DEEP PURPLE отново разтърсиха София! Може би за последен път...

15 май 2017, 01:25 ч. 13679 / 8 43
пред./следв.

   "Старата любов ръжда не хваща" - общо взето така можем да опишем седмия концерт на рок динозаврите DEEP PURPLE у нас. И друг път сме говорили по този въпрос - това е вероятно най-обичаната рок група в България и колкото и пъти да се връща тук (и не само тя, но и всички банди и изпълнители, имащи нещо общо с нея през годините - Ritchie Blackmore, WHITESNAKE, Glenn Hughes, Joe Lynn Turner и т.н.), залите, стадионите и площадите винаги ще бъдат пълни. Ръжда ли? Каква ти ръжда! Снощи "Арена Армеец" се пръскаше по шевовете, концертът беше разпродаден отпреди месеци, включително и допълнително пуснатите в продажба билети с ограничена видимост, а около 17 000 човека преживяха за пореден път пътуване във времето, с любими на няколко поколения вечни рок класики.

   Гостуването на DEEP PURPLE у нас този път се дължеше на два повода. Първият е турнето, на което тръгват едни от създателите на хард рока. То носи загадъчното име "The Long Goodbye Tour" и именно това породи редица съмнения у фенове и музикални журналисти, че след като световната обиколка приключи, PURPLE ще сложат край на дългогодишната си (през 2018-а ще се навършат 50 години от създаването на групата!) музикална кариера. Или поне на активната си концертна дейност. Това не беше потвърдено от нито един член на DEEP PURPLE. Но не беше и отречено. Трябва все пак да си дадем сметка, че музикантите, за които говорим, далеч не са първа младост (Ian Gillan и Roger Glover са на по 71 години, а Ian Paice и Don Airey - на по 68) и финалът на лилавата приказка наистина не е далеч. А втората причина, поради която имахме удоволствието отново да посрещнем Ian Gillan и компания на родна земя, е издаването на 20-ия студиен албум на PURPLE "inFinite", който излезе на музикалния пазар през месец април 2017 г.

   Точно в 20:00 ч. на сцената в "Арена Армеец" се качиха MONSTER TRUCK. Канадската банда е избрана да открива всички концерти от европейската част на "The Long Goodbye Tour" лично от музикантите от DEEP PURPLE. В отредения им около 40-минутен сет четиримата канадци представиха на публиката композиции от двата си студийни албума ("Furiosity" от 2013-а и "Sittin' Heavy" от 2016-а), които са изцяло в стилистиката на хард рока. С мощен китарен звук (да се чуди човек за какво им е клавирист) и леко дрезгави вокали, момчетата от MONSTER TRUCK постигнаха това, за което бяха дошли в София, и раздвижиха прииждащата публика, която определено хареса изпълнението им и ги насърчаваше между отделните песни с аплодисменти и подвиквания. Добро впечатление направиха парчета като откриващото "Why Are You Not Rocking?", както и "Old Train", "Don't Tell Me How to Live" и "The Lion". Да, MONSTER TRUCK не могат да бъдат наречени новаторска група и онова, което представят на публиката, не е изненада за никого, но пък енергията, която излъчват канадците, когато са на сцената, със сигурност се предава и на зрителите. Пък и публиката, дошла точно на този концерт, едва ли бе настроена за експерименти, така че можем спокойно да кажем, че изборът на MONSTER TRUCK за подгряваща банда бе съвсем удачен.

