ENTER SHIKARI спечелиха и публиката в София

15 окт 2014, 15:53 ч. 803 / 3 8
пред./следв.

   Вторник вечер, въпреки делника, клуб "Mixtape 5" приятно се пълни с хора. Обичайно за бандите преди голямото име в афиша публиката е по-рехава, но гъстотата в пространството пред сцената е повече от задоволителна, когато започва сетът на родната формация IRON BENDER SOUND SYSTEM. Ако не сте ги чували, това е съвсем в реда на нещата – четиримата се събират наскоро (спонтанно и случайно преди година отново в "Mixtape 5"), за нещо като експериментален проект. В информацията за тях четем: "Градската среда все още не е раждала такъв хибрид". Да видим дали ще се окаже вярно.

   Лицата на сцената са познати – зад микрофоните са Шута (PIRAHNA, BROTHERS IN BLOOD, VENDETTA) и "младия хиперактив" - Любомир Симеонов. Данката (DEATH SQUAD, ALIEN INDUSTRY, BROTHERS IN BLOOD) налага барабаните, а четворката се заформя не на последно място от диджея SAVA (CAMP SESSIONS). Върху парчета като "Back Seat Ho (Rustie Remix)" на MACHINEDRUM или "Niggas in Paris" на HACKTIVIST Шута и Любо редят авторски текстове, SAVA развихря въображението си, Данката млати барабаните, а фенската маса явно расте. Макар и кратко, изпълнението на IRON BENDER SOUND SYSTEM е запомнящо се. За още от същото - на 31 октомври в малката зала на същия клуб.

   Без излишно мотаене на сцената се появява втората банда за вечерта - британците ROAM, избрани лично от хедлайнерите за съпорт през цялото турне. Петорката забива поп-пънк, много мелодични парчета с бунтарски заряд, които едва ли ще са по вкуса на олд скуул пънкарите, но публиката тази вечер ги приема повече от радушно. Скачане, пеене и пълно раздаване на сцената – пред сцената е същото. Явно групата си има фенове, които са в първите редове и дори получават възможност да се изявят по време на последното парче, когато Alex Costello им поднася микрофона си. "Най-хубавата вечер от обиколката ни досега", отбелязва между песните. Защо пък да не повярваме?

Сетлист на ROAM:

01. Intro
02. Forsight
03. Stickerslap
04. Dugong
05. Naivety
06. Nothing in Return
07. New song with no name
08. You Never Said
09. Head Rush

 

   Малко повече суетня, колкото спокойно да презаредим питиетата и да се видим с някой познат, и настъпва моментът на откровението - на сцената нахлуват ENTER SHIKARI. Първата им среща с българската публика бе на "Spirit of Burgas 2013", когато в рамките на час и половина гиг отношението към тях премина от "к'ви са тия, шикари - шукари", към "няма такава яка банда!" Тогава обещаха да се върнат и ето ги тук – в съвсем друг мащаб, на друго място и по друго време, с друг сетлист, но все същите ненормалници от класа.

   "Музиката ни не е лесна, - казва вокалистът Roughton "Rou" Reynolds, - защото те кара да мислиш - с лесната музика спираш да използваш мозъка си". Но по концертите си четворката от Хартфоршър прави всичко възможно музиката им да стане по-достъпна - и се справя повече от отлично. Колко пъти сме чували на български "Здравейте", "Благодаря", "Как сте" от групите, проявили достатъчно внимание да си запишат някоя и друга фраза на местния език. А колко пъти сме чували "Велики сте"? Или пък "Кефите ли се?" Кефим се, бе човече, как няма да се кефим!

   Искате ли да натъпчете ENTER SHIKARI в стилова рамка, ще е много трудно. Почти колкото да се направи списък с всички стилове и течения, които препускат из творчеството им - като се почне от метъл през метълкор, пост-хардкор, алтърнатив, дъбстеп, индъстриъл, дръм-ен-бейс, транс и се свърши утре по същото време. Явно не само стиловите рамки са им тесни, а и сцената - забиват "Solidarity", нажежават атмосферата, "The Paddington Frisk", още някое и друго парче и докато се усетиш, Rou Reynolds вече е прескочил монитори и пулт и пее и дивее сред публиката си. Забива "Gandhi Mate, Gandhi" и вмъква мотивче от "Can You Feel the Love Tonight". По някое време пък китаристи се разхождат по баровете, докато свирят уж небрежно. Ей така, да ни държат в напрежение, да не се отпусне случайно някой.

   Но такава възможност е изключена. Целият клуб е омагьосан от енергията, лееща се на талази от сцената. Скачане, танци, пълно потъване в света на откачалките, които дори се бъзикат с името си. "Shikari звучи като "шамари". "Enter Shamari", какво ще кажете?" И публиката избухва "Шамари, шамари!" Не е далеч от истината - парчетата са като плесници, като удар с юмрук, като стоварваща се с всичка сила буря. Помитат и оставят след себе си замайване, опиянение и онова усещане за мощ.
Като стана дума за замайване - "Anaesthetist" бе единственото парче от предстоящия да излезе през януари 2015 нов, четвърти албум на бандата, наречен "The Mindsweep". Най-силно застъпен бе последният албум, "A Flash Flood of Colour" (2012), приет изключително добре от фенове и критика.

   Самият сетлист сякаш бе доста кратичък и можеше да се "отпусне" още някоя и друга песен. След сърдечното "лека нощ" бяхме зарадвани само с две парчета за бис и сцената опустя. Остава да се надяваме, че оскъдното представяне на новия диск ще означава ново турне в подкрепата му догодина, и че отново ще имаме възможност да видим Rou и компания, защото това е концерт, за който предварително си сигурен, че ще си заслужава повече от сто процента.

Сетлист на ENTER SHIKARI:

01. 2014 Intro
02. Solidarity
03. The Paddington Frisk
04. Destabilise
05. Radiate
06. Gandhi Mate, Gandhi (With "Can You Feel the Love Tonight" snippet)
07. Anaesthetist (Rou NHS Speech Intro)
08. Sssnakepit (Extended Outro)
09. Sorry, You're Not a Winner
10. Arguing with Thermometers (Remix Intro)
11. Juggernauts
12. Mothership

Бис:
13. Constellations
14. Zzzonked

Текст: Nousha
Снимки: Герасим Трифонов

 

   Над 70 снимки от концерта на ENTER SHIKARI, ROAM и IRON BENDER SOUND SYSTEM ще намерите в нашите галерии.

 



Коментари   (8)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


asne 17.10.2014 20:50:07 отговори + 0 1
Колко да е застъпен този албум с 4 парчета ; Д
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 18.10.2014 07:38:13 + 2 0
Както е и написано - най-силно. Това означава повече от другите. И с 2 песни може да е най-силно застъпен. Но ти явно не можеш да мислиш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

nousha 20.10.2014 00:58:08 + 1 0
Всъщност парчетата са пет, "Destabilise" фигурира в разширени издания на албума. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

esess 16.10.2014 18:36:52 отговори + 2 0
супер купон беше!
а музиката им е размазваща!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Enter Diskari 16.10.2014 13:26:31 отговори + 4 5
Батенце, тия са ужасни! Музика правена на лаптоп за хора които слушат музика от лаптоп. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аааа 15.10.2014 21:33:56 отговори + 4 4
Беше размазващо! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Киро Гюров 15.10.2014 16:41:32 отговори + 2 1
Текст: Nosuha? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Елек 15.10.2014 16:32:51 отговори + 9 6
И колко се събрахте? Преброихте ли се Първи-Втори? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".