ЕПИЗОД се завърнаха с прочувствен родолюбив концерт

3 юни 2008, 07:34 ч. 502 / 8 33
пред./следв.
"Молете се", "Мъртвец сред мъртъвци", "Респект", "Българският бог", "Дошло е време", "Мъжки песни", "Свети Патриарх Евтимий", "Старият войн"... Коя друга българска група е издала толкова албуми в смутните времена на българския преход, когато БГ-рокът бавно, но сигурно умираше, отстъпвайки пред просташката арогантност на поп-фолка и безличното бездарие на така наречения ни "поп"? Всеки, който чете този текст, знае отговора - единствената родна банда, за която епитетът "true" е нещо много повече от чисто музикална ориентация.
   Ето защо очаквах с огромно нетърпение знаковата за българската историческа памет дата 2 юни, когато хайдушката дружина на харизматичния вокалист Емил Чендов трябваше да представи новия си студиен албум, озаглавен "Старият войн". И я дочаках. Залата в столичния дом на културата "Средец" буквално се пръскаше по шевовете от най-различни като класа, пол и занятие българи, обединени от любовта си към рокмузиката и литературната класика.
   Шоуто започна малко след 20 часа с мрачно-величествената Вийонова "Молитва". За съжаление това бе единствената песен от "ранния" период на групата, облечен в лирическите одежди на западноевропейската поетична традиция. Оттам насетне ЕПИЗОД ни потопиха в дълбините на българските скърби и неволи, наблягайки върху материала от албумите "Българският бог" (който изпълниха целия), "Мъжки песни" ("На прощаване") и рокоперата "Свети Патриарх Евтимий" (представена с шедьовъра "Война"). Усмихнати, нахъсани и преизпълнени с енергия, Симеон Христов, Драгомир Драганов, Христо Гьошарков и младото попълнение Делян Георгиев се раздадоха без остатък, а вокалите на Емо бяха изключителни както винаги. Самият нов албум прозвуча на живо с пет от общо деветте си композиции - "Раковски","Майце си", "Бенковски", "Батак", зверският победител в класацията на радио "Z-Rock" "Кубрат" и безспорният хит "Старият войн". Не, това не бе просто концерт - това бе мистично свещенодействие в храма на Българщината.

Адриан Лазаровски

още за:

Епизод


Коментари   (33)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Иън Андерсън 8.06.2008 21:34:44 отговори + 0 0
О, неразумни и юроде! Защо се срамиш да хулиш "великите" западни банди и им прощаваш вси грехи, а Епизод плюеш с вековната злоба на роба? Май отговорът се съдържа във въпроса Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Anti-Scorpio 6.06.2008 16:49:29 отговори + 0 0
Scorpio определено се прегледай пич!И евентуално смени дилъра ако прегледа не помогне! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 5.06.2008 09:50:52 отговори + 0 0
Епизод далеч не са олицетворение на метъла, Марчо! Още по-малко пък на България. Ееееех, не бе народ, а овце... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mago De Oz 4.06.2008 22:35:39 отговори + 0 0
Абе, какво обръщатате внимание тези кирякстефчовци , оставете ги, те биха продали и майките си за 5 лева, стига да им ги предложи някой турчин или американец. Концерта беше много добре, малко зле като озвучаване, но за сметка на това имаше емоция ! И албума си го бива, не е като " Българският Бог", но никак не е лош!
И последно към глупавите хейтъри и "разбиращи" - вие сте измет !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Марчо 4.06.2008 14:36:50 отговори + 0 0
Много е просто - за да не харесваш Епизод, трябва да мразиш или метъла, или това, че си българин.Правете си изводите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Scorpio 4.06.2008 13:14:09 отговори + 0 0
Сега след като прочетох коментарите не мога да проумея колко ограничени възгледи имат повечето писали тук... И наистина горко за децата им... и най-вече за България Добре че поне има още няколко стотици от младите фенове на Епизод, които ходят на концертите, интересуват се от миналото и историята ни и са се така да го наречем самоосъзнали като българи. Направо жалки са коментарите ви, че това са сбирки на фалшиви патриоти, защото любовта към родината може да я имаш и без да познаваш историята, героите и авторите й. А каква по-добра възможност за млад човек, който харесва рок музика, да го направи? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Scorpio 4.06.2008 13:01:23 отговори + 0 0
От мен ето две клипчета с части от по 5 песни всяко:

http://www.vbox7.com/play:32ac0eb3
http://www.vbox7.com/play:2d721a25

Балончетата може би не бяха на място, но всичко друго (дори звука!) беше добре. Емоцията, естествено, бе най-силното качество! Епизод може да не правят всички неща достатъчно професионално, но идеята, посланието и самата музика нямат равни!!!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.06.2008 12:30:57 отговори + 0 0
"яки барабани!"

