаквахме да чуем при нас.
   Последва смразяващо изпълнение на "Flowers" от дебютния албум на ANTIMATTER. Под тежкия баритон на Mick Moss баладата се огъна като черно олово и отекна неузнаваема в притихналата зала (в оригинал песента се изпълнява от жена - Hayley Windsor).
   Ако преди това някой бе изпитал съмнение, че инструментариумът на дуото – една акустична китара, мандолина и един вокал, не ще бъде достатъчен да нарисува магията и да задържи в нея публиката за час и половина, то след първите няколко песни това съмнение бе удавено в тъмна вода.
   Инструменталните умения на двамата, безпогрешните, но деликатни фрази по струните (гласни и китарни) създаваха усещането, че на сцената има цяла група.
   Е, със сигурност в някои моменти липсата на електрическа китара за максимум въздействие бе осезаема, но импровизациите на Duncan на мандолината под стабилния акустичен ритъм на Moss удряха точно на място в сърцето.
   Гласът на Mick заслужава отделна ода – плътен и безкомпромисен, същевременно вълнуващ и прочуствен. Почти през цялото време той свири и пя със затворени очи, изтръгваше от гърлото и от сърцето си неповторимо чувство както за собствените си композиции, така и за песните на ANATHEMA и кавърите, подбрани за концерта в София.

   Последва "Feel" на ANATHEMA. Песента имаше съвсем друг облик, облечена в акустика и в дълбокия глас на Mick. С ръка на сърцето си признавам, че този облик ми допадна повече от оригинала на любимата група. Vinnie Cavanagh е прекрасен и емоционален вокал, но прочитът на Mистър Moss на мракобесното творчество на ANATHEMA ми заприлича на замаян рецитал на вглъбен поет с продупчена душа, който отдава достойна почит на колеги-приятели с перото на своя талант.
   А талант на Mick Moss не му липсва. Някои казват, че англичаните владеят меланхолията най-добре. Не знам дали важи за ВСИЧКИ англичани, но за ТЕЗИ е повече от вярно.

   Последваха "The Last Laugh" и "Over Your Shoulder" от дебютния албум на ANTIMATTER. Семплите и ефектите от богатото звучене на оригинала не липсваха никому - Duncan Patterson пренарисува песните с чудесна "подложка" на миниатюрните си струнни инструменти. След поредния традиционен кавър на ANATHEMA – "Eternity III", Duncan слезе от сцената и остави колегата си да изпълни сам заглавната песен на последния албум на ANTIMATTER – "Leaving Eden", в който за първи път от основаването на групата Patterson не участва.
   Дойде ред на двойка необичайни кавъри - блестяща версия на "Working Class Hero" на John Lennon, която сигурно трябва да накара GREEN DAY да изтеглят кавъра си от пазара в един логичен свят. Но светът не е логичен и Mick Moss изненада със свой прочит на хитовата "The Power of Love" на Frankie Goes to Hollywood.
   Макар че кавърът е на традиционното високо ниво, аз лично предпочитам квакащия, тънък гласец на Holly Johnson за това парче.
   В затишието след аплодисментите решителен зрител от публиката, който се оказа скъпият на сърцето ни автор на "Metal Katehizis" Violator, си пожела кавър на PINK FLOYD. В отговор музикантите изстреляха с усмивка "Have a Cigar" под скандиранията на цялата публика. Със сигурност това изпълнение е прецедент в тазгодишното им турне, а дали не и в цялата им концертна история?

   Докато Patterson настройваше китарата си, Moss успя да шашне всички с чудесен, импровизиран кавър на хита на Dolly Parton (!!) "Jolene" (сигурно с White Stripes наум).

   Емоционалната кулминация на концерта дойде с тежкото музикално жаление "The Weight of the World" от албума "Planetary Confinement". Бавно, със стиснати очи и наведена глава, Mick Moss разкъса душата си на сцената. Отчаянието, просмукано между решетките на стиховете на тази балада се разля из залата и оцвети лицата ни, рикошира в скучната дървена ламперия и я превърна за миг в дълга редица врати към истината.
   "You`re a fuckin’ great audience" – извика Mick и ни поздрави с пожеланата от публиката "Legions" – един от шедьоврите на бандата.
   Концертът завърши в екстаз и с чувството за истинско удовлетворение. Двамата музиканти подариха на българската публика сърцато и майсторско акустично шоу, задоволило всеки вкус и нужда, изпълниха желанията на феновете и се изкефиха заедно с нас.
   Мисля, че и те ще помнят дълго време българските фенове, които едва не сринаха залата с мощните си скандирания и аплодисменти и пяха "Hope" заедно с музикантите.
   Истински ми липсваше само митичната "Black Sun" на DEAD CAN DANCE, но нищо. Следващият път...
   На последвалото афтър-парти в клуб Fans, Duncan Patterson и Mick Moss се поздравиха и снимаха с всички желаещи, поговориха, посмяха се като едни истински рок-пичове.

