Aldrich, Devin, Tichy: Парен валяк на сцената на "Sofia Live Club"!

8 сеп 2014, 11:19 ч. 984 / 16 2
пред./следв.

   През последните години у нас, а и по света, става все по-модерно кавър банди да имат клубни участия, свирейки известни композиции на големите имена в рок и метъл музиката. Но едно е, когато това се прави от сравнително неизвестни музиканти и съвсем друго, когато доказани на световната музикална сцена имена се нагърбят с подобна задача. За да представят своя прочит на вечни рок класики, у нас дойдоха трима бивши и настоящи членове на WHITESNAKE. А от вече утвърден опит на българска земя знаем, че всичко, което е свързано пряко или косвено с DEEP PURPLE, RAINBOW и WHITESNAKE, се радва на нестихващ интерес от страна на родните фенове. Така е било и така ще бъде. Освен вече споменатата връзка на Doug Aldrich (китара, беквокали), Michael Devin (бас, вокали) и Brian Tichy (барабани) с David Coverdale, назад във времето тези музиканти са били част от бандите DIO и FOREIGNER и са свирили рамо до рамо с титани като Ozzy Osbourne, Slash, Billy Idol и др. Нека споменем и още един интересен факт: Brian Tichy пристигна у нас за пети път, като всяко от предишните му четири гостувания беше с различна формация. През 2006-а той бе в Каварна с Billy Idol, 2007-а го видяхме с FOREIGNER, на мястото на Jason Bonham, който по това време свиреше с възродените LED ZEPPELIN, през 2010-а дойде в София с LYNCH MOB и му се наложи да налага барабаните на ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ, а през 2011-а отново навести столицата ни по време на последното (засега) гостуване на WHITESNAKE в България. Като че ли, по този показател Tichy е своеобразен рекордьор за страната ни.

   Проектът STEAMROLLER е създаден през 2012 г., когато David Coverdale дава едногодишна почивка на WHITESNAKE. Doug Aldrich, Michael Devin и Brian Tichy решават, че могат да използват това свободно време за да се съберат и направят няколко концерта заедно и с благословията на Coverdale начинанието е осъществено. Явно постигнатият резултат се е харесал както на музикантите, така и на публиката, защото две години по-късно триото все още съществува и (когато има възможност) обикаля Европа и Америка. Участието им в София започна с "Immigrant Song" на LED ZEPPELIN, а в следващите два часа, малко над 200 зрители дошли в "Sofia Live Club", чуха кавър версии на издържали проверката на времето популярни композиции, част от които се оказаха доста приятна изненада.

   Изключително добро впечатление на публиката направи Michael Devin. Не само заради уменията му на бас китарист, които вещо демонстрираше по време на целия концерт (за отбелязване е чудесното му соло в "Walking on the Moon", изпълнението на която пък се оказа нещо като черешката на тортата за вечерта), но и главно заради вокалните му възможности. Рядко можем да го видим в тази роля, защото в групите, в които свири, той или изобщо не пее, или се изявява като бек вокалист. Този път Devin разкри себе си в една различна светлина и трябва да признаем, че този музикант притежава истински талант във вокално отношение. Съвсем не е лека задача да представиш – и то добре! – песни на легендарни изпълнители, всеки от които притежава различен гласови диапазон, особено когато това не е свързано с основната ти дейност. Michael се справи безпроблемно с тази задача, като между отделните песни не пропускаше да поддържа контакта с публиката. Двамата му колеги също показаха завидни музикални възможности, което се и очакваше, предвид професионалните им биографии. Doug Aldrich бе както винаги на високо ниво, редувайки емблематични рифове и виртуозни сола, а Brian Tichy отново ни демонстрира световна класа. Не че сме очаквали нещо друго от него. Все пак Ozzy Osbourne, David Coverdale, Billy Idol, Slash и Glenn Hughes не взимат в групите си кой да е.