култови, че как... "амати" форева! "ямаха"/"тама"/"пърл" маст дай!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.06.2008 11:20:45 отговори + 0 0
пак ли свириха на playback? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 23:59:58 отговори + 0 0
яки барабани! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


scream bloody gore 3.06.2008 23:54:56 отговори + 0 0
Dr.Gore , с какво точно развалиха празника на детето ти??? С текстовете на Ботев и Вазов може би....То изобщо знае ли кои е Христо Ботев, Захари Стоянов или Васил Левски. Аз също бях на концерта им в Бургас и за твое сведение далеч не съм на 10-15 години. ОК може и да не са най-висша класа като сценично поведение, но хората си свирят на доста високо ниво погледнато от музикантска гледна точка. Освен това са намерили много добър начин да накарат хлапетата да обърнат внимание на нашата история,най-великите наши поети и на това което те възпяват. Замисли се, че от другата страна стоят азис, софи маринова, амет, кондьо и т.н.... Това се натрапва на всички подрастващи и не разбирам защо се отнасяш с такова пренебрежение към тези "30-40 фена на възраст 10-15 години". Ами те са станали фенове въпреки жестоката пропаганда и дезинформация на която са подложени. Спомни си, че и ти си бил не по-малко смешен в ранна тийнейджърска възраст. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 21:11:44 отговори + 0 0
puncho, изкуството започва от там, където има един фен. епизод явно не са го разбрали Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахахаха 3.06.2008 19:35:19 отговори + 0 0
А дали Епизод Ахат БТР етц не са свирили в мазета!Търсенето определя предлагането...но не и когато говорим за БГ банди!При една нормална нация държаща на себе си би следвало Българските групи да са подкрепят по дефиниция ,но уви след 18години антибългарско управление болшинството от хората са превърнаха в хеитари ,нихилисти ,чуждопоклоници.И незнам дали изобщо ще излезем от дупката в която на натикаха оправниците ни!Сори ако сам прекалено черногледNо гледам тука има много фенове на black/death metala Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Деволутион 3.06.2008 19:16:57 отговори + 0 0
Горе а ти кво очакваш Епизод да са скъсат от свирене за 30-40 дучурля дет си нямат и понятие за кво става въпрос?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:):) 3.06.2008 19:13:18 отговори + 0 0
Ми то в Бг,коя банда е добра?Те добрите и здрави банди ги крият по-разни мази и то предимно в София,а иначе редовно безплатни концерти на разни такива..Сигнал,Б.т.р,Епизод,Ахат(те и пари искат).Аз съм от Бургас и наистина повечето дето бяха тук на концерта бяха новоизлиупените металчета от града...иначе с тениски на Диму Боргир и тем подобни.
Аз съм готов да си платя 5 лева,но гледам SUFFER H,KYLN,O.H.,Fyeld,Revenje project,Alien Industry,I.T.S.I. ,Dreadlockz,Matakka и т.н.,ама в БГ сме 30 години назад...и трябва да гледаме Епизод,за да чуем нещо на живо.тея ако искат вход за концертите си,ще има 10 човека.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Варна 3.06.2008 18:46:34 отговори + 0 0
Винаги са били много зле! Но поне се стараят да поддържат темпото! Успех) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dr.Gore 3.06.2008 18:05:31 отговори + 0 0
Гледах им концерта от Бургас на 1 Юни по "Скат". Какво мога да кажа... развалиха празника на детето ми, а и "концерта" пред 30-40 "фена" на възраст м/ду 10-15 години беше много - много зле. Никакъв професионализъм не виждам в тези пичове. А ВВС разбират толкова от БГ рок, колкото ние от крале и принцове. Многоооооооо по-яки банди сме имали и имаме ... Ер Малък като пример на първи ред Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мария 3.06.2008 17:44:34 отговори + 0 0
Епизод, Ахат и Нова генерация са единствените бг групи, които ме карат да се гордея, че съм българка! Вместо да свирят, другите банди гледат да ги плюят където им падне - типично по български!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 3.06.2008 16:47:19 отговори + 0 0
Аз в началният си пост се абстрахирах от мнение на тема качествата на Епизод , нито исках да коментирам качествата на фотографията.Опитах се да наблегна на виждащото се на снимката-а то е просто една трагична обстановка-има няколко прожектора та да не е съвсем на бяла светлина като в "ден на таланта" в местното читалище пред роднини и съученици от онези години , за които някои си спомнят!С това исках да кажа , че ако това е " Не, това не бе просто концерт - това бе мистично свещенодействие в храма на Българщината" то по-добре да погребем българщината в рока!С по-старите си текстове Епизод и без това само на тая тема си творяха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 3.06.2008 15:46:41 отговори + 0 0
Поздрави на всички "градски" "мега разбирачи" от ВВС /не военновъздушните сили, а авторитетната британска медия/. Та според ВВС Епизод са най-добрата и най-известна българска рок група. Какво верно намесохте политиката? Епизод могат и да дължат славата си на текстовете, но какво от това? И последно - "суши" ли да ядат по рокерските сборища? Кебапче е имало и ще има много преди и след чалгата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


