Dee Snider: "Някои хора не разбират смисъла на "We're Not Gonna Take It"

1 юни 2017, 17:04 ч. 5139 / 25 9
пред./следв.

   Продължаваме поредицата интервюта с изпълнители, които ще участват на първото издание на "Midalidare - Rock In The Wine Valley" между 9-11 юни (поръчай билет онлайн). Идва ред на единствения и неповторим Dee Snider от TWISTED SISTER, който ще се изяви самостоятелно със своя соло банда. Разбира се, в Долината на виното ще бъдат изпълнени и много от класиките на "Сестрите". Какво да очакваме от концерта, как се развива самостоятелната му кариера, каква е силата на мегахита "We're Not Gonna Take It" 33 години по-късно и много други интересни факти ще разберете от разговора с певеца по-долу.

   Интервюто е взето от Мартин Николов ("От Другата Страна", радио "Варна") и е излъчено в "Ники Кънчев Шоу" по "Дарик Радио".

 

dee snider

 

От Другата Страна: Какво да очакваме от представянето ти на фестивала "Midalidare"?
Dee Snider: Хората да очакват Dee Snider, да не очакват Twisted Sister. С бандата приключихме миналата година. Имам собствен албум "We Are the Ones", исках да опитам ново звучене, все още е рок и е тежко, но искам по-модерно звучене. Но казвайки това, не се притеснявайте, мои прекрасни български фенове, защото никое шоу на Dee Snider няма да е пълно без песните на Twisted Sister. Така, че ще чуете нови неща от албума ми, както и великите песни на Twisted Sister. Другото, което е супер, когато правя самостоятелни участия, е че мога да изпълнявам песни на други изпълнители, нещо което не можех да правя с Twisted Sister. Така, че ще чуете и песни, които всички знаят, но не са нито мои, нито на Twisted.

Може ли да ни кажеш с кои музиканти идваш?
Това е моята соло банда, великолепни музиканти и хора, но се променя от време на време, така че не е постоянно една и съща група. Музикантите са много важни, но не мога да кажа кои ще са точно, а и шоуто е на Dee Snider, а не на групата, в която съм.

Спомена твоя соло албум, "We Are the Ones", това е продължението на звученето на Twisted или е експеримент?
Със сигурност не е продължение на звученето на Twisted Sister. Когато го чуете, ще си кажете "О, това не е Twisted Sister". Но също така не е и експеримент. Това е порастването на Dee Snider, осъзнавайки, че музиката се променя. Звученето е по-модерно. Голямата разлика е, че Twisted Sister са повече повлияни от метъл музиката, а този албум е повече насочен към пънк музиката, а аз със сигурност съм фен на пънка. Не казвам, че е пънк албум, а само че има такова влияние, а не толкова метъл.

Имаш великолепен кавър на "We're Not Gonna Take It" на Twisted Sister. Беше ли трудно да го направиш, поради толкова многото кавъри, които тази песен има?
Беше трудно, но не съм усещал напрежение. Светът е много странно място сега. Целият свят, не само Америка. От много хора тази песен е считана за една от най-великите бунтарски песни за всички времена. Но през годините тя се превърна и в забавна песен, в парти песен, песен за караоке и изглежда, че понякога посланието на "We're Not Gonna Take It" се губи. Гневът ѝ е загубен и с моя продуцент Damon Ranger, който е с мен в групата между другото, си говорихме за това, че хората трябва да чуят думите на песента, да запомнят посланието, гневът, чувството на неудволетвореност. Така, че направихме тази чиста версия, само с пиано и вокали и коментарите са, че е като удар, толкова мощна. Нямах намерение да я правя по този начин, но когато влязохме в студио все едно я съживихме. И когато хората чуват това ми изпълнение са докоснати и вдъхновени и също така са ядосани - парчето отново изкарва гнева и неудволетвореността у хората.

Има ли разлика в успеха в Америка и Европа?
Успехът на Twisted Sister и Dee Snider в Европа е много различен. В Америка се превърнах повече в известна личност, направих много риалити тв-предавания, работя в национално радио от 25 години, участвал съм на "Бродуей". Бил съм много неща, играл съм във филми. Така че в Америка всички ме познават. В останалата част от света аз съм рок звезда и толкова. Не ме познават като известна личност. В света на рок и метъл музиката има голям респект към Twisted Sister и Dee Snider и сме обичани заради нашата музика, а не заради това кой съм аз като артист или защото са ме видели в телевизионното шоу на Доналд Тръмп.