   Сетлистът, който тримата музиканти бяха сглобили, включваше различни по жанр композиции. Имаше тежък американски блус ("Whipping Post" по THE ALLMAN BROTHERS BAND), стоварващо се като чук върху главите ни изпълнение на "War Pigs" и "Stairway to Heaven", в средата на която чухме изключително китарно соло от Aldrich. Налудничавият поглед на Devin по време на "Space Truckin'" беше доста забавен, а след песента трябваше да станем свидетели и на самостоятелната изява на Brian. Поради някаква причина обаче, това не се случи и басистът не пропусна да се пошегува с колегата си: "Това беше най-краткото соло на барабани в света!" Tichy набързо импровизира и подпомаган от Aldrich, скалъпи кратка композиция, която нарече "Ода за Майкъл", посвещавайки я на четириструнника. Тази вечер така и не чухме дежурното 10-минутно думкане, което Brian прави всеки път, когато дойде в България, но за сметка на това през целия концерт той налагаше инструментите си със страст, злоба и мощ, подобни на онези, с които само няколко часа по-рано Чилич и Нишикори нанасяха удар след удар върху уж непобедимите Федерер и Джокович. Около "Statesboro Blues" на легендарния блусар Blind Willie McTell, Devin взе бърз урок от зрителите относно това как се произнася "Наздраве!" на български, а веднага след финала на "Slow ‘an Easy" по желание на музикантите, на сцената бе качено две годишно момченце от публиката. Докато Aldric го държеше в ръце, под звуците на "Another One Bites the Dust" и окуражаващите викове на феновете, детето, с палка за барабани в ръце, удряше в такт с музиката по един от чинелите. Поредното супер соло на Doug чухме в "I Shot the Sheriff". Освен че свири перфектно, той не пестеше и похвалите си към гласовитата публика: "Вие звучите като един милион долара! Или като един милион евро! Или един милион... Как се казва валутата ви? Ле-во-ве?"

   Doug, Michael и Tichy показаха перфектна сработеност помежду си, което за рок трио изобщо не е проста работа. Както се казва – няма зад кой да се скриеш. Концертът ще запомним освен с всичко друго и с добрия звук, а вечерта завърши с изцяло изпятата от публиката "Heaven and Hell" и задължителната "Still of the Night". След подобно двучасово изпълнение можем със сигурност да кажем, че "Парният валяк" ни понамачка качествено и недоволни сред присъстващите нямаше. Няма и как да има, след като чухме дори и "Смоука". И да, имаше и блек (SABBATH)! ;-)

   По-долу може да видите и пълен сетлист от концерта, състоял се на 7 септември 2014 г., в "Sofia Live Club", а в галериите ни може да разгледате и снимки на STEAMROLLER.

01. Immigrаnt Song (Led Zeppelin cover)
02. Never in My Life (Mountain cover)
03. Whipping Post (The Allman Brothers Band cover)
04. War Pigs (Black Sabbath cover)
05. Stairway to Heaven (Led Zeppelin cover)
06. Space Truckin' (Deep Purple cover)
07. Statesboro Blues (Blind Willie McTell cover) / Stranglehold (Ted Nugent cover, part)
08. Slow ‘an Easy (Whitesnake cover) / Another One Bites the Dust (Queen cover, part)
09. I Shot the Sheriff (The Wailers cover)
10. Cocaine (JJ Cale cover)
11. Walking on the Moon (The Police cover) / No Quarter (Led Zeppelin cover, part)
12. Crying in the Rain (Whitesnake cover)
13. Smoke on the Water (Deep Purple cover)
Бис:
14. Heaven and Hell (Black Sabbath cover, part)
15. Still of thе Night (Whitesnake covеr)

Ози

 



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Sladura 9.09.2014 03:07:28 отговори + 0 0
Уникални!!
Велика музиканти и много позитивни хора:-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tili 8.09.2014 22:26:50 отговори + 0 0
Brian Tichy пропусна солото, защото подиума му беше много нестабилен. Поне така каза. Няколко пъти лепи барабаните за земята с лепенки и прави намествания. И имайки предвид силния му удар, нямаше да може да се развихри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".