   Столицата ни е едва втората спирка от "The Long Goodbye Tour" (европейската обиколка стартира в Букурещ, ден преди концерта в София) и българските рок фенове бяха едни от първите в световен мащаб, които чуха на живо композиции от новата студийна творба на DEEP PURPLE "inFinite". Групата започна изпълнението си с първия сингъл от албума "Time for Bedlam", а в следващите близо два часа музикантите се "разходиха" из безкрайните дебри на дългогодишното си музикално творчество. "Fireball" ни пренесе в най-силните години на групата, когато Jon Lord и Ritchie Blackmore правеха немислими за онзи времена неща на сцената. Don Airey и Steve Morse са достойни техни заместници, оставили свой собствен почерк в записите на PURPLE от последните около две десетилетия, и очаквано за зрителите демонстрираха така характерното надсвирване между китара и клавир в почти всяка изпълнена песен. Изненади тази вечер не липсваха - "Bloodsucker", която не бяхме слушали на живо от дебютния концерт на PURPLE в България през 1998-а, разтърси мощно "Арена Армеец", въпреки невъзможността на Gillan да достигне онези високи тонове в песента, които с лекота е пял през 70-те години на миналия век. Гласът му отдавна не е онова, което сме свикнали да слушаме в ранните студийни записи на групата, а и на няколко пъти в началото на концерта той си забрави текстовете, но като цяло можем да кажем, че Gillan успя да пее на едно добро ниво през по-голямата част от концерта. Може би главната причина затова бе и фактът, че турнето е едва в началото си и у легендарния вокалист все още няма натрупана умора. Steve Morse не спираше да показва брилянтните си китарни умения, но за жалост, този път не изпълни великолепния инструментал "Contact Lost", който бе неизменна част от сетлиста на групата в последните няколко турнета. И без него обаче публиката се наслади на достатъчно висококачествени китарни сола, доукрасявани от клавирния магьосник Don Airey.

   Новата студийна творба на DEEP PURPLE "inFinite" бе представена от четири композиции. От тях най-добро впечатление като че ли направи "The Surprising", която определено пасва най-много на сегашните вокални възможности на Gillan. Тук Airey отново загатна защо музикантите от PURPLE са избрали именно него на мястото на незаменимия Lord, а инструменталната част на "Lazy", в която взе участие дори и Gillan, свирейки на хармоника, се превърна в най-силния момент на вечерта. Не се мина и без соло изпълнение на клавир, преляло в една от най-обичаните пърпълски песни - "Perfect Strangers". "Space Truckin'" бе сериозно изпитание за гласовите възможности на Gillan, но Steve Morse и Don Airey го "покриваха", когато това бе необходимо. Такива проблеми със "Smoke on the Water" нямаше, а и тук публиката помогна доста сериозно. Цялата зала крещеше неистово припева на една от най-известните рок песни, а след нейния край музикантите се скриха зад сцената за глътка въздух. Бисът започна с кавъра на Joe South "Hush" (в Букурещ преди него PURPLE изсвириха и "Highway Star", но нас това, за жалост, не ни огря), а класиката "Black Night" бе логичният завършек на този концерт, който по всяка вероятност ще се превърне в най-голямото рок събитие за тази година у нас.

   Дали това наистина беше последната ни среща с DEEP PURPLE в България? Времето ще покаже. Но ако това наистина е така, то няма как да не отбележим, че групата каза едно достойно "Сбогом!" на три (че и повече) поколения български фенове, които от своя страна й благодариха с аплодисментите си за (почти) половинвековното рок пътешествие. Ето и пълен сетлист, както и над 50 снимки от концерта на Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Don Airey и Steve Morse, състоял се в гр. София, на 14 май, 2017 г., организиран от "Moko Solution":

MONSTER TRUCK:
01. Whу Are You Nоt Rocking?
02. Old Train
03. Don't Tell Me How to Live
04. The Enfоrcer
05. She's a Witch
06. For the Sun
07. Sweet Mountain River
08. The Liоn


DEEP PURPLE:
01. Timе for Bеdlam (inFinite'17)
02. Fireball (Fireball'71)
03. Bloodsucker (In Rock'70)
04. Strange Kind of Woman (Fireball'71)
05. Johnny's Band (inFinite'17)
06. Uncommоn Man (Now What?!'13)
07. The Surprising (inFinite'17)
08. Lazy (Machine Head'72)
09. Birds of Prey (inFinite'17)
10. Hell to Pаy (Now What?!'13)
--- Don Airey keyboard solo
11. Perfect Strangers (Perfect Strangers'84)
12. Space Truckin' (Machine Head'72)
13. Smoke on the Water (Machine Head'72)
Бис:
14. Hush (Joe South covеr) (Shades of Deep Purple'68)
--- Roger Glоver bass solo
15. Blаck Night ('70)

 

Текст: Ози
Снимки: Герасим Трифонов

 

deep purple

deep purple



Коментари   (43)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


комент 16.05.2017 18:33:42 отговори + 12 3
големи претенции.....така са решили,такива песни са свирили(според възможностите им на живо,все пак са на 70 години)....аз не харесвах Пърпъл,но отскоро ги слушам постоянно....и новите им албуми ми харесват много.....пример давам с една песен от тях-Strangeways....тя е трепач Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

