Енергия, емоция и тежка музика - репортаж от няколко концерта в Лондон

27 авг 2014, 22:34 ч. 2006 / 11 13
пред./следв.

   Ако сте запознати с поне едно от имената MEMPHIS MAY FIRE, GLAMOUR OF THE KILL, WE CAME AS ROMANS и BLESSTHEFALL, или пък сте запален фен на някоя от бандите, със сигурност представеният материал ще бъде интересен за вас. А може да го прочетете и за "обща култура". Не за пръв път ви предаваме от първо лице преживяванията на нашия автор Davidian, който пребивава на Острова от известно време. В настоящия репортаж той синтезира най-интересното от модерната и по-непопулярна у нас сцена, впечатлило го през изминалата пролет. Приятно четене!

 

Пролет 2014 - Енергия, емоция и тежка музика


   С чиста съвест мога да кажа, че пролетта на 2014 г. беше един от най-запомнящите се периоди в живота ми от музикална гледна точка. Факт е, че може би по-надолу ще прочетете и срещнете имената на сравнително неизвестни на българската публика изпълнители, които на първо слушане със сигурност не биха впечатлили резервиран или неутрален слушател. Но все пак – наборът от емоции, енергията и чистото забавление, което могат да предложат всички тези групи чрез живите си изпълнения не само, че не е за подценяване, а направо може да преобърне представите ви за концерт, а и за музика като цяло. Определено е относително непосилна задача да убедиш който и да е в такова твърдение. Но все пак – ако ви е писнало да четете и слушате за едни и същи банди постоянно, ако не страдате от излишни консервативни представи и глупави предразсъдъци към любимата си музика и имате желание да откриете нови любимци, които създават изключително въздействаща, искрена и емоционално ангажирана музика, влагайки цялото си същество за да задоволят феновете си – просто отделете малко време на някое от тези имена. Те може би не са и никога няма да бъдат най-добрите, специални и запомнящи се музиканти, но винаги можете да разчитате, че музиката им има какво да ви предложи, ако си направите труда да й дадете шанс.

 

BLESSTHEFALL



   В интерес на истината, BLESSTHEFALL е вероятно една от малкото модерни групи, която може да се похвали с по-значителен интерес към себе си в България, да не говорим, че феновете на американците в родината ни следят изявите на бандата от ранните етапи на кариерата й, което (само по себе си) е и достатъчно показателен фактор за влияние. Beau Bokan, Eric Lambert, Elliott Gruenberg, Jared Warth и Matt Traynor са много постоянни и усърдни в заниманията си, а талантът и желанието, с които създават музика, ясно се отразява в прогреса на развитието им, продадените им албуми, разпродадените концерти и, буквално, милионите им фенове.

   Мястото на събитието отново беше добре познатият ми клуб “Asylum”, посещаемостта варираше в границите между 800-1000 души, което определено не отговаряше на нормалната публика, която може да се види на шоу на американците (само преди няколко дни BLESSTHEFALL бяха един от най-силните изпълнители на сцената на фестивала “Download”), но това по никакъв начин не попречи на желанието, енергията и интензивността на концерта, който те поднесоха на феновете си. Влиятелно сценично присъствие, професионално изпълнение, което ясно показваше за музиканти от какъв калибър става въпрос, постоянен контакт с публиката и изпълненият с енергия Beau Bokan, който дори и за миг не прие, че трябва да изпее няколко ноти, стоейки в една позиция. Успяла банда, със значителни успехи в тази индустрия, която все още показва чистата си страст към това, което прави. Все по-рядко можете да станете свидетели на такива случаи в наши дни.