   "Thank you for your music" рече колегата Ози на Mick Moss на раздяла.
   "No, thank YOU for my music" – отговори усмихнат Mick.


   Вълшебни снимки от омагьосващото изпълнение на Patterson и Moss може да разгледате тук. Оставаме в очакване на "мозъка" на ANATHEMA Danny Cavanagh, чието акустично гостуване ни е обещано отново от "Gorgon" за края на март.



Коментари   (22)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


haha 19.02.2009 12:29:07 отговори + 0 0
бал съм ви и коментарите... вечерта беше уникална и незабравима.. който разбрал, разбрал :-DDDD Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 19.02.2009 11:39:20 отговори + 0 0
Разбира се :-)
А ти сега от Иво стана Христо :-D
Сигурно си поръчал на някоя "радостинка" от друг IP-адрес да се отчете (а може и да си отскочил(а) донякъде), но вече атаката ти стана твърде прозрачна :-)))
Щеше да е забавна, ако не беше жалка :-(
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Христо 19.02.2009 11:36:21 отговори + 0 0
Абе хора вие критика не приемате, преди малко имаше конструктивен коментар от Радостина и го изтрихте. Баси. Изтрийте и този. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.02.2009 09:14:18 отговори + 0 0
която сигур трябва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 19.02.2009 09:08:41 отговори + 0 0
Бягай! Само на нея не й се обяснявай толкова, че може да й стане досадно и да си тръгне :-D Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Иво 19.02.2009 09:02:06 отговори + 0 0
@Duende
Аааа ОК! Щом си акредитиран журналист - млъквам. Отивам да си играя с мааааалката пишка (нали това имаше предвид!?).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Duende 19.02.2009 01:28:43 отговори + 0 0
@Иво,

Мисля че всички разбрахме мнението ти за репортажа, не разбирам защо продължаваш да дуднеш като обиден пенсионер.
Освен че съм акредитиран като журналист на концерта, аз съм преди всичко фен на музиката и се стремя по-скоро да опиша своето усещане от щоуто, отколкото да изреждам безстрастно събитията като на футболен мач.
Ти си в правото си да не харесаш текста, ако е така – игнорирай го, не го чети и прочее.
Чудя се защо продължаваш да се пенявиш и така да обиждаш ревюто ми, след като в него няма нищо офанзивно, няма крайни изказвания, които биха засегнали феновете, които биха провокирали подобно възнегодувание?
Аз просто съм отдал по мой си начин почит към една незабравима вечер.
Бъди здрав и се радвай на живота! Сигурен съм, че имаш и други мъъъъъънички нещица, с които да си играеш, освен скрола на мишката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 18.02.2009 23:02:37 отговори + 0 0
Стига досажда, все едно някой ти е изял супата с вилица.
Ако ефектът от някой концерт се определяше по чийто и да е репортаж от него, нямаше да има смисъл изобщо някой някога да излиза на сцена.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иво 18.02.2009 21:54:45 отговори + 0 0
@mm, ~Esc~,
Ама не казвам, че трябва да се пише че е било весело и ала бала - всеки го е преживял различно. Ама просто толкова клишета обезмислят цялото нещо и много го принизяват. Все едно е литературно интерпретативно съчинение, преразказ с елементи на разсъждение или нещо от "какво е искал да каже автора". Не разбирам - тези помпозни, клиширани, празни, глупави фрази ви карат да се чувствате по-добре или наистина сте съгласни с написаното!?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

