Фестивалът в Каварна започна с първата "Black Sea Battle of the Bands"

28 юни 2014, 09:00 ч. 1075 / 4 16
пред./следв.

   Няма съмнение, че "Black Sea Battle of Bands" в Каварна е доста амбициозна инициатива. В първото издание на "Битката" участваха групи не само от България, но и от Молдова и Румъния, поканени бяха и изпълнители от Турция и Украйна, а журито се състоеше от Andi Deris, когото съвсем скоро ще видим с HELLOWEEN, Bobbi Rondinelli, познат като барабанист на RAINBOW, BLACK SABBATH и BLUE OYSTER CULT, Lenny Wolf, вокалист на KINGDOM COME, и Derek St. Holmes, легендарният глас на Ted Nugent - хора, прочули се не само с музикантските си умения, но и с познанията си в областта на продуцирането и записването на музика. За одобрението на жури и публика се бориха шест групи от различни жанрове, с различен подход към музиката. Общото между тях беше едно - всичките се представиха добре музикално, дадоха максимума от себе си и спечелиха симпатиите на присъстващите на стадион "Калиакра" рок фенове.

   При влизането на стадиона всеки получи картонено квадратче с надпис "Vote", с което по-късно да даде гласа си в специално приготвената за целта урна. Малко след 17:15 ч. на сцената излезе Звездомир Керемидчиев - емблематичен певец на АХАТ, познат и обичан от поколения български почитатели на твърдата музика - и постави началото на първия ден от тазгодишния фестивал "Kavarna Rock". Обясни, че световноизвестните музиканти са направили своя избор и вече е решено коя група ще открие втория ден на фестивала. Оставаше единствено публиката да избере кой да открие 29 юни. След това на сцената излязоха PEARLS AND STONES - група, която не участваше в конкурса, но беше поканена да започне фестивалния ден. Музикантите от Добрич забиха стегнато и умело, като китаристът им демонстрира, че владее не само китарата, но и цигулката с впечатляващо соло. За съжаление, това не беше видяно почти от никого - стадионът все още беше на практика празен.

   След тяхната изява видяхме първите участници в конкурса - румънците TIARRA, които спечелиха симпатиите на публиката с безкомпромисното си поведение на сцената и съвсем земното си държание извън нея - след като участието им приключи, осмината музиканти се смесиха с публиката, даваха автографи и се снимаха с всеки, който го пожелаеше. Именно по време на тяхното изпълнение окончателно стана ясно, че озвучаването поне в този ден на фестивала ще бъде на много високо ниво - музикантите в групата са необичайно много, но въпреки това всеки от тях се чуваше ясно и чисто, без да си пречи с останалите. Същото важеше за всички изявили се през този фестивален ден групи. Последваха родните рокаджии SEVI, които забиха с обичайния си хъс и енергия и съвсем заслужено спечелиха аплодисментите на публиката. По думите на Звезди, те се оказаха "златна резерва", заместила украинската група, която не можа да участва в "битката" заради политическата обстановка в родината си. След тях видяхме другото добре познато българско име - хеви метъл ветераните от ERIDAN, които също се представиха очаквано. Следващата група беше от Молдова - VERIGA. Свириха добре и бяха посрещнати адекватно от публиката, но музиката им не се вписваше особено в стилистиката на фестивала, а и не носеше енергията на останалите участници. За сметка на това втората група от Румъния, AURA, заби наистина енергично. Силно повлияни от музиканти като JUDAS PRIEST и Doro Pesch, с атрактивни сценични костюми и още по-атрактивно сценично поведение, AURA наистина вдигнаха настроението на публиката. Също като TIARRA, и тяхната певица не отказа на никого снимка или автограф. След тях на сцената излязоха младежите от DOWNER KILL - третата българска група за вечерта, чийто екстремен метъл и откровено дивашко поведение на сцената не оставиха почти никого в публиката безразличен. С напредването на вечерта публиката на стадиона се сгъстяваше все повече и повече и последните групи се изявиха пред наистина много хора. Последният участник в конкурса бяха DOWNER KILL. Когато тяхната изява приключи, Звезди обяви, че по време на концерта на СИГНАЛ ще бъдат преброени гласовете на публиката и скоро след това ще разберем кои са победителите в конкурса.

   Около 22:30 ч. на сцената излязоха СИГНАЛ и за пореден път доказаха, че ненапразно са една от най-обичаните български рок групи. Данчо Караджов и компания забиха със самочувствието на група, заслужаваща да бъде на тази сцена не по-малко от хедлайнърите на следващите два дни от фестивала, и, предвид начина, по който ги посрещна публиката, това беше напълно основателно. Фенове на всякаква възраст припяваха през цялото време, понякога - толкова силно, че напълно изземаха ролята на вокалиста. Китаристът, Александър Мариновски, демонстрира респектиращо майсторство в постоянните си импровизации, а барабанистът Владимир Захариев и басистът Георги Янакиев не падаха по-долу. Чухме най-големите хитове на групата и всеки от тях предизвикваше истинска експлозия от викове и емоция. По време на китарното соло, в което освен заигравки с Ritchie Blackmore и Jimmy Hendrix, беше вмъкнат и националният ни химн, на сцената излезе и Звезди, за да надъха публиката още повече. Имаше резултат.

