Апелативният съд на САЩ върна делото за плагиатство срещу LED ZEPPELIN за "Stairway to Heaven"

1 окт 2018, 06:29 ч. 1227 / 4 0
пред./следв.

   В навечерието на 50-годишнината на LED ZEPPELIN Апелативният съд на САЩ направи лош "подарък" на групата. Той върна приключилото в полза на британците на първа инстанция дело за ново разглеждане.

   LED ZEPPELIN са обвинени в плагиатство за класическата си песен от 1971 г. "Stairway to Heaven". Искът е заведен от наследниците на починалия китарист на SPIRIT Randy California. Твърди се, че ZEPPELIN са взели за своята композиция части от парчето на SPIRIT "Taurus", създадено още през 1966 г. През 1969-а двете банди имат съвместни концерти.

   През юни 2016-а журито взе оправдателно решение за пет часа. Най-важни са били 15 минути, в които съдебните заседатели са пожелали да изслушат отново спорните пасажи от песните по два пъти. Заключението е било, че няма такава прилика, че да може да се претендира за нарушение на авторско право.

   В основата на обжалването е тезата, че преди две години съдията е повлиял на заседателите, казвайки им, че често срещани музикални елементи не са защитени от авторско право. Също така, на журито не е била пусната версията от албума на "Taurus" на SPIRIT. И сега сагата започва отново.

 

led-zeppelin



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".