Българин ще свири на Световния финал по въздушна китара във Финландия

18 май 2016, 11:35 ч. 1036 / 9 15
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

Шампионът на България по Въздушна китара ще свири на Световния финал в Оулу, Финландия. Кой ше бъде той ще стане ясно в края на започващия национален шампионат по Въздушна китара. Първото състезание в програмата ще се проведе утре, 19 май, 21:30 в столичния клуб "Mixtape 5".

Схемата на състезанието е отворена. Това означава, че всеки, който подозира или е сигурен, че е добър сценичен изпълнител на невидим инструмент, трябва да се чувства лично предизвикан да участва. Участието е безплатно и става с предварително записване на този линк http://airguitarbulgaria.tumblr.com/post/144216917408/entry-form-2016 или записване на място. Единственото изискване към участниците е да има 18 навършени години.

Инструментът на всеки участник трябва да бъде невидим, т.е. въздух или въздушна китара, на английски air guitar. Свиренето на въздушна китара не изисква умения за свирене на истинска китара. В първи кръг всеки участник изпълнява предварително избрано от нея/него парче или микс от няколко парчета с продължителност 60 секунди. Във втори кръг всички участници изпълняват едно и също парче подбрано от организаторите с продължителност 60 секунди. Петчленно жури оценява изпълненията. Състезателят с най-висок сбор от двата кръга става шампион на града. Той и следващите двама се класират за националния финал.

След състезанието в София следват кръгове в Пловдив, Велико Търново и Варна, през юни и юли. Националният финал ще се проведе в началото на август в Созопол. Световният финал в Оулу, Финландия е на 26 август. До сега на Световния финал са участвали само двама българи – Жоро Николов през 2013 г. и Атанас Цветков през 2014 г.

 



Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ъ де?! 4.06.2016 15:44:59 отговори + 0 0
Ко туй въздушна китара? Някой да му я държи вместо него ли?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мури 22.05.2016 14:55:04 отговори + 0 0
Н?ма такава тъпня!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Black Adder 18.05.2016 20:53:34 отговори + 4 0
Карлуково със собствен фестивал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 18.05.2016 14:37:06 отговори + 8 3
Нищо не разбирате от забава значи! Сдухани метали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 18.05.2016 18:52:29 + 2 1
"Иван ще се прави, че свири на въображаема китара."
"Иван ще се изяви на въображаема китара."
---
Сори, даскале, не мога да го вместя в една дума. Да се използва думата "свиря", когато няма никакво свирене, е нелепо. Хората, които свирят на гребенче, свирят - т.е., възпроизвеждат тонове, които биват подредени в мелодия.

Въздушните китаристи не свирят. Само си кълчат пръстите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.05.2016 19:15:17 + 0 0
Фениксе, предполагам абревиатурата ФЖМК ти говори нещо. Отиди там, покажи им тази статия и им кажи, че по-подходящо заглавие ще е:
"Българин ще се прави, че свири на въображаема китара на Световния финал по въздушна китара във Финландия".
Кажи им също, че употребата на думи в преносен смисъл е нелепа.
Ха-ха-ха-ха-ха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 18.05.2016 19:43:34 + 0 0
"Българин ще се изяви на Световния финал по въздушна китара във Финландия". Не звучи съвсем зле, бих казал.
"Българин ще се състезава на Световния финал по въздушна китара във Финландия".

Както и да е, мен формулировката като цяло не ме дразни толкова, колкото ме дразни самото събитие.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Petrucci 18.05.2016 12:19:39 отговори + 4 2
На какво ще СВИРИ, че нещо не разбрах? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


............. 18.05.2016 14:00:54 + 2 0
На гъдулка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.05.2016 14:32:14 + 3 1
Днес беше матурата по български. Ето един въпрос от нея:

Попълните липсващата дума в изречението:
"Иван ще .......... на въображаема китара."
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Petrucci 18.05.2016 14:49:54 + 7 1
Да дам пояснения за тези, които не разбраха въпроса. Глаголът СВИРИ обикновено се свързва с музикален инструмент и музикант, който свири на него. В случая нито виждам да има музикален инструмент, нито музикант. Използването на СВИРИ в случая е точно толкова обидно за истинските музиканти, както да се използва за : "Тази вечер ще СВИРИ еди кой си диджей" или "Тази нощ Пепа чалгарката /примерно/ ще свири на някакъв духов инструмент....." И специално за даскала "В колко октави може да СВИРИ въображаемата китара на Иван?"...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pseudo 18.05.2016 16:19:33 + 1 1
Да, хубава дискусия, на толкова жизненоважна тема. Редно е да се обяви конкурс за правилен глагол за "свирене" на въздушна китара. Някой има ли предложения? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.05.2016 16:22:44 + 2 1
Обидно му било. Ха-ха-ха. Има хора, които свирят на гребенче. Сигурно трябва да са музиканти или да се обяви гребенчето за музикален инструмент, за да не се "обиждат" горките комплексирани БГ музикантчета. Сигурно не може да се свири с уста, ако не си музикант. И щурците трябва да не свирят, за да не обиждат музикантите. Ха-ха-ха.
И сигурно, ако глаголът "дирижира" се използва не за музикален диригент, който дирижира оркестър, а в преносна форма, то това е много обидно за теб. Ха-ха-ха.
Комплексираните БГ музикантчета монополизират глагола "свири". И ако той се използва не за музиканти и музикални инструменти, се обиждат. Е тогава - съдете за обида тези, които ви обиждат по този изключително гаден начин. Ха-ха-ха.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Petrucci 18.05.2016 17:08:11 + 0 0
Всъщност даскале идеята на риторичния ми въпрос в самото начало, съдържа много прост смисъл : Защо въобще новина за такава тъпотия се появява в любимия ми сайт?....Но очевидно на теб ти е малко трудно да го разбереш....Е,пожелавам ти творчески успехи в дървената философия...само ми остава надеждата-да не си истински учител, че горко им на децата ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 18.05.2016 17:53:54 + 1 1
Ти нещо не си наясно със себе си. Първо му било обидно, после пък - какво правела тази новина тук. Бих продължил да се занимавам с теб само, за да видя какво трето нещо ще измислиш. Ха-ха-ха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".