judas 3.06.2008 15:17:14 отговори + 0 0
епизод е една от най-добрите български рок групи,а тук се намират "хора",които ги плюят.срам!нямам думи... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 15:04:22 отговори + 0 0
Админе, по-добре трии всички коментари обиждащи или хвалещи партии в България. Тука е новината за едизод някав си ще ми избива сексуално малцинствени комплески да плюе Атака. (тоя пост също го изтрии!) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 12:49:34 отговори + 0 0
Подкрепям: Епизод са супер смешни! Както и Атака! Всички чалгари слушат Епизод по моторджийските сборища, докато маат кебапчета. И ти маани снимката-цялата им идея и стилистика е плачевно-трагична. Аз на това му викам селски метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 12:11:47 отговори + 0 0
Тука разни критикари сигурно се търкалят с рязани мъже и им е много гадно като слушат текстове на Ботев и Вазов. Ако са отживелица защо залата беше пълна бе **********! Пълно е с БГ групи педали и некадърници ама няма тах да обсъждате, а на Епизод ще налитате. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.06.2008 10:15:58 отговори + 0 0
Добър мониторинг са обадили а и сетчето си го бива Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ultra varna 3.06.2008 10:09:22 отговори + 0 0
Безродници,нихилисти,критикари-добър ден България!Епизод-добре е,че ВИ има... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BlackAdder 3.06.2008 09:41:05 отговори + 0 0
Концертът си беше типично по Епизодски - много здрав. Естествено, както винаги свириха целия "Българският бог", което е леко странно след като поводът беше промоция на новия албум. Странно или не - добре, че не го свириха целия нов, а само добрата част от него. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ARCTURUS 3.06.2008 09:38:52 отговори + 0 0
не снимката-Епизод са като от 70-те....айде стига вече се е натяквало ,че били най-големите българи и патриоти това в сегашното време в което живеем е толкова смешно ,че няма на къде..айде да вземат да напишат някой свой текст."Средец" буквално се пръскаше по шевовете- естествено щом неизменната фенска маса им е от "Атака"..и те некви псевдо патриоти...пфу Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlad 3.06.2008 09:31:02 отговори + 0 0
Айде стига лайахте бе маймуни, тука господ да дойде да дава безсмъртие, пак ще има някой да мрънка. Снимката била като от 70, ХА.....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ARCTURUS 3.06.2008 09:09:59 отговори + 0 0
"Не, това не бе просто концерт - това бе мистично свещенодействие в храма на Българщината." тва да не е платено съобщение?!?!?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Sorgenskammer 3.06.2008 09:09:45 отговори + 0 0
Епизод са абсолютни смешници,слушани само от псевдопатриоти...на това ако кажете "българщина",по-добре да заличим не БГ рока,а направо държавата си! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 3.06.2008 09:03:23 отговори + 0 0
Почти се разплаках като прочетох ревюто...Бе ако това е празник на българската рок-щина то тогава дайте го погребем тоя рок-погледнете само снимката-хич да не си чувал кои са Епизод и какви ги вършат,но само погледнете снимката.Ако не знаеш за какво става въпрос,коя е годината и просто е така срещнеш тая фотография без никакво инфо откъде се е взела със сигурност ще си помислиш-бреййй не е лошо качеството на апарата дето е снимал в далечната 1970г. примерно...Бах мааму-ужас! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 3.06.2008 08:52:23 отговори + 0 0
По-добре от това не можех да го кажа! Вчера беше един истински празник за българска рок музика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".