Черна събота в Прага: BLACK SABBATH представиха "13" в чешката столица

9 дек 2013, 16:21 ч. 513 / 8 5
пред./следв.
На 7 декември (събота) в Прага концерт изнесоха легендарните BLACK SABBATH. Всъщност, събитието трябваше да се случи година и половина по-рано - през лятото на 2012-а, но малко преди това се разбра, че китаристът на групата Tony Iommi е болен от рядка форма на рак, засягаща кръвните клетки. Едва ли някой тогава е бил оптимистично настроен относно развитието на ситуацията, особено предвид факта, че съвсем наскоро битката с рака бяха загубили други двама титанични музиканти - Ronnie James Dio и Jon Lord. Iron Man обаче погледна нещата от друг ъгъл и реши, че някаква си болест е последното нещо, което ще го повали. И ето, че в края на 2013 година, европейското турне на BLACK SABBATH вече е факт.

   Светлините притъмняват. Чува се оглушителен вой на сирени. Завесата се вдига. На сцената се появяват Създателите на тежката музика. Започват с емблематичната "War Pigs", по време на която Ozzy дава възможност и на публиката да покаже своите гласови възможности. "O2 Arena" се пръска по шевовете. Залата е напълно разпродадена от няколко месеца, а седмица преди концерта организаторите пуснаха в продажба допълнителни седящи места за сектори, които се намират почти зад сцената. Преди да се е опомнило, насъбралото се множество е връхлетяно от още две сабатски класики - "Into the Void" и "Under the Sun". BLACK SABBATH обаче са в Прага освен за да изпълнят най-мракобесните си парчета (наистина впечатляваща подборка от песни в сетлиста!), но и за да представят първия си студиен албум с Ozzy Osbourne от 35 години насам - "13". Записът, който е единствен в цялата история на групата, оглавил най-престижната класация в света ("Billboard Top 200"), съвсем заслужено преди няколко дена получи и три номинации за наградите "Грами". Първата изпълнена композиция от него беше "Age of Reason", а веднага след това Адът разтвори своите порти.

   Не виждаш дъжда, но го усещаш по кожата си... Чуваш гръмотевици и сякаш те наистина проблясват някъде там в далечината... Задгробен камбанен звън кара тялото ти неволно да трепери... Tony Iommi раздробява мозъка ти на хиляди парчета с ОНЗИ риф, а сатанинският смях на Ozzy идва директно от преизподнята... BLACK SABBATH си заслужава да се видят дори само заради композицията, носеща името на групата! Страховито изпълнение, което кара близо 20 000 зрители да крещят неистово и да аплодират дълго любимците си. Ето, че и най-заспалата публика в света най-накрая се събуди! Сатанинската тематика е доста застъпена в творчеството на SABBATH, но далеч не е единствената, която групата представя на концертите си. Затова каква е "ползата" от наркотиците и как човек започва да вижда феи с ботуши, когато се надруса, разбрахме от "Snowblind" и "Fairies Wear Boots". Ozzy изрази сериозните си съмнения, относно това дали Господ е жив ("God Is Dead?") и не пропусна да ни разкаже история за леките жени ("Dirty Women"). И трябва да признаем, че някои от голите женски бюстове, които видяхме на екраните, бяха наистина хубави. Всичко това бе гарнирано с чудесен звук и осветление, както и впечатляваща сцена, в чието дъно екраните бяха сякаш изсечени в стволовете на хилядолетни дървета.

   Блестящ Tony Iommi! Въпреки, че продължава да се бори с коварната болест, показа защо го наричат Господар на рифа. Той не просто свири на китарата си, а разказва с нея мрачни истории. Музикалният аристократ "пише" със свой собствен почерк, който хиляди китаристи се опитват неуспешно да копират вече над 40 години. "He is Iron Man!", крещи Ozzy, сочейки с пръст застаналия до него китарен герой. И е прав. От другата страна на сцената видяхме галопиращия по грифа на баса Geezer Butler, без чийто специфичен звук и изключителни текстове BLACK SABBATH нямаше да са групата, която познаваме днес. Tommy Clufetos се справи повече от блестящо със съвсем нелеката задача да замени отказалия се от реюниъна Bill Ward и освен че налагаше безпогрешно (и безмилостно) барабаните от началото до края на концерта, представи на публиката свое запомнящо се соло изпълнение. Изненадата на вечерта бе Ozzy Osbourne, който пя над средното като качество ниво, което не му се случвало в последните поне 10-15 години. Кой знае, може пък да е преминал на някаква нова синтетика и това да е причината за добрата му форма. Като изключим няколко момента в "Snowblind" и "Dirty Women", Принцът на мрака се представи добре, непрекъснато разпяваше и забавляваше публиката, имитираше звуци на разни пернати (по-запознати с орнитологията се кълняха, че ясно са чули любовен повик на кукувица и сова) и не престана да щъка из сцената с онази налудничава походка, която всички добре познаваме.

   Основната част на концерта приключи с антивоенната класика "Children of the Grave". BLACK SABBATH бяха запазили за бис задължителната "Paranoid" (тук вече всички зрители бяха на крака), а след нейния край музикантите се поклониха и си взеха довиждане с публиката. Гледайки ги отстрани, човек си дава сметка, че тези хора вече не са онова, което са били преди 30 или 40 години. И тук не говорим само за възрастта. Tony Iommi, Ozzy Osbourne и Geezer Butler отдавна не са онези свръх бедни момчета, дошли от възможно най-западналата част на индустриален Бирмингам. Днес, те са мултимилионери, живеещи в луксозни имения и летящи с частни самолети. Но когато ги видиш как се държат на сцената, разбираш, че вътре в тях все още го има онова нещо, което ги е накарало да се съберат заедно през далечната 1969 година и да тръгнат по пътя, който промени музикалната история. Те все още пазят у себе си искрицата, която наричаме безусловна и безрезервна любов към музиката. И ако имате възможност да посетите техен концерт от европейското им турне през 2014-а, не се колебайте да го направите. Със сигурност няма да съжалявате, защото бирмингамските вампири изобщо не са се предали и все още има какво да ни покажат.

   Ето и пълен сетлист от концерта на BLACK SABBATH, състоял се в "O2 Arena" в Прага, на 07.12.2013 г.:
01. War Pigs
02. Into the Void
03. Under the Sun / Every Day Comes and Goes
04. Snowblind
05. Age of Reason
06. Black Sabbath
07. Behind the Wall of Sleep
08. Bassically (Geezer Butler bass solo) / N.I.B.
09. End of the Beginning
10. Fairies Wear Boots
11. Rat Salad / Tommy Clufetos Drum Solo
12. Iron Man
13. God Is Dead?
14. Dirty Women
15. Children of the Grave
Бис:
16. Sabbath Bloody Sabbath Intro / Paranoid
--- Outro: Zeitgeist
Perry Mason





black sabbath prague poster

още за:

Black Sabbath


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


WIL 11.12.2013 20:45:54 отговори + 0 0
Еми с лимонада заряд не става... Пише се с У- не с О Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 10.12.2013 14:31:29 отговори + 0 0
Поради близките ми срещи с автора, мога да кажа, че заряда на репортажа идва предимно от Гамбринос .... много, много Гамбринос Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мая 10.12.2013 06:31:49 отговори + 0 0
Изключително емоционален репортаж, много се развълнувах, докато го четях. Има заряд, който липсва на доста от репортажите. Благородно завидях за изживяването! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гого 9.12.2013 20:23:46 отговори + 0 0
но няма да наминат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sickboogie murder 9.12.2013 19:20:35 отговори + 0 0
Айде и тук да наминат,няма да е лошо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".