APHASIA с нова песен с вокалиста Александър Атанасов

6 окт 2019, 09:51 ч. 1234 / 4 9
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Краси Панайотов даде нов шанс за живот на групата преди година, когато се появи 9-минутната прогресив-композиция "Different from love", и която постави началото на възраждането на бандата. В края на лятото на 2019-та печатът с надпис "готово" беше ударен върху още едно парче - казва се "Chance to live", и то вече е достъпно за слушателите си. Две песни за две години след 15-годишна творческа пауза - това сочат фактите. "Чувствам се по-добре, когато "Афазия" е жива и съм благодарен на приятелите, които отново са с мен в това приключение", казва Краси. А съставът е: Александър Атанасов - вокали, Димитър Налбантов - китара, Пламен Божиков - китара, бас, вокали, Ники Велев - клашишни, перкусии, Краси Панайотов - барабани, вокал - всички със забележителни творчески истории.

Създаването на "Chance to live" отнема около половин година. Нещата се случват в голямата си част "дистанционно", защото единствено Краси, Пламен и Сашо са се събирали заедно под един покрив. Файлове с части от песента, къде клавирни, къде китарни, къде други, летят в нет-а и се събират в студио "Пропаганда", Пловдив. "Нормално", казва Краси, "момчетата са заети със собствените си проекти и животи, а аз съм гаднярът, който им създава още работа"... Определя новото парче като по-компактно, по-директно, но типично по "афазийски" твърдо и мелодично едновременно. И продължава: "Интересното е, че когато записвахме "Different", забравих за един мотив, пропуснах го в аранжимента и когато се сетих за него, беше вече късно. Е, сега този мотив влезе в "Chance". Освен това, това е мотив, който взех "назаем" от парче на "Афазия", каквато беше в албума "РаЗноденствие" от 2003-та. Неравноделна тема, която просто развихме в друга посока..."

Александър Атанасов отново поема вокалите и според Краси, той е истинско вдъхновение за всички. "Много прецизен, с професионално отношение към записите и разбира се, уникален глас..."

Приема се, че "Афазия" е създадена през далечната 1988-ма, когато Краси и оригиналният китарист Тодор "Ингви" Атанасов се запознават в смолянското Художествено училище. Тодор не взима участие в новите записи, но си остава съпричастен на идеята "Афазия" и следи всичко отблизо. През 2016-та Буги Барабата ги кани в "Z-rock", за да отпразнуват "на живо", в ефир, 20-годишнината от излизането на дебютния албум на бандата - "Девствен свят". "Страдах, когато загубихме Буги завинаги" - признава Краси - "Той харесваше нещата, които правим, и, по неговия си начин, нвпрекъснато ме буташе да вървя напред. Беше ми казал - "Доста вдигнахте летвата с "Different", хайде сега да ви видя ще устискате ли нивото, животни такива!"

В новата "Chance", не точно директно, влиза и "нова кръв": т.нар. "чисти китари" са записани от Пламен Божиков, но идейният им родител е Красимир Макавеев - китарист, който е част от най-близкото приятелско обкръжение на Краси, а Краси е кратък по темата: "Адашът няма грешка!"

Сега "Афазия" оставят новородената "Chance to live" да се радва на живота си. Тя няма да бъде обявена официално като сингъл. "Нека е просто подарък за феновете, всеки може да я чуе в YouTube", казва Пламен Божиков. "Още на рождения си ден през юни Краси започна да бучи за ново парче и аз му обещах като подарък - окей, в играта съм... Но дръж и останалите в готовност!"

 

 



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Портокал 9.10.2019 13:18:57 отговори + 2 1
Голям Сашо и помъдряла АФАЗИЯ, според мен. Парчето е супер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цървул 7.10.2019 09:31:44 отговори + 8 0
Както винаги големите разбирачи се изказаха "компетентно". Понякога хората правят музика просто защото обичат да правят музика. Те сигурно са наясно, че няма да са новата сензация на световната рок сцена. И какво от това?!? А човека си пее прекрасно. Не случайно беше викал на Кикимора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цървул 7.10.2019 09:34:01 + 2 0
не викал, а вОкал исках да кажа Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Рок Ен Рол 7.10.2019 09:41:25 + 5 0
Така е. За съжаление по нашите ширини е популярно да критикуваш и да плюеш, но за сметка на това да не правиш нищо градивно. Няма как да имаме родна рок и метъл сцена, ако няма такива групи, които се опитват да правят нещо и хора, които да ги подкрепят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Кире 7.10.2019 11:12:50 + 0 0
И все по-зле става. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Кире 7.10.2019 08:51:35 отговори + 0 0
Бай "Мейдъна" Кире не участва в бандата от повече от 15 г., но остава съпричастен и следи отблизо всичко, свързано с новия материал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ringo Mlad 6.10.2019 13:19:41 отговори + 0 11
Поредната бг група със бг пеене на английски.... Като не можете на английски пейте на български, стига с тези напъни. В Англия никой няма да Ви обърне и без това внимание. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 6.10.2019 14:26:45 + 6 1
Те щото само в Англия говорят на английски.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хей Гона 6.10.2019 22:26:26 + 4 1
БГ пеене на английски?? Ко каза, ко?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".