комент 16.05.2017 18:20:11 отговори + 7 2
и Strangeways трябваше да изпълнят.....от по-новите песни е трепач
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

siXXX 16.05.2017 14:29:28 отговори + 7 11
Да, 7 песни от последните два албума. Too much. И Мейдън не свирят толкова нови, а те са от групите, които свирят доста. Слаб сетлист, наистина. Като се сетя само сетлиста на KISS ОТ 2007-ма: 21 песни, 17 от най-яките албуми от 70-те, а остатъка, вечни хитове от 80-те. Харесвам Пърпъл, но отдавна трябваше да спрат. В крайна сметка обаче, големия музикант трябва да има и голяма публика, която да помага и пее с него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пикси 16.05.2017 14:50:44 + 11 2
Не са 7, а 6
Аз съм доволен от сетлиста. От новия албум изсвириха най-добрите парчета. Единствено мога да имам забележка за липсата на "Highway Star". И то не за друго, а защото предната вечер са я изпълнили. Което си е лек прецак за нас. Като изключим това, други проблеми със сетлиста аз лично нямам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

онзи 15.05.2017 21:11:30 отговори + 10 27
Незаменими хора нямало - ДА ама НЕ.Ричи е незаменим какъвто и ще ГЪЗ да е.За Джон лорд няма какво да се говори.Повече им отива на трибют банда отколкото на оригинал.Аз лично съм разочарован,Сет листа - безкрайно зле (особено като за последно ако е такова).От всеки албум да бяха избрали по едно парче пак щеше да е по- добре.Във времената преди демокрацията имаше една дума, точно описваща такива изпълнения - ХАЛТУРА , а това си беше точно такова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 16.05.2017 00:38:09 + 19 4
Никой не е твърдял да бъде Ричи Блекмор или Джон Лорд! Стив Морс сам по себе си е невероятен китарист. Понеже ме съм толкова запознат с по-новите албуми на Пърпъл, бях повече от приятно изненадан. Факт е, че Лорд и Блекмор са участвали в най-добрите албуми на Пърпъл, но новите музиканти не са за подценяване. Справиха отлично и поднесоха достоен прощален концерт. Жалко, че има толкова мрънкачи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 16.05.2017 08:31:06 + 8 1
Морс се беше изцепил в някакво интервю за това, че все още му казват... новия китарист, а той е от 20-тина години в групата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

siXXX 16.05.2017 14:32:36 + 13 1
Какви са тези оплаквания, не знам. Ще кажеш, че са обявили че Ричи Блекмор се завръща за концерта в София, а Джон Лорд е възкръснал и ще бъде и той. Все едно някой на сила ви кара да ходите. Като не ви харесва състава, не ходете Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

комент 16.05.2017 18:46:48 + 8 1
за Ричи...невероятен китарист...с емоция,с нагласа,перфектно владеене на китарата....и едновременно с това някаква ирония и усмивка към себе си и китарата...много егоцентричен тип...виртуоз...а Гилън е най големия вокал и глас на всички времена Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тембо 15.05.2017 20:05:19 отговори + 16 5
Толкова са големи че успяват винаги да сътворят нещо оригинално и ново- Маниерът им на вкарване на детайли ги прави най-добри изпълнители на живо. Аз съм много впечатлен именно че все още сътворяват нови идеи в музиката с перфекционизъм при изпълненията. А иначе знам че голяма част от публиката асоциира концерта с годините преди моето раждане ... А за критикарите бих желал да чуя техния концерт на 70. И да такива концерти са за стадион. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Цвайн Ранд 15.05.2017 19:47:13 отговори + 9 29
Гилан отдавна не пее ами кашлюка и хълца. В сегашния й състав групата е жалка отломка на миналото си величие. Морз е грамотен даскал по китара, и толкоз. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Име без псевдоним 15.05.2017 15:55:45 отговори + 6 33
17 хил.,ей Богу,тези доказват,че чалгата вирее най-добре у Бугарско... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