 

WE CAME AS ROMANS


   WE CAME AS ROMANS са следващата изключително актуална група, представляваща модерната американска сцена, която имах удоволствието да видя в действие. Дори малко по-популярни от гореспоменатите им колеги и сънародници от BLESSTHEFALL, поне за момента, бандата от Мичиган може да се похвали с много добра приемственост към новоиздадения си албум (“Tracing Back Roots”) и със завидна посещаемост на концертните си изяви. Разпродадената “O2 Academy”, в която кротко си чаках да видя банда, която следя от доста време, би трябвало да ви убеди в тези твърдения, ако не вярвате в думите ми. WE CAME AS ROMANS излязоха на сцената със завидно самочувствие и увереност, присъщи на всяко име, оглавяващо концертни афиши. Въпреки че преди тяхното изпълнение пред събралото се множество вече се бяха изявили доста енергични и въздействащи групи като THE COLOR MORALE и CHUNK! NO, CAPTAIN, CHUNK, които значимо бяха вдигнали стандартите на доста високо ниво, американците успяха да затвърдят статута си на хедлайнъри подобаващо. Обработено и усъвършенствано шоу, изключителен синхрон и забележителен контакт с публиката са единствените позитиви в арсенала на групата, които могат да се опишат в репортаж, а изключително активната дейност на зрителите към приблизително едночасовия период изпълнен с музика, е достатъчен атестат за всичко останало. От всеки детайл в изпълнението на WCAR може да се заяви, че те със сигурност не са от групите, за които успехът и постигнатите цели са плод единствено и само на случайност и необработен талант. Изключително работлива и предвидлива банда, която има ясно изразени цели пред себе си и, най-вероятно, ще ги постигне.

 

GLAMOUR OF THE KILL



   GLAMOUR OF THE KILL е групата, която създава контраста между всичките имена в този списък, във всеки един аспект. Единствените британци сред споменатите тук банди, подвизаващи се в различен жанр и в малко по-ранен етап на кариерата си, те все пак ненапразно намират място в този материал. Носещи в себе си тръпката и адреналина на класическия метъл, GOTK въобще не се страхуват да се отдалечат от нормите на модерните течения и да звучат различно. Ставайки свидетел на едно от шоутата им, целящо промоция на съвсем пресния им втори албум (“Savages”), съвсем спокойно мога да заявя, че това е една от най-добрите звучащи банди на живо, които съм виждал. Лайв изпълнението им почти не се различава от студийните записи, което е огромен комплимент за група, чиято музика не е основана на посредствени и скучни мелодии. С класически звучащия си мелодичен метъл, йоркширците успяха да заредят разпродадената малка зала на “O2 Academy” с нестандартния си осемдесетарски стил и да дадат заявка, че развитието им далеч не е приключило все още, а напротив – тепърва започва. Определено една от формациите в днешно време, които създават различно настроение и разнообразяват настоящата ситуация в музикалните среди. Със сигурност и група, която има качеството да се харесва на по-широка аудитория, както и да допада на по-консервативно настроените фенове.

 

MEMPHIS MAY FIRE



   Може би най-успешната група в момента сред тук изброените и едно от водещите имена в модерния метъл изобщо, MEMPHIS MAY FIRE прогресираха изключително много само в рамките на 2-3 години, като прескочиха няколко стъпала в музикалната йерархия наведнъж. От млада обещаваща банда, те се превърнаха в един от флагманите на цял жанр, напълно разпродавайки всеки свой концерт и оглавявайки всякакъв вид класации. Позволявайки си за първи път в тази да оглавят самостоятелно турне в Англия, изглеждаше, че тексасците са повече от готови да предприемат такава голяма стъпка. В компанията на континенталните си колеги от THE WORD ALIVE, MEMPHIS MAY FIRE бяха успели напълно да разпродадат “O2 Academy” (да, както можете да забележите, това е място, където се случват всички значими събития). Изпълнена изцяло с отдадена публика, побиращата около 1000 души тази вечер, зала беше разтресена многократно от силните откриващи банди, както и от главния съпорт, в лицето на THE WORD ALIVE. Разбира се, още с постановката на сцената и с появяването си MEMPHIS MAY FIRE показаха класата си и безпогрешния си подход на действие. Светлините, мултимедията и всички допълнителни фактори имаха единствено задачата да подчертаят и наблегнат върху интензивното изпълнение на американците. Идвайки с главната цел да презентират току-що излезлия си последен албум “Unconditional”, амбицирани да разширят обхвата на славата си дори и до по-голяма степен, музикантите напълно безкомпромисно показаха мощта си на сцена. Страстното, силно и ангажиращо представяне на целия сетлист донесе на групата повече от топъл прием, който можеше само да загатне нивото на популярност, което тази група има потенциала да достигне в такъв взискателен и важен пазар като английския. А имайки предвид досегашната градация в кариерата на MMF, високите постижения в тази област са само въпрос на време.