~Esc~ 18.02.2009 12:28:53 отговори + 0 0
@Иво:
Чудя се вЕрно - що не се режеха вени? Или пък - що на един друг тип концерти не се изкормват християни? Или пък на трети тип - не се пускат драконите от.... зоологическата(?) и публиката не се бори с тях...
Тази музика носи именно описаните емоции и не разбирам как може да си й фен, а да не оцениш материала.
Една от основните цели на репортажа не е ли да се усети даденото събитие, описано с думи?
Иначе - ти можеш да си танцуваш и кан-кан на подобни концерти, ако те влече.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mm 18.02.2009 12:11:18 отговори + 0 0
@ Иво

Напротив, въобШе не си прав. В сравнение с лавината от метафорични бисери, които можеш да намериш в писанията на някои ревюиращи, Дуендето се е справил страхотно и заслужава поздравления. Използвал е "митичен" само 2 пъти.
И ако си наясно с музиката и текстовете на Antimatter, би трябвало да разбираш, че едва ли ще използваш епитети като "жизнерадостен", описвайки това, което правят.
Не знам дали си си "рязал вените", но със сигурност не си си свирукал малоумно, подскачайки на един крак и танцувайки с позитивни мисли в главата - освен ако не си бил на някой друг концерт.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 18.02.2009 11:51:01 отговори + 0 0
На чий концерт си режат вените? :-О Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иво 18.02.2009 11:46:56 отговори + 0 0
Абе концерта беше наистина супер, ама статията колко е злеееееее, колко е претенциозна и клиширана....
тъжни души, разкъса душата си, мракобесие, продупчена душа, редица врати към истината, бля бля - хора осъзнайте се - публиката искрено се радваше на концерта - никой не ревеше и не си режеше вените.
Иначе благодаря на организаторите, че ги поканиха, получи се супер, чакаме Данчо с нетърпение. )))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lady 18.02.2009 11:05:28 отговори + 0 0
ВИДЯХ , ЧУХ и СЪМ АДСКИ ДОВОЛНА! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cold Tears 18.02.2009 10:45:17 отговори + 0 0
Емо, благодаря ти за прекрасното изживяване, за което спомогна.....
'Some times the words can not explain what the heart feels..., the music can express it...!!!'
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


cavanagh 18.02.2009 10:24:58 отговори + 0 0
Беше феноменално. Дънкан и Мик бяха вълшебни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Arcturus 18.02.2009 09:53:06 отговори + 0 0
благодаря на Gorgon за емоционалната вечер. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 18.02.2009 08:33:51 отговори + 0 0
...и разбира се, "Hope" за десерт ужасно ми липсваха Anathema на този концерт. дано някога...

P.S. Този момък, Violator-а, се счупи да пее, по някое време се чудех откъде точно идват вокалите - от колоните или от него DD
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mm 18.02.2009 08:10:04 отговори + 0 0
Благодаря за ревюто - среднощно написано за сметка на съня, предполагам, което заслужава уважение.

Няколко уточнения...
Хехе, "липсата на електрическа китара" въобще не беше осезаема, поне за мен. "Have a Cigar" си беше просто рипрайзнато от Мик, поради настоятелните викове на Вайльо, както и поредицата Джон Уилямовски теми от Star Wars преди Flowers. Мисля си, че ако някой беше извикал и "Зайченцето бяло", Мик веднага щеше да го подкара. Тоя човек е музикална енциклопедия просто.
Едва ли свиреше Jolene с White Stripes наум, но мога да се обзаложа, че беше изключително близко до варианта на Sisters Of Mercy.
Изсвири и Lost Control накрая, а и Saviour също, въпреки проблемите с гърлото, Everything You Know is Wrong. За мен най-голяма и най-приятна изненада беше Legions, но доволно се драхме за нея и нямаше как да пропусне. Той си и каза, де - че са нямали намерение да я свирят, мисля че във Феруарското турне никъде другаде не са я правили.

Уникален концерт, незабравим. От ония, които остават в теб. И за публиката, и за изпълнителите. Може би един от най-дългите, които са правили само двамата. Интересно ми е да видя целия сетлист и снимки.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 18.02.2009 07:58:46 отговори + 0 0
От близо две години не съм изпадал в такъв възторг от концерт... Богове! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


haha 18.02.2009 02:25:59 отговори + 0 0
вълшебство... адски съм благодарен на Mick и Duncan... просто беше незабравимо!!!
и на Gorgon също big thanks, естествено
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.02.2009 01:15:04 отговори + 0 0
Велико беше. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".