siXXX 15.05.2017 15:32:08 отговори + 14 15
Много заспала публика. Егати пациентите, все едно са на Лили Иванова. На концерта през 2007-ма на който аз бях, публиката беше на много по-високо ниво. Това е рок концерт - трябва да се дивее стабилно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бургерите на Диму 15.05.2017 15:41:52 + 19 9
На заспала музика - заспала публика.
Ако бяха изсвирили старите "резачки", "спящи" нямаше да има
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 16.05.2017 00:28:05 + 10 3
Съгласен! Бях почти пред сцената и се чувствах като на естраден концерт, благодарение на заобикалящите хора. Публиката беше по-жива на подгряващата група, отколкото на Пърпъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bacani 16.05.2017 18:51:02 + 6 2
2007 година бяха изпълнени други песни, не такива, които никой не слуша. Залата запя с Гилън от самото начало и не млъкна до края. Помня, че на Гловър не му се влизаше от сцената - биеше се по сърцето и изпращаше целувки.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

beerpal 15.05.2017 15:25:04 отговори + 13 24
Purple си е Purple!
Но, препоръчвам този концерт наистина да е последен, защото: без Lord и Blackmore качеството на клавишните и соло китарата е силно снижено, а стилистиката изменена. Креативността при новите композиции се движи някъде със степен на успеваемост 1,5 песни на албум. Годините са позволили на Gillan да запази част от гласа си, но не и височините, не е същото - до такава степен, че човекът чете текстовете на новите песни от 5 листа, разположени в краката му, а старите песни се изпълняват в обрани версии без никакво напрежение. Child in Time директно се пропуска. Пропускат се и повечето нови песни. Опитът след Strange Kind Of Woman да се направи познатото надсвирване между глас и китара просто не трябваше да се прави - Steve Morse си няма халхабер какво да импровизира и как. Ian Paice има доста старческо изражение и с това упорито блъскане по барабаните кара публиката да се притеснява за него. Roger Glover стоеше добре, но това е просто един басист Продължителността на концерта беше 1,20 минути плюс 10 мин бис, т.е. най-кратката възможна за кумова срама. Огромната и вярна публика не заслужаваше това и моята препоръка е да не се повтаря. Иначе съм щастлив, че 4 пъти слушах на живо тези легенди и им желая велико място в историята!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пикси 15.05.2017 15:43:59 + 20 1
Има неща в написаното от теб, които са вярни. Но има и такива, които не отговарят на истината. Пърпъл започнаха концерта си в 21:07 и свършиха 22:54. Просто си погледнах часовника в началото и в края. С други думи: около час и 50 минути и то без да се бавят много-много за биса. В смисъл, не бяха зад сцената 5-10 минути, а съвсем кратко време. В рамките на 2-3 минути макс Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 16.05.2017 00:24:10 + 15 2
Иън Гилън е на 71 години и все още е по-добър певец и шоумен дори от тези, които са три пъти по-млади от него.

Стив Морс е невероятен китарист и ми направи наистина приятно впечатление на живо със солата и импровизациите.

Дон Еъри също ми направи добро впечатление при положение, че не съм особено запознат с кариерата му и "модерните" Пърпъл.

Иън Пейс се справяше страхоно с барабаните.

На Роджър Глоувър свиреше с такава лекота и по нищо не му личаха годините! Определено е в невероятна форма и си личи, че се живее здравословно!

И аз се надявах на някои от класиките, но все пак групата трябва да рекламира новия албум. Все пак се раздаваха на макс и с класа, макар че повечето членове са по над 70! Бонус точки за доброто озвучаване и светлинни ефекти - не винаги се получава в "Армеец"!