Кое предпочиташ - да си рок звезда или да си известна личност?
Това е интересно. Хубав въпрос. Да си рок звезда е по-истинско. Аз съм добър и в радиото, мога и да играя, бях на "Бродуей". Но на първо и най-важно място съм фронтмен, певец и рокер. Всичко останало е поради факта, че съм рок звезда. Така, че ако трябва да избирам, аз съм на първо място рок звезда.

Понеже спомена, че е по-истинско да си рок звезда, а не известна личност, има ли фалшиво лице на Dee Snider?
Не. Говорих си с мой приятел, който е известен американски кечист, и той е познат като див човек на ринга, но извън него е много умен, ангажиран с много благотворителност и е много мил човек. И хората си мислят, че това е фалшиво лице. Но всичко това е като монета, а не може да нямаш две страни на монетата и не можеш да ги разделиш една от друга. И двамата сме еднакви - интелигентни и мили и свързани с много благотворителност от една страна, от другата сме като животни, когато правим своите изпълнения, той на ринга, а аз на сцената, и тази страна помага на другата да се покаже. Но ако нямаме тази луда страна, няма да можем да сме този положителен образ от другата страна. За мен не е фалшиво, а е част от един и същи човек.

Тогава има ли разлика между Dee Snider на сцената и Dee Snider в личния си живот?
Много е различно. Много. Не си падам по лайфстайла. Не съм от тези артисти, които се държат по същия начин както ходят по улицата и на сцената. Хората си мислят, че това е фалшиво лице, но стилът ми на сцената ми позволява да съм нормален човек извън нея и това е красотата на рок музиката, красотата на метъла. Публиката понякога идва ядосана на света или фрустрирана и се забавлява яко, викат, крещят, пеят, вдигат юмруци във въздуха, потят се и след това си тръгват и се чувстват добре и са щастливи, маханли са тези негативни чувства и това е красотата на рока и много пъти съм казвал, че няма по-добър начин, вместо да удариш някой - вдигаш си ръцете във въздуха и изкарваш този гняв от себе си. И това за мен винаги е значел рока. Бил съм този ядосан човек в живота си, но съм се оправял без да се бия или да ме арестуват, или да попадам в неприятности и то благодарение на музиката ми и чрез изпълненията ми на сцената мога да се изразявам и да се чувствам по-добре след това.

dee snider

Чувстваш ли се благословен? И беше ли интересен животът ти до този момент?
Да, всеки ден от живота ми се чувствам благословен, защото много хора мечтаят да постигнат нещата, които съм направил, и само защото ги искаш и се бориш за тях, но има неща, които не можеш да контролираш. Има много хубав документален филм за Twisted Sister - "We Are Twisted Sister Fucking Sister", не знам дали може да се гледа в България, той разказва за нас и че ни имаше 10 години преди светът да научи за нас. 10 години! И беше много дълъг период и дълга борба, но ние никога не се отказахме и понеже отне толкова време, много хора си мислят, че всичко е извън нашия контрол, но аз се чувствам благословен всеки ден. Направих някои много добри избори, чувствам че работих здраво и никога не се предадох и имам пръст в моя успех, но в крайна сметка няма никакви гаранции. Има толкова много млади музиканти, които мечтаят за успеха и аз съм благословен, че го постигнах.

Песента "We're Not Gonna Take It" тук в България по време на "Желязната завеса" звучеше като химн, като бунт...
За мен е чест, че моята песен се превърна в такова нещо за много хора по целия свят. Тя е много повече от Dee Snider, много повече от Twisted Sister. Радва ме, че нещо, което написах разгневен, означава толкова много за толкова много хора, но спрях да използвам тази песен, защото не разбират смисъла. Първото изречение в песента, първите думи са - Ние имаме правото да избираме и за мен това е всичко. Ако някой си мисли, че може да отнеме това право на хората и ако си мисли, че хората нямат това право, то тогава не може да използва моята песен и Dee Snider не може да застане с теб. Правото на избор е важно и всичко това, за което говорим - омразата по света, убийствата са все от хора, които искат да избират вместо другите, които искат да са диктатори - "Ние ще ти кажем какво ще направиш, ние ще ти кажем кое е правилно, ние ще ти кажем как да живееш", това са хора които не вярват в свободния избор. И това е, в което вярвам и зад което заствам, и ако ти не вярваш, че хората трябва сами да избират... Да ти го начукам!