   В средата на "Може би" концертът беше прекъснат, за да може Звезди да обяви резултатите от конкурса. Разбрахме, че работата по "Битката" тече още от февруари, че групите, изявили се в този ден, са били внимателно подбирани в продължение на дълги месеци, както и че поканената турска група е отказала участие заради възможност за изява на по-голям фестивал. Музикантите от звездното жури се бяха спрели на SEVI и новината за това очевидно се хареса на публиката. Присъстващите на стадиона рок фенове обаче бяха харесали най-много AURA. Ще имаме шанса да видим тези две групи отново в следващите два фестивални дни. Можем само да се надяваме, че ще се изявят също толкова силно. Тъй като разликата между AURA и DOWNER KILL беше само два гласа, българските младежи директно бяха класирани за участие на фестивала догодина.

   След като всичко това стана ясно, СИГНАЛ се върнаха на сцената, за да, по думите на Звезди, "доразмажат" публиката. И те просто го направиха. Малко преди полунощ концертът им приключи, а феновете крещяха за още…

   В крайна сметка първото издание на конкурса "Black Sea Battle of Bands" протече подобаващо. В действителност има какво още да се желае, но събитието беше организирано добре, изявилите се групи бяха на ниво, а победителите се представиха страхотно. Нека им пожелаем успех. Заслужават го.

Сетлист на СИГНАЛ:
01. Любов
02. Скъп спомен мой
03. Приказен свят
04. Сбогом
05. Радио
06. Чуваш ли
07. Зeлени сигнали
08. В друго време, в друг свят
09. Вие сте
10. Соло на китара/Мила Родино
11. Сляп ден
12. Може би
13. Да те жaдувам
Бис:
14. Спри се

Tigermaster

 

   През днешния, първи същински фестивален ден, ще видим Gus G., PRETTY MAIDS, KROKUS и EUROPE.

 



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


666 3.07.2014 13:55:21 отговори + 0 0
Беше уникално!!!!!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

geregrave 1.07.2014 16:41:56 отговори + 0 0
Към хейтърите, троловете и тем подобни тинтириминтири - БЛАГОДАРЯ ви, че не бяхте на FEST-а. Така не се налагаше да ви прескачам с погнуса и да си отвличам вниманието като си гледам в краката, за да не се подхлъзна на нещо избълвано (без значение от коя дупка се лее) от вас.
БЛАГОДАРЯ ви, че изпитах ОГРОМНО удоволствие от FEST-а.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

geregrave 1.07.2014 16:35:54 отговори + 0 0
" Пияна Вишна - 2014-06-28 18:08:10
Че какво не му хареса на Лауд феста тази година...? "

Ами да започнем например от т.нар. "промоутър". То стил, то организация, ГОЛЕМИ (ама много) обещания
и на края какво - цвък също ГОЛЯМО.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ура 30.06.2014 10:27:49 отговори + 0 0
Радвам се, че мрънкалата са си останали пред мониторите, а доволните хора бяхме на стадиона Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Краварна Рок 30.06.2014 09:30:56 отговори + 0 0
Защо ли не се учудих, кои са българските банди, ми че то е ясно СЕВИ, Еридан и Даунър Кил хаха, "най-добрите"! Ей аман вече !!! Как да ходи човек после да си губи времето с глупости! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ужилен 28.06.2014 19:38:36 отговори + 0 0
Бубу - 2014-06-28 18:40:27
A? Кога имаше "Лауд" ? То не беше ли преди 2 години ??

Ти забрави ли мартенския с първия концерт на Pantera у нас? Па то Venom, па то Megadeth, Shakira и Manowar ...
И сега Август закриват с Testament... ама повечето са забравили и пак ще идат, а после пак ще реват...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бубу 28.06.2014 18:40:27 отговори + 0 0
A? Кога имаше "Лауд" ? То не беше ли преди 2 години ?? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пияна Вишна 28.06.2014 18:08:10 отговори + 0 0
Хаяско - 2014-06-28 14:34:00
...Каварна е единственото събитие, което може да се нарече Фестивал У нашето БГ!!
---

Че какво не му хареса на Лауд феста тази година...?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хаяско 28.06.2014 14:34:00 отговори + 0 0
М да.......... но за сега в Каварна е единственото събитие, което може да се нарече Фестивал У нашето БГ!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Радо 28.06.2014 14:19:27 отговори + 0 0
Ама имаше Смоука... :-P Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аман от мрънкала 28.06.2014 11:21:41 отговори + 0 0
кога ви прокараха интернет в мазетата бе мрънкала? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:-) 28.06.2014 10:41:38 отговори + 0 0
Мрън, мрън, мрън... Мрън, мрън, мрън... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ааа 28.06.2014 10:40:36 отговори + 0 2
Звучи зле. А и групите са били хипер малко. Явно в Каварна представата им за фестивал просължава да е няколко концерта. Така е на село... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 28.06.2014 10:01:55 отговори + 0 1
Ега си пародията... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОМГ 28.06.2014 09:59:29 отговори + 0 2
Ебаси епик фейла. Това е минало на километри от идеята за ФЕСТИВАЛ. Убер зле е всичко тази година. И не смейте да сядате на бирите пред стадиона. По-отвратителна храна и претупване с цел кинти няма. (puke) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


падам 28.06.2014 09:42:34 отговори + 0 1
Било е страшна клоунада Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".