 

Автор: Davidian
Снимки:
Blessthefall, Glamour Of The Kill: digital-flow.co.uk
We Came As Romans: sandra-chen.com
Memphis May Fire: tannermorris.com

 

Свързани новини

Няма свързани новини.



Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Неванко от Немонтана 28.08.2014 18:52:13 отговори + 0 0
Идем от село, м*ма ви мръсна! Моята цел е со Пърпъл и Хийп тъпанчета ви да пръсна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ььь 28.08.2014 18:00:20 отговори + 0 0
Само не разбрах разликата между тези групи (освен имената).. то това вече не е стил ми е абсолютно точна дефиниция за звучене и естествено всички са еднакви. Слушат се повече извън България, да, особено много от 12 годишни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 28.08.2014 16:40:03 отговори + 0 0
абе що се правите на интересни @аааа - 2014-08-28 08:51:33 и @Вучков.Б България дали има нема 1000-2000 човека максимум които да харесват подобен тип групи като изброените.И защо като са толко добри на запад свирят в клупчета за по неколко стотин човека...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

шекер ма'ала 28.08.2014 14:46:50 отговори + 0 0
@Вучков Другата събирателна точка тази година беше в Бургас, на WASP - предимно вмирисаняци бяха Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 28.08.2014 14:26:03 отговори + 0 0
След подобен репортаж, не ми остава нищо друго, освен да се залявям със слушане!
Благодарности на Davidian :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Вучков 28.08.2014 14:03:21 отговори + 0 0
В България на дневен ред са нашивките, елеците, олд-скуул групите, евтината бира, и абсолютното нежелание на посещаващите долнопробни метъл кръчми сатрапи да научат дори малко чужд език. Колкото по брадясал, вмирисан, НЕ спортуващ, и ограничен си, толкова по-як метълист си! Събирателна точка - Каварна. Кюфтета, дъх на ракия, кофти поглед, евтина тениска, и метъъъъъл! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 28.08.2014 10:47:56 отговори + 0 0
@аааа - 2014-08-28 08:51:33

Не е точно така, щото целокупния западен метъл фен не се е метнал да слуша метълкор, има си фенове за всякакъв метъл. Няма нищо лошо да идват и такива групи у нас, ама пък само такива - айде мерси. Освен това никой не те кара да ходиш на концерти на групи, които не харесваш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аааа 28.08.2014 08:51:33 отговори + 0 0
България винаги си е вървяла десетилетия след света във всяко едно отношение включително и в музикално. Тук се слушат главно неща, които на запад отдавна броят за морално остарели. Аз лично много повече бих се радвал в България да идват групи от този тип вместо разни ретро старчета, чиято музика е станала скучна още преди да се родя! Те и българските групи са на същото дередже и точно затова и нямаме групи успели извен България - това, което се харчи тук, няма никакъв шанс дори малко по-назапад. За съжаление дори манталитета ни е недоразвит, но това е вече друга тема. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bowie му майката 28.08.2014 03:48:06 отговори + 0 0
Ванко, пусни си Солджу молджу и Смока и се радвай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 28.08.2014 02:33:35 отговори + 0 0
Това беше адресирано към Ванко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аз бре 28.08.2014 02:32:19 отговори + 0 0
В предисловието си е написано, че не са това, което обичайно се харесва на бг публика. Обаче явно не си се заслушал внимателно, нито една от групите не заслужава определението, че за "крив чеп не става". Memphis May Fire са много добри, в стила, който си свирят, Glamour Of The Kill имат повечко от класическия хеви метъл, много са мелодични и свирят с голям хъс. Другите две по не ми харесаха, крясъците и писъците им идват малко в повечко, но и те не се справят зле. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Peter Pan 28.08.2014 01:55:11 отговори + 0 0
Я, Jagermeister са отпуснали кинти за чавенцата на Backstreet Boys да си купят китарки и синтезаторчета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 28.08.2014 01:06:10 отговори + 0 0
werockbg кой изобщо ги следи тия групи???
за 1 миин. ги видях сичките в youtube и мога да кажа честно че и от 3-те крив чеп не става....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".