Две чела в едно - 2CELLOS за трети път в България на 4 декември

5 дек 2017, 16:56 ч. 2452 / 7 5
пред./следв.

   Хърватското струнно дуо 2CELLOS отново заплени българските си фенове с вихрена разходка из жанровете. Вечерта на 4 декември 2017 г. имаше и класика, и филмова музика, и рок, и поп химни, много смях, припяване и веселба, но и романтично-лирични моменти. Третият за България концерт на двамата млади виолончелисти се състоя в зала "Арена Армеец" в София, след предишните им изяви на 9 декември 2014 г. в Зала 1 на НДК и на 12 септември 2015 г. в Пловдив.

   Над 7000 души станаха свидетели на поредния наелектризиращ спектакъл на дуета. Най-голямата закрита зала в България бе преградена на около 2/3 от капацитета си и всички места, включително на терена, бяха седящи. Както винаги при събитие от такъв калибър, в района се образуваха огромни опашки от чакащи за паркинга автомобили, но като изключим тази неприятна подробност, концертът премина като цяло спокойно и по план.

   С малко закъснение, почти към 20:20 ч., на сцената излезе оркестърът на Загребските солисти, а след тях на подиумите в центъра се качиха и двамата звездни виолончелисти - хърватинът Stjepan Hauser и роденият в Словения Luka Sulic. "Добър вечер, София" и "Благодаря" на български бяха първите думи на Luka, с които той поздрави публиката, а след това се извини, че с това се изчерпват познанията му за нашия език и продължи на английски. Представи Stjepan като свой асистент и великодушно разреши на дамите да флиртуват с него. Самият Luka това лято се ожени за годеницата си, а наскоро се роди и първото им дете. Stjepan обаче все още е в графата "желани ергени" и цяла вечер не излезе от ролята си на комик и сваляч, като често повтаряше ключовото българско "Добър вечер" с подчертано донжуановски тембър. "Благодаря ви, че дойдохте, надявам се, че ще останете докрая", добави Stjepan шеговито. Тъмнокосият хубавец предупреди публиката (сякаш имаше нужда), че това не е класически концерт и е разрешено скачането, танцуването, дори крещенето.

   Първата част от шоуто бе отредена за теми от класически филми, сред които "Кръстникът", "Рейнман", "Титаник". Присъстваха и по-съвременни, динамични композиции като мелодиите от "Генезис" и хитовия през последните години сериал "Игра на тронове". Всички тези интерпретации са включени в тазгодишния, четвърти пореден студиен албум на 2CELLOS - "Score". На големия екран над сцената се прожектираха тематични анимации или кадри от видеоклиповете на дуото в една хармонична връзка между звук и картина, която потапяше зрителите още по-дълбоко в емоционалната атмосфера.

   Преди да засвирят музиката към "Гладиатор", Stjepan довери закачливо, че всеки път настръхва, когато се слуша да изпълнява "Now We Are Free", и обеща това да е последната бавна песен за вечерта. Така и беше - следващите изпълнения, макар и все още от категорията "филмова музика", оставиха публиката без дъх, а двамата виолончелисти демонстираха завиден синхрон и бързина в комплект с колегата си барабанист, хърватина Dusan Kranjc (когото Luka похвали по-рано, че е един от най-добрите барабанисти на сцената).

   Без характерния за класическите концерти антракт, шоуто превключи на по-висока скорост с кавърите на популярни поп и рок парчета, сред които особено стабилно бе застъпено творчеството на AC/DC. Още с първите акорди на "Thunderstruck" зрителите от седящите места на терена се изправиха и се стекоха пред сцената. Хиляди гласове с удоволствие припяваха познатите текстове, докато Luka и Stjepan пиляха по струните на електрическите си виолончела, а скъсани нишки от лъковете хвърчаха във въздуха. Не след дълго Stjepan смени инструмента си с безжичен и, неограничаван от кабели, не спря да тича от единия до другия край на сцената, да се търкаля по гръб по време на "You Shook Me All Night Long" или да имитира характерните подскоци на Angus Young, увенчан със светещи червени рогца, за изпълнението на "Highway To Hell". Оркестърът бе излязъл в кратка почивка, но пък барабанистът Dusan усърдно налагаше инструмента си и дори се изяви с ударно соло.

   Час и десет минути след началото на шоуто музикантите слязоха от сцената, но публиката не можеше да се раздели задълго с тях, затова с шумни аплодисменти ги извика на бис. Увертюрата от операта "Вилхелм Тел" на Росини преля в кавъра на IRON MAIDEN "The Trooper" и отново феновете бяха на крака и припяваха. Атмосферата се нажежи от летния хит "Despacito", но след това Stjepan предложи да се завърнем към "истинската музика" и последваха още няколко лирични мига с "Кино Парадизо" и едноименната композиция на маестро Ennio Morricone. За завършек и за "лека нощ" бе умело подбрана "With or Without You" на U2, която в изпълнение на само две виолончела и под блещукането на хиляди мобилни телефони в притъмнялата зала, се превърна в истинска феерия, а към края си премина в пасаж от съвсем тематичната "Con Te Partiro" на Andrea Bocelli.

   Концертът завърши минути преди 22 ч. с обещание от 2CELLOS да се завърнат в България още следващата година. "Това ни се случва за първи път, публиката да остане докрая", пошегува се отново Stjepan. Но той и колегата му Luka много добре знаят, че пак ще бъдат посрещнати топло, когато и да решат да ни посетят.

   По-долу е сетлистът от състоялия се на 4 декември 2017 г. в зала "Арена Армеец" концерт, а в галериите ни може да разгледате и снимки на 2CELLOS.

01. Chariots of Firе Titles (Vangelis cover)
02. Speak Softly, Love (Love Theme from The Godfather) (Nino Rota cover)
03. Moon River (Henry Mancini cover)
04. Rain Man Main Theme (Hans Zimmer cover)
05. Love Story (Francis Lai cover)
06. My Heart Will Gо On (Celine Dion cover)
07. Now We Are Free (Hans Zimmer cover)
08. Mombasa (Hans Zimmer cover)
09. Game of Thronеs Medley (Ramin Djawadi cover)
10. Smooth Criminаl (Michael Jackson cover)
11. Thunderstruck (AC/DC cover)
-- Drum Solo
12. Smells Like Teеn Spirit (NIRVANA cover)
13. You Shook Mа All Night Long (AC/DC cover)
14. Highway To Hеll (AC/DC cover)
15. (I Can’t Get No) Satisfaction (THE ROLLING STONES cover)
16. Back In Black (AC/DC cover)
Бис 1:
17. The Troоper (IRON MAIDEN cover)
18. Wake Me Up (AVICII cover)
Бис 2:
19. Despacito (Luis Fonsi cover)
20. Cinema Pаradiso (Ennio Morricone cover)
21. With or Without You (U2 covеr)

Текст: Florimel
Снимки: Ивайло Хранов

 

още за:

2Cellos


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-терлик 5.12.2017 21:10:13 отговори + 4 8
Един от най-добрите концерти, които съм посещавал Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sixxx 7.12.2017 18:11:43 + 2 4
Тъжно ми е за теб. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kugatasbubata 5.12.2017 16:59:47 отговори + 3 10
Брей, изпълнили са химна ни - браво, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

сигурно 5.12.2017 17:06:28 + 12 4
И кой точно ви е химна? Деспасито? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kugatasbubata 5.12.2017 17:53:36 + 2 6
Да. Поне така беше според Bing. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".