Не си вече тийнеджър, но можеш да дадеш пример на младите...
Говориш за книгата ми, нали? Невероятно е какво се случи с нея. В момента работя по нейно допълване и ново издание, защото посланията са все още силни и важни, но информацията за това как да получиш помощ не е актуална вече, затова и правя това допълване и се надявам да излезе в близко бъдеще. Но не знам дали мога да напиша същата книга днес, защото съм по-възрастен вече, дядо съм. Когато я писах, всичко това ми беше по-близко и затова в книгата има истина.

Ти лично избяга ли от вкъщи?
Не, никога не съм бягал от нас, но като много млади хора съм си го мислил и, разбира се, не го препоръчвам, но ако те насилват, естествено трябва да се махнеш. Не е лесно когато си на 13 или 14 години. Но аз напуснах дома си рано, още шом станах на 18. Имах кола, можех да работя, имах музиката си. Напуснах, когато бях достатъчно зрял, за да тръгна, но не съм бягал от вкъщи.

Колко важни са родителите ни според теб?
Много са важни. Могат да са два примера обаче. Добър или лош. Баща ми беше много стриктен и осъзнах, че иска да ни направи силни хора, но брат ми ми каза, че прави обратното на това, което е направил татко, което пак е урок. Можеш да научиш от добрите неща, както можеш да научиш и от лошите.

Ако имаше възможността да срещнеш с 20-годишния Dee Snider, какъв съвет би му дал?
Ще имам много неща да му кажа. Със сигурност ще му кажа, че нищо не знае. Наистина ли си мислиш, че знаеш всичко (смее се). След всеки нови 10 години, които добавям, поглеждам назад и си казвам, "Боже аз нищо не съм знаел тогава". Така че бих се опитал да му дам цялата тази информация. Мислиш си, че знаеш всичко, но не е така. Трябва да вярваш в себе си и да се бориш за онова, в което вярваш. И е важно винаги да слушаш. Има една поговорка в Америка, не знам дали е популярна в България - дори и счупеният часовник е верен два пъти на ден. Така, че трябва винаги да се слуша, дори от някой, който ти се струва безинтересен, пак можеш да научиш нещо важно. Аз бях голям инат, мислех си, че знам всичко и съм бъркал, докарах групата до този успех с това си поведение, но в един момент се превърна в проблем, защото спрях да слушам, а трябва да държиш ушите си отворени.

 



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


илиан 2.06.2017 16:56:12 отговори + 4 2
Поредното добро интервю на Марто Респект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иван 1.06.2017 23:03:49 отговори + 2 7
"Няма да го поемем" Какво толкова неясно има? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

такова 2.06.2017 07:08:35 + 1 3
Смисъл на песен не е = смисъл на заглавието Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 2.06.2017 14:47:18 + 3 3
По-скоро се превежда като "Няма да го търпим". Няма да го търпим повече. Ако повече българи си превеждаха тази песен по правилния начин и се вслушваха в текста, вместо да се кълчат по маси на "алелелелелелелеле", може би щяхме да бъдем в по-добро положение като народ.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Очакваше се! 1.06.2017 21:56:11 отговори + 6 15
И този си призна, че ще пее кавъри!
Голяма боза се заформя!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 2.06.2017 13:12:07 + 3 4
Защото отлично знае, че ако свири САМО авторски парчета от соловата си кариера, и Fans ще му е широк. Творческа импотентност и публика от вехти метъли - ше свириш кавъри, та пушек ще се вдига, ако искаш хонорар от повече за хостел, бира и студена пица. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дали? 2.06.2017 14:37:08 + 2 2
А твойте любимци, които сега свирят във Фанс като станат на неговиге години къде ще свирят? На върха на топлийка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Знайко 6.06.2017 16:26:47 + 3 2
Моите любимци не свирят пред бедни българи. Защото тук промоутърите ще фалират ако организират техни концерти сред толкова неграмотна фен база, която си търси смоука, пейнкилър, сикендистрой и хоули дайвър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 1.06.2017 17:29:01 отговори + 12 7
Невероятно интервю Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".