Всичко според мен беше перфектно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Т. Георгиев 15.05.2017 13:41:28 отговори + 14 3
Никой не споменава въпросната липса на SPECIAL GUESTS, както пишеше и на билета...
За мен това беше единственото разочарование, можеше и по-добър сет лист, ако трябва да съм докрай критичен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бургерите на Диму 15.05.2017 13:15:53 отговори + 7 11
Хммммммм
Тук срещам за първи път положителни коментари за концерта.
За мен беше пълно разочарование.
Но няма лошо, щом на върлите фенове им е харесало.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 15.05.2017 14:20:39 + 18 1
То.... много хора мрънкаха и за последния им концерт в Каварна....., но си беше супер откъм сетлист и изпълнение. Все пак ако някой от тук четящите и пишещите.... може да напраеи и половината след 50 г. кариера и на около 70 г. възраст......... ще му стисна ръката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Див Пърпъл 15.05.2017 14:41:21 + 4 3
Е, значи не съм само аз "мрънкач"... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бургерите на Диму 15.05.2017 15:45:12 + 4 19
Див Пърпъл, с колкото хора говорих, толкова негативни мнения получих. Явно всички имахме по-високи изсквания от към сет-листа. Пеенето и свиренето щяхме да го преживеем, но без повечето от вечните им класики и цял куп от новата "боза", не благодаря. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тембо 15.05.2017 20:12:21 + 8 1
Всеки нормален музикант лесно би се комплексирал от канцерта им . Донякъде е разбиремо - на времето Лорд ги връщаше на земята като им казваше - това е толкова дълбоко в музиката че кой ще го слуша Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 15.05.2017 12:31:24 отговори + 4 1
Някой от присъствалите снощи да кже нкоя дума за откриващата банда? Албумите ...поне за мен..са им страхотни и сурови, но не можах да се насладя на живо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Т. Георгиев 15.05.2017 13:38:59 + 7 0
Никога не ги бях чувал, но трябва да призная, че наистина ми допаднаха. Едно наистина интересно звучене, добри вокали и като цяло стояха наистина добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 15.05.2017 14:25:37 + 3 0
Чух ги за първи път преди няколко години по някоя от музикалните програми. Поразтършувах се и излязоха добри песни... няколко интересни лайв изпълнения в тубата. Всеки има.лични предпочитания, но апоред мен рядко има по-
млада банда да свири така
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пикси 15.05.2017 14:29:19 + 6 1
То в репортажа си го пише, но и аз да кажа няколко думи за тях - много готина банда, кефят! Много енергия, здрав хард рочец, жица яко. Наистина се харесаха на публиката. В тубата си имат канал - там са качени май всичките им парчета. Слушай на воля. Има и концертни изпълнения. По принцип не понасям всякакви подгряващи групи, но тези ми направиха наистина добро впечатление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Flea 15.05.2017 15:55:29 + 3 0
Определено откритие за мен! Днес цял ден ги слушам на работа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тембо 15.05.2017 20:16:26 + 1 0
Малко ми напомнят за хеликоптерс и имат хубава темпистика
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ченко Чонеф 15.05.2017 12:02:05 отговори + 16 4
Много добър концерт. Разочарова ме това, че организацията не беше добра както ще бъде на Милидаре с картите от Пиреос (Кунева). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

hellrider 15.05.2017 11:52:14 отговори + 7 2
Наистина ли са свирили Highway star в Букурещ,или просто сте прочели setlist.com,където си ги пишат песните по оная работс?Защото от доста време почти не я изпълняват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xenon 15.05.2017 12:52:36 + 7 2
Да, ето видео - https://www.youtube.com/watch?v=lLaDcYa7yl0 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Див Пърпъл 15.05.2017 11:04:07 отговори + 11 21
Статия за група като Дийп Пърпъл, може да се пише и без да си присъства концерта. И общо взето ще си приличат всичките.
Разликата, обаче е в детайлите - песните от новия им албум са леко казано "бозави". За първи път ги чух, но не бях впечатлен - приличат на пълнеж към албум, в който има един хит.За жалост и него не успях да го разпозная...
Лично мое мнение е, че турне като това, повече подхождаше малко повече да си пипнат сетлистата - дори старите им песни можеха да се подберат по-добре.
В заключение - това не беше най-добрият концерт, на който съм присъствал.(за сравнение - на Asia и двата концерта бяха перфектни)

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Хюлия Мурадова 15.05.2017 08:10:03 отговори + 5 15
В Асеновград 2012-а беше страхотен лайфа! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 15.05.2017 08:37:19 + 16 2
Мисля, че който и когато и да ги е гледал е било страхотно. Дали ще е последното им идване.......знае ли човек, но така или иначе все някога ще спрат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 15.05.2017 07:34:00 отговори + 25 4
Дийп Пърпъл. Оправда очакванията ми, че и отгоре. Нищо друго не мога да кажа! Да живеят Пърпъл! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мислител 15.05.2017 07:09:39 отговори + 16 0
Май, май това им беше наистина последния концерт тук. Дано се отеглят достойно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 15.05.2017 07:03:41 отговори + 19 5
Имало е Смоука! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 15.05.2017 07:31:15 + 16 13
Имаше и Смоука, и Блек (найт), и еднодневни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Емо 15.05.2017 05:12:25 отговори + 29 2
